Börje Salming har drabbats av sjukdomen ALS.
Börje Salming har drabbats av sjukdomen ALS. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Stina Stjernkvist/TT

Stödet till Börje Salming i kampen mot ALS: "Lider med familjen"

Börje Salming och hans familj får starkt stöd av tidigare lagkamrater efter uppgifterna om den tuffa situation de genomgår i kampen mot ALS.
– Det är så jävla sorgligt. Jag lider med familjen, säger förre målvaktsstjärnan Peter Lindmark till Expressen.


I en intervju med Expressen berättade Börje Salmings hustru Pia på måndagen om familjens svåra situation.

Den 71-årige förre hockeystjärnan gick i augusti ut med att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Här kan du läsa mer om Börje Salmings ALS-besked.

Börje Salmings fru Pia Salming: "Jättesnabbt"

Sjukdomen har fått ett snabbt förlopp. Börje Salming kan inte längre prata och han har svårt att äta som vanligt och får mycket av sin näring via sondmatning.

Salmings sjukdom har särskilt satt sig på svalget och talet.

— Hans sjukdom är jättesnabbt galopperande. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår, säger Pia Salming till Expressen.

Stödet till Börje Salming: "Blir rörd"

Nu reagerar också hans gamla lagkamrater i Tre Kronor och ger sitt stöd. Förre målvaktshjälten Peter Lindmark, precis som Salming från Kiruna, säger till Expressen:

— Man blir rörd något fruktansvärt. Börje har alltid varit som en förebild. Han är lite äldre än jag och har gått i bräschen för oss som haft fördelen att spela med honom, jag fick göra det i Canada Cup och VM.

Förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson spelade både med Salming i landslaget och mot honom i NHL.

— Det var en riktig förebild borta i Amerika när man kom dit. Han visade verkligen kvalitéer på alla nivåer och sätt. En otrolig spelare och otrolig människa. Kämpa på Börje, säger Gustafsson till tidningen.

Uppgifterna om Salmings tillstånd har också fått stort genomslag i Kanada där han är en av Toronto Maple Leafs största spelare i historien efter 16 säsonger i klubben mellan 1973 och 1989.

Börje Salmings medicin beslagtagen: "Helt slut"

Pia Salming berättar i Expressens artikel också om hur familjen känner sig motarbetad av myndigheterna. En bromsmedicin som Börje Salming fått utskriven av sin läkare i Kanada har stoppats i tullen då medicinen fortfarande inte är godkänd i Sverige.

Familjen kan heller inte få någon hjälp hemma av vårdpersonal då lagen om LSS inte ger något stöd utifrån en specifik diagnos, som ALS, och det går inte att ansöka om personlig assistens för personer över 65 år, utan då är det hemhjälp som gäller.

— Vi är helt slut, hela familjen. Vi har gjort precis allt, och han blir bara sämre, säger Pia Salming.

Läs allt om Börje Salmings familj, förmögenhet och ALS-diagnos.

TT
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!