Filip Forsberg, i mitten, och Erik Karlsson, till vänster, är två av Sveriges största NHL-stjärnor. De ställs mot varandra dubbelt upp i NHL-premiären i Prag. Arkivbild.
Filip Forsberg, i mitten, och Erik Karlsson, till vänster, är två av Sveriges största NHL-stjärnor. De ställs mot varandra dubbelt upp i NHL-premiären i Prag. Arkivbild. - Foto: TT

Guide: Värt att veta inför NHL-säsongen

Pucken är redo att släppas för en ny NHL-säsong – och den gör det på den här sidan Atlanten, i Prag.Även förra säsongens Stanley Cup-mästare Colorado kommer till Europa och Finland i november.


+ Premiärmatcherna:

O2 Arena i Prag slår upp dörrarna för den nya NHL-säsongen där Filip Forsbergs Nashville möter Erik Karlssons San Jose på fredag och lördag.

Det är första gången sedan 2019 som NHL är tillbaka i Europa och mer kommer. Den 4 och 5 november möts Colorado och Columbus i dubbelmöten i Tammerfors.

Den nordamerikanska premiären sker natten till den 12 oktober med två matcher, NY Rangers–Tampa Bay och Los Angeles–Vegas.

+ Så spelas grundserien:

Från starten den 7 oktober fram till sista omgången den 15 april spelas totalt 1 312 matcher, 82 matcher per lag.

Sedan börjar Stanley Cup-slutspelet den 17 april och en eventuell sjunde final spelas den 19 juni.

Hälften av de 32 lagen, 16 stycken, når slutspel, åtta från östra konferensen och lika många från västra.

Den upphaussade utomhusmatchen Winter Classic, spelas den 2 januari – inte som brukligt på nyårsdagen – på Fenway Park, hemmaarena för basebollaget Boston Red Sox, mellan Boston och Pittsburgh.

+ Favoriterna:

Regerande mästarlaget Colorado är mångas favorit den här säsongen efter att slutligen ha gått hela vägen i fjol. Det blev finalseger över 2020 och 2021 års mästarlag Tampa Bay med 4–2 i matcher.

Gabriel Landeskog visar upp Stanley Cup-bucklan hemma i Stockholm. Colorados lagkapten är skadad och missar säsongsstarten i NHL. Arkivbild.

Toronto och Florida tillhör också förhandsfavoriterna och Calgary ses efter en stark transfersommar som en farlig outsider.

2023 är det 30 år sedan ett kanadensiskt lag senast vann Stanley Cup – den gången NHL:s mesta mästarklubb Montreal.

+ Sommarens snackis:

Den största var utan tvekan poängligatvåan (115 poäng) Johnny Gaudreaus beslut att lämna Calgary Flames efter nio säsonger. Nästa snackis blev "Johnny Hockeys" nya klubbadress – inte alltför flashiga Columbus Blue Jackets.

Columbus finländske general manager Jarmo Kekäläinen jublade och sade sedan: "Nu kan vi slutligen bli av med det där skitsnacket att det här är en dålig plats, en dålig stad, eller vad det nu varit."

Johnny Gaudreau i sin nya, blå klubbdress. Arkivbild.

När sedan också Matthew Tkachuk, åtta i poängligan, ville lämna Calgary trodde de flesta där och då att Flames, kvartsfinalist i fjol, skulle få säga ajöss till alla toppambitioner. Det blev tvärtom. General managern Brad Treliving bytte Tkachuk till Florida för poängligatrean Jonathan Huberdeau och toppbacken MacKenzie Weegar och skrev kontrakt med free agent-forwarden Nazem Kadri, nykorad Stanley Cup-mästare i Colorado.

Och de 219 poäng som försvunnit ut slutade med 246 poäng in.

+ Stjärnglans i fjol

Connor McDavid, Edmontons virvelvind, vann NHL:s poängliga för andra säsongen i rad och för fjärde gången totalt förra säsongen. 25-åringens 123 poäng (44 mål+79 assist) var dessutom nytt personligt NHL-rekord.

Däremot blev det ingen tredje Hart Trophy, som ligans mest värdefulle spelare. Den snodde Torontoforwarden Auston Matthews, som sköt mäktiga 60 mål – den bästa noteringen på tio år då Steven Stamkos, Tampa Bay, gjorde lika många

Colorados Cale Makar snuvade Victor Hedman på priset som NHL:s bäste back och Igor Sjestiorkin, New York Rangers, blev utsedd till ligans bäste målvakt före Jacob Markström, Calgary.

Victor Hedman slog det svenska poängrekordet för backar förra säsongen. Men någon tredje Stanley Cup-titel blev det inte. Arkivbild.

+ Hedman bäste svensk

Stjärnbacken Victor Hedman, Tampa Bay, blev den poängbäste svensken förra säsongen med 85 poäng, 20 mål och 65 assist. Hans poängfacit var också tidernas bästa i NHL av en svensk back.

Filip Forsberg, Nashville och Elias Lindholm, Calgary, sköt 42 mål vardera. Forsberg gjorde det på 69 matcher och med en skadefri säsong kanske han kan nå upp till den magiska 50-målsgränsen. Något som Håkan Loob, som prickade just 50 säsongen 1987–1988 för Calgary, hittills är ende svensk att uppnå.

Elias Pettersson dominerade stort i Vancouver efter förra säsongens tränarbyte. Arkivbild.

+ På väg mot sista klivet?

Det råder ingen tvekan om att Rasmus Dahlin, 22, och Elias Pettersson, 23, redan är stjärnor i sina klubbar, Buffalo respektive Vancouver.

Men är de redan nu mogna för det sista stora klivet in bland de största namnen?

Båda hade en fin utveckling i fjol med sina poängmässigt bästa säsonger. Elias Pettersson började skakigt, men när Bruce Boudreau ersatte Travis Green som tränare lyfte "EP" från ett snitt på en halv poäng under sina 24 första matcher till en poäng i snitt på de kommande 56. Totalt stannade han på 32 mål och 68 poäng på 80 matcher.

Dahlin blev större, starkare, bättre defensivt och nådde 53 poäng, 13 mål och 40 assist.

Problemet för bägge två är att ansvaret på dem redan nu, i så unga år, är stort i lag utan jättestjärnor som medspelare, undantaget Petterssons forwardskollega JT Miller.

Dahlin var tredje bästa poängplockare i ett Buffalo som har missat slutspel elva säsonger i rad – rekord för ett amerikanskt proffslag i en stor lagsport.

Pettersson var näst bäst i ett Vancouver som bara har nått slutspel en gång de sju senaste säsongerna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!