Aleksandr Bolsjunov och de andra ryska åkarna lär få vänta på att tävla på världsscenen igen. Arkivbild.
Aleksandr Bolsjunov och de andra ryska åkarna lär få vänta på att tävla på världsscenen igen. Arkivbild. - Foto: TT

Skidtopp om kritiserade uttalandet: "Feltolkat"

Uttalandena om att Internationella skidförbundet (Fis) funderar på att åter välkomna ryska skidåkare i världscupen har mötts av stor kritik.Men generalsekreteraren Michel Vion har feltolkats, hävdar Martti Uusitalo, som sitter i Fis styrelse.Det har inte förts några sådana diskussioner, säger finländaren till Ilta-Sanomat.


Det var under en konferens i slovenska Planica, där skid-VM avgörs i början av nästa år, som Fis generalsekreterare Michel Vion lyfte ämnet förra veckan. Han sade att Fis lutar sig mot Internationella olympiska kommittén (IOK) och dess rekommendationer, och att tongångarna kring ryskt och belarusiskt deltagande har förändrats på sistone.

— Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK, och ordförande Thomas Bach – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sade Michel Vion.

Feltolkades

Men Vion har misstolkats, hävdar finländaren Martti Uusitalo, som sitter i Fis styrelse.

— Det finns inga sådana planer. Och det har inte förts några diskussioner om saken, säger Uusital till Ilta-Sanomat.

— Michel hänvisade i sitt tal till ett uttalande från IOK:s ordförande Thomas Bach. Där konstaterades att idrottsvärlden vid någon tidpunkt måste förbereda sig på att ryssarna ska börja tävla igen. Men där är vi inte nu.

Kräver slut på kriget

Reaktionerna på Michel Vions uttalanden lät inte vänta på sig. Bland annat har de nordiska ländernas olympiska kommittéer skrivit ett öppet brev till IOK, med kravet att sanktionerna mot Ryssland och Belarus kvarstår. De båda länderna har varit avstängda sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari.

Och de kommer inte heller tillbaka in i värmen så länge kriget pågår, slår Martti Uusitalo fast.

— Det kräver allra minst att striderna upphör. När tiden är mogen kan idrotten sedan var ledande i att bygga broar. Men den tiden är inte här, och ingen i styrelsen har tagit upp frågan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!