Sveriges damlandslag har stora förväntningar på sig inför fotbolls-EM som startar den här veckan. Anfallaren Lina Hurtig är en av dem som trivs med favoritskapet: 'Det är klart att vi siktar på guld'.
Sveriges damlandslag har stora förväntningar på sig inför fotbolls-EM som startar den här veckan. Anfallaren Lina Hurtig är en av dem som trivs med favoritskapet: 'Det är klart att vi siktar på guld'. - Foto: TT

Spelarna eniga: "Vi är guldfavoriter"

De siktade högt redan i OS, men höll det för sig själva.Inför EM har de svenska fotbollsdamerna blivit bekväma i rollen som guldfavoriter.Det är klart att vi siktar på guld, det är ingen hemlighet. Och vi är favoriter till att ta guld också, säger anfallaren Lina Hurtig.


Fakta: Sveriges mästerskapsfacit

Sverige har deltagit i samtliga fotbollsmästerskap på damsidan utom två. Så här har det gått:

OS 2020 (uppskjutet till 2021): Silver.

VM 2019: Brons.

EM 2017: Kvartsfinal.

OS 2016: Silver.

VM 2015: Åttondelsfinal.

EM 2013: Brons.

OS 2012: Kvartsfinal.

VM 2011: Brons.

EM 2009: Kvartsfinal.

OS 2008: Kvartsfinal.

VM 2007: Ut i gruppen.

EM 2005: Brons.

OS 2004: Fyra.

VM 2003: Silver.

EM 2001: Silver.

OS 2000: Ut i gruppen.

VM 1999: Kvartsfinal.

EM 1997: Brons.

OS 1996: Ut i gruppen.

VM 1995: Kvartsfinal.

EM 1995: Silver.

EM 1993: Kvalade inte in.

VM 1991: Brons.

EM 1991: Kvalade inte in.

EM 1989: Brons.

EM 1987: Silver.

EM 1984: Guld.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

På lördag inleds Sveriges EM med premiär mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield.

Svenska damlandslag har tillhört medaljkandidaterna många gånger förr, men aldrig tidigare har de svenska spelarna varit så öppna som nu med att målet är att komma hem med en guldmedalj.

Redan inför OS i Japan förra året hade spelarna en tro på att kunna gå långt, men utan att prata om det så tydligt utåt. Efter VM-bronset 2019 och OS-silvret i fjol bär de svenska fotbollsdamerna nu såväl världsrankning (2) som favoritskap med stolthet.

— Det har väl kommit successivt i takt med de mästerskap vi gjort och de resultat vi gjort. Det är inga konstigheter för oss, vi har varit där uppe i två mästerskap nu och det känns som att det är dags att verkligen gå för det, säger Juventusanfallaren Lina Hurtig.

— Jag tror att folk har börjat se oss lite som favoriter, och att vi ska ta in det favoritskapet. Det är helt rimligt med tanke på hur vi har presterat den senaste tiden, och vi har spelat bra i mästerskap och tagit stora steg i vårt sätt att spela, säger Arsenals Stina Blackstenius.

Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö är två av spelarna som känner att det är dags för Sverige att ta ett mästerskapsguld.

Andra guldet i sikte

Sveriges hittills enda mästerskapsguld kom i det allra första Europamästerskapet 1984, med bara fyra deltagande lag.

Det har funnits fler guldchanser sedan dess, men aldrig har de varit så stora som inför årets EM, säger de svenska spelarna samstämmigt. Den tidigare stämpeln som underdog har förbundskapten Peter Gerhardsson länge försökt tvätta bort, och han har fått sina spelare med sig.

— Det här är det bästa landslaget jag har varit med om. För vi har en sådan bredd som jag inte har varit med om tidigare. Det kan inte vara lätt för Peter att ta ut ett lag, så är det. Man ser på träningarna, det spelar ingen roll vilka som ställs mot varandra för vi har så många skickliga spelare på varje position, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

Jämför sig med USA

Målvakten Hedvig Lindahl tycker att den nuvarande upplagan av Sveriges landslag påminner en hel del om hur många tidigare betraktat världsettan USA.

— Man ser hur vi totalt sett är så starka. Det är som när man mötte USA tidigare. Jag säger inte att vi är som USA, men när man mötte USA så kände man att det inte spelade någon roll vad vi gjorde, de bara käkade upp oss till slut. Jag tror att folk känner så när de möter oss, att "okej, vi var med ett tag men sedan tog de över", säger Lindahl.

Hon tycker också att det är på tiden att 1984-gänget byts ut som referenspunkt för vad ett svenskt landslag kan uträtta.

— Det handlar om att få statuera ett exempel för svensk damfotboll som man kan luta sig tillbaka på. Precis som vi har tänkt att "1984 vann de", kan man inte nu få säga att "2022 vann de"? Så att det här gänget blir referensen och sätta en standard för vad vi tycker att svensk damfotboll ska klara av att prestera.

"Vi är laget att slå"

Det gäller dock att möta uppgiften med ödmjukhet, poängterar spelarna. Men det går att göra utan att för den sakens skull tona ner förväntningarna.

— Jag tycker att vi är laget att slå. Vi har inte den där underdogstämpeln på oss längre, vi har presterat på såpass hög nivå under de senaste mästerskapen att vi förtjänar att kalla oss favoriter. Det är ingenting vi ska gömma oss ifrån, vi ska verkligen omfamna det och känna en trygghet i att vi inte ska bli förvånade om vi går till final, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

— Chansen till guld aldrig varit större. Samtidigt vet vi att det är otroligt många bra lag i EM också. Men vi är definitivt en av favoriterna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!