1 av 6
- Foto: Jenny Carlsson / Faksimil nyheter24
2 av 6
3 av 6
- Foto: pressbild
4 av 6
- Foto: pressbild
5 av 6
- Foto: pressbild
6 av 6
- Foto: privat

Knut, 18, på Campus Manilla: "Jag tror vi har Sveriges bästa skolmat"

Skolmatskollen besöker populära grund- och gymnasieskolan Campus Manilla, där tusentals barn runt om i hela världen står i kö för en eftertraktad plats.


Skolmatskollens lunchpatrull trängs och svettas på den fullsatta bussen som ska ta oss ut till Djurgården. Mitt ute i den prunkande grönskan och hettan kliver vi av bussen vid en fotbollsplan och en tennisbana, som taget ur en Hollywoodfilm.


Vi har innan besöket spekulerat i att grund- och gymnasieskolan Campus Manilla måste ha en betydligt större matbudget än många andra skolor. Särskilt med tanke på att den genomsnittliga kostnaden för en portion skolmat i Sverige är blygsamma 10 kronor och 22 öre.

– Nej, faktum är att vår budget skiljer sig inte alls från de andra skolorna i regionen. Vi har samma skolpeng som övriga skolor i Stockholms kommun, säger kökschefen Sandra Mikkelborg till Nyheter24.

Skolan Campus Manilla är så populär att tusentals barn står i kö. Du är inte ens garanterad en plats om du så ställer ditt barn i kö den dagen det får sitt personnummer.

Vi har fått veta att det finns föräldrar som ringer gråter för att de så gärna vill ha en plats för sina barn i skolan. Rektorn Maija Möller Grimakova uppskattar att hon måste säga nej i 99 procent av fallen när föräldrar ringer, enligt Östermalmsnytt.

När vi ser skolan som tennisbanan tillhör så inser vi ganska snart att den här upplevelsen kommer att skilja sig från våra egna erfarenheter av typiska kommunala skolor i olika mellanstora svenska städer.Det känns i atmosfären när skolporten öppnas av två elever som tar emot oss och visar oss in i den vackra rustika matsalen.

Kökschefen Sandra Mikkelborg skämtar glatt och hjärtligt med mellanstadieeleverna som flockas runt vår filmkamera.

– Jag tror nog att jag känner till de flesta elevernas matvanor vid det här laget. Vilka favoriträtter de har, hur mycket de brukar äta och vilka elever som vill ha olika typer av specialkost, säger Sandra till Nyheter24.

Det märks tydligt att hon och kollegorna brinner för sitt jobb. Kunskapen om elevernas matvanor gör att hon lättare kan planera kökets inköp.

Råvarorna är i stor utsträckning närproducerade och ekologiska. Eleverna turas om att vara matvärdar och ansvara över miljön i matsalen så att maten ser inbjudande ut.

Bortsett från lite salladsblad och smulor på golven så är det svårt att föreställa sig att flera hundra barn redan har hunnit äta i lokalerna strax innan vårt besök.

Vi får lunchsällskap av eleverna Vendela, Knut och Andreas som är 18 år och går på skolans gymnasium. Alla tre pratar entusiastiskt om skolans mat.

– Maten är grym, den är oslagbar! Jag tror vi har Sveriges bästa skolmat, säger Knut till Nyheter24.

Knut passar också på att inflika att maten inte direkt är som på många andra skolor där eleverna får exempelvis potatisbullar till lunch.

Hur kommer det sig att skolmaten upplevs så avsevärt mycket bättre här på Campus Manilla än på många andra skolor med samma budget?
– Jag planerar kortsiktigt så att vi kan ändra i menyn om vi skulle hitta specifika råvaror till ett bra pris just då. Men framför allt lagar vi mat med omsorg och kärlek, nära eleverna och från grunden, säger kökschefen Sandra Mikkelborg till Nyheter24.

Fotnot: Efter Skolmatskollens besök på Campus Manilla ringde vi upp Kristoffer Bereda, Sodexos distriktsschef för bland annat Lidingös skolor, för en chans att bemöta kritiken som framförs i TV-klippet mot matleverantören. Det kan du läsa mer om här.Skicka in dina egna tips, bilder och filmer till oss via länken nedan eller använd dig av hashtagen #skolmatskollen i sociala medier. Du kan också maila på tips@nyheter24.se eller via
Skolmatskollens Facebooksida.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Svenska kyrkans skola ratar pannkakor – satsar på närproducerat

Vi åt lunch med eleverna i Bromma: "Maten är så lyxig"

Så lyckas ett av Sveriges bästa skolkök med maten

10 gånger svenska skolkök har serverat hälsofarligt kött

/
/
Relaterat
Skulle du ställa ditt barn i kö till den här skolan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

18 Maj 2016, 16:01

Här ser Gustav Fridolin läsarnas äckliga skolmatsbilder – reaktionen är helt oväntad

17 Maj 2016, 13:10
Skolmatskollen visade upp läsarnas bilder för utbildningsminister Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress. Det blev en väldigt märklig intervju.

Han har makten över skolmaten – men hur bra koll har egentligen Gustav Fridolin?

16 Maj 2016, 15:56
Nyheter24 i unik intervju med omstridda utbildningsminister Gustav Fridolin om den orättvisa skolmatssituationen i Sverige.

Jag blir förbannad över allt socker vi ger våra barn

16 Maj 2016, 11:13
Debattören: Som en lärare sa ”Vet jag om att det serveras pannkakor på lunchen planerar jag ofta en mer praktisk lektion därefter.” Ska det vara så?

Elever om bilderna på läsarnas skolmat: "Är det där en spya?"

16 Maj 2016, 10:04
Vi visade läsarnas mumsigaste och mest oaptitliga skolmatsbilder för elever på tre väldigt olika skolor. Reaktionerna var helt klart överraskande.

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

16 Maj 2016, 09:00
Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.