Alexander Faltsetas i Häcken förra säsongen. I somras lånades mittfältaren ut från Häcken till Helsingborg. Förra helgen åkte HIF ur allsvenskan, samtidigt som Häcken är nära sitt första SM-guld någonsin. Arkivbild.
Alexander Faltsetas i Häcken förra säsongen. I somras lånades mittfältaren ut från Häcken till Helsingborg. Förra helgen åkte HIF ur allsvenskan, samtidigt som Häcken är nära sitt första SM-guld någonsin. Arkivbild. - Foto: TT

Profilens udda år: Degradering och kanske SM-guld

I söndags trillade Helsingborgs IF ur allsvenskan och till helgen kan Häcken spela hem klubbens första SM-guld någonsin.Den gemensamma nämnaren? Alexander Faltsetas.Han är utlånad till HIF – från Häcken.Det är en väldigt märklig situation, säger 35-åringen.


Fakta: Alexander Faltsetas

Ålder: 35.

Position: Mittfältare.

Klubb: Helsingborgs IF (utlånad från Häcken). Kontrakt med Häcken över nästa år också.

Tidigare klubbar: Västra Frölunda, FC Trollhättan, IFK Göteborg, Brage, Gefle och Djurgården.

Aktuell: Utlånad från Häcken till Helsingborgs IF. I söndags degraderas HIF till superettan – till helgen kan Häcken vinna SM-guld.

I fjol gjorde Faltsetas 24 allsvenska matcher, 15 från start, när Häcken slutade tolva i tabellen.

I år har läget varit annorlunda.

Under vårsäsongen blev det bara tre inhopp för 35-åringen i Häcken, vilket gjorde att han i somras lånades ut till Helsingborgs IF.

— Väldigt märklig, säger mittfältaren om sin egen säsong.

— Jag förlängde med två nya år med Häcken förra året. Jag kände att Häcken var hemma, sedan var det väldigt tufft för mig från att inte ens alltid vara med på bänken till att vara på läktaren och kolla. Jag har under hela min karriär spelat väldigt mycket. Det var en ny situation för mig.

"Otrolig besvikelse"

Lösningen blev alltså ett lån till HIF – som i söndags trillade ur allsvenskan.

— Jag trodde verkligen att jag skulle kunna vara med och bidra till att Helsingborg spelar allsvenskan nästa år, men så blev inte fallet.

TT: Hur ser du på HIF:s misslyckade säsong?

— Jag tycker det finns bra kvaliteter, det har varit många matcher där det stått och vägt. Men i slutändan måste man ta poängen och varför vi inte tagit poängen vet jag inte. Det är en otrolig besvikelse.

Alexander Faltsetas i Helsingborg den här säsongen. Arkivbild.

Längre upp på västkusten är det allt annat än besvikelse.

På söndag kan Hisingsklubben Häcken säkra klubbens första SM-guld genom tiderna.

Jobbigt att se

— Jag gläds oerhört mycket med grabbarna i laget, för Häcken som förening. Det är blod, svett och tårar som jag gett Häcken sedan 2017. Jag har verkligen krigat för föreningen och lärt mig älska den, säger Faltsetas.

— Sedan är det lite så … det blir lite ... jag ska inte säga tufft, men när man var delaktig i fem år och sedan blev utlånad så går det så bra. Det är lite jobbigt att se vid sidan, samtidigt känner jag en otrolig glädje och stolthet ändå.

Han fortsätter:

— Jag gick till HIF med ett uppdrag att hålla kvar dem i allsvenskan, jag trodde jättemycket på det, jag gav mitt allt och tyvärr räckte det inte. Och laget som jag tillhör är väldigt, väldigt nära SM-guld, det blir en märklig situation.

Faltsetas nästa match med HIF är borta mot Elfsborg på måndag. Dagen innan kan Häcken vinna SM-guld på Gamla Ullevi.

Välkommen på guldfest

TT: Eventuell guldfest och sådant, har du hört något kring det?

— Jag har hört att man är välkommen (skratt). Om det blir guld är man välkommen dit, men sedan vet jag inga detaljer. Jag vill inte jinxa något.

Om mittfältaren får en eventuell guldmedalj eller inte är upp till Häcken. I förbundets tävlingsbestämmelser står det att respektive lag erhåller en plakett till föreningen och 22 medaljer till spelare och ledare. Utöver dessa har förening möjlighet att ansöka om ytterligare medaljer till berättigade spelare.

Faltsetas har varit med om att vinna svenska cupen tidigare, men något SM-guld har han inte.

TT: Vad skulle ett SM-guld betyda för din del med tanke på din säsong?

— Jag har pratat om det här med många vänner och även några i Häcken. Det känns konstigt på något sätt, det är inte så att jag varit delaktig i år. Så jag vet faktiskt inte hur det ska kännas. Jag tror inte det känns på samma sätt som om du hade varit inne och spelat vecka in och vecka ut.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!