Idrottens värsta hycklare

Stjärnorna som inte lever som de lär.


Att köra för teamet Környkter.nu, driva ett projekt för nykterhet i trafiken och åka fast för rattfylla när man är rallyförare. Det kan vara urtypen för korkat beteende och låter ganska otroligt. Men det är precis vad rallyföraren Daniel Carlsson lyckades med.

I somras greps han för rattfylla utanför värmländska Kil. Först försökte han smita i från poliskontrollen, gömma bilen och fortsätta till fots. Men han fångades ganska omgående av polisen. Händelsen inträffade endast en vecka efter att Carlsson på en presskonferens talat om vikten av att köra nykter under midsommarhelgen. Nu tycker han att tiden är mogen för en comeback och anmäler sig till Sydsvenska rallyt. Daniel Carlsson kommer köra med alkolås.

En annan i samma genre är häcklöparen Sven Nylander. Han sprang sitt sista lopp i OS i Atlanta 1996 och blev fyra, naturligtvis. Han sadlade om till antidopningförespråkade, och arbetade för stiftelsen Ren Idrott som verksamhetsansvarig. Så kom friidrotts-EM till Göteborg, 2006. Ren Idrott var på plats, och en rad andra svenska idrottskändisar. Nylander ville festa loss. Tillsammans med Patrik Sjöberg greps han en kväll på ett uteställe i Göteborg. De båda hade kokain på sig och även i blodet. Rent?

Steven Gerrard hör till en annan kategori dubbelmoralister. I sin självbiografi pratar han vitt och brett om hur illa han tycker om spelare som filmar, men har naturligtvis själv fångats på film när han faller mycket lätt. Flera gånger.

Ludmila Engquist flyttade till Sverige i mitten av 90-talet, och blev snabbt folkkär genom att ta nationens första sprintguld i ett OS, 1996. Innan dess hade hon varit avstängd för dopning, något som hon hävdade att hennes före detta make och tränare Nikolaj Narozjilenko lurat i henne. En rysk utredning bevisade också detta. Efter avslutad karriär i Sverige, på grund av bröstcancer, gjorde hon ett försök att komma tillbaka som idrottare. Detta i bobsleigh som är OS-gren i vinterspelen. Hon slutade mycket abrupt och flydde landet efter att hon testats positivt för anabola steroider under en träning. Hon frikändes första gången, men att dopa sig med anabola när man tävlar i bob? Det låter mest dumt.

Marion Jones hör till den skara som bedyrar sin oskuld in i det sista. Efter det? Avbön. Hos Oprah. Som inte ställer en enda kritisk fråga.

Marion Jones var överlägsen under OS 2000 i Sydney. Där blev hon första idrottskvinna att vinna fem OS-medaljer under samma mästerskap. Tre av medaljerna var av guld. Sedan kom anklagelser om dopning.

Hon hävdade i sin självbiografi från 2002 att hennes namn blev draget i smutsen av att hennes före detta make, CJ Hunter, åkte fast för dopning. Hon var ett offer för omständigheterna. Under en presskonferens för CBS sa hon "Jag tror på en drogfri sport, och ett drogfritt olympiskt lag.", och hon skyllde då på att den amerikanska antidopningsbyrån USADA misskötte sitt jobb. Hon sa att hon svarat sanningsenligt på alla frågor som ställts till henne under ed. "Jag har aldrig testats positivt" blev hennes standardfras. Vilket stämde. Fram till den punkt då bubblan sprack.

Den femte oktober 2007 erkände hon för en domstol att hennes hävdanden om att inte ha tagit steroider innan OS 2000 var en lögn. När hon berättade detta för media efter domen föll krokodiltårarna, och hon sa att hon hade svikit både sig själv och sitt land. Sitt första framträdande efter tiden i fängelse gjorde hon hos Oprah Winfrey, i ett mycket trevligt litet samtal där hennes subjektiva version ges allt utrymme.

En lightversion av dubbelmoral finns exempelvis i Stefan Holm, som skrev sponsoravtal med McDonalds samtidigt som han storsatsade på sin höjdhoppskarriär. Att en av världens bästa friidrottare skulle äta på en snabbmatsrestaurang lät och låter fortfarande otroligt. I pressmeddelandet skrev Stefan Holm bland annat: "Jag anser att du alltid har rätt att veta vad du äter och uppskattar att McDonald's erbjuder gästerna en tydlig näringsinformation." Han prisar även hamburgerkedjans engagemang för idrott. Men, ärligt talat, hur många QP har du knäckt, Stefan?

Vilka tycker du är de värsta hycklarna inom idrotten? Fyll på med namn i kommentarsfältet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.