Ola Toivonen tackar Malmö FF-klacken. Toivonen avslutade under söndagen sin fotbollskarriär.
Ola Toivonen tackar Malmö FF-klacken. Toivonen avslutade under söndagen sin fotbollskarriär. - Foto: TT

Tårögd Toivonen satte punkt för sin karriär

En stor fotbollsspelare har satt punkt för sin karriär.Den forne landslagsspelaren Ola Toivonen fick i sin sista match se sitt älskade Degerfors säkra sitt allsvenska kontrakt.Jag känner mig väldigt klar just nu, säger en tårögd Malmö FF-anfallare.


Fakta: Ola Toivonen

Född: 3 juli 1986 i Degerfors.

Familj: Hustrun Emma och två barn.

Tidigare klubbar: Degerfors (2003–2005), Örgryte (2006), Malmö FF (2007–2008), PSV Eindhoven (2009–2014), Rennes (2014–2016), Sunderland (2015–2016, lån), Toulouse (2016–2018), Melbourne Victory (2018–2020), Malmö FF (2020–2022).

Landskamper/mål: 64/14.

Mästerskap: VM 2018, EM 2012.

Det var som att det redan inför säsongen fanns ett färdigskrivet manus för hur Ola Toivonen skulle få avsluta sin framstående fotbollskarriär.

Söndagen den 6 november 2022 satte Malmö FF-anfallaren punkt – hemma mot sin älskade moderklubb Degerfors. Som dagen till ära undvek kvalspel via 2–2 mot MFF i en högdramatisk sista allsvensk omgång.

— Degerfors betyder mycket för mig. Jag började där när jag var sex år och lämnade när jag var 19. Det blev några timmar på "Valla", säger han efter att ha blivit avtackad inne på planen tillsammans med sin fru Emma och barnen Selma och Nils.

Rösten brast

Det var känslosamt när han höll sitt till. När Toivonen riktade sig mot pappa Yrjö och mamma Margareta brister rösten.

— Otroliga förebilder. De skjutsade mig överallt. Varit med på cuper och matcher. Det är speciellt, så som de har skjutsat mig, det är väl den tiden jag vill ha för mina barn nu, säger Toivonen.

Ola Toivonen kramar om Degerforstränaren Andreas Solberg, som är gift med Toivonens syster Lisa.

A-lagsdebuten skedde redan 2003 i Degerfors. Därefter blev det allsvenskt spel med först Örgryte och sedan Malmö FF innan en tio år lång utlandskarriär i Nederländerna, England, Frankrike och Australien.

Gamla tränare från Degerfors och tidigare landslagskamrater som Marcus Berg, Johan Elmander och Kim Källström skickade hälsningar på storbildsskärmen. Nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson likaså.

— Jag känner mig just nu väldigt klar. Det är bara att ställa skorna på hyllan och följa spelet från sidan.

Det blev 64 landskamper och 14 mål i den svenska landslagströjan. Han var uttagen till EM 2012, men avslutade sin landslagskarriär efter VM i Ryssland 2018.

"Bara att be om ursäkt"

Efter en tid i Melbourne Victory i Australien vände Toivonen hem till Sverige och Malmö FF sommaren 2020. Där tog anfallaren sina första ligatitlar i karriären. Våren 2021 drog han korsbandet, men kämpade sig tillbaka till denna säsong.

TT: Känner du att du fick avsluta på egna premisser och inte på grund av en skada?

— Absolut. Det var ett delmål jag hade när skadan kom. Man ville verkligen kämpa sig tillbaka och visa framför allt för mig själv att jag kan klara det här även om jag är 35 år. Visa er (journalister) eller folket är mindre viktigt, man utmanar sig själv på ett personligt plan.

Visserligen blev det ett cupguld och spel i Europa League, den här säsongen men det regerande mästarlaget slutar sjua i årets allsvenska.

— Till hela staden, folket, supportrarna – det är bara att be om ursäkt för hur sista säsongen blev. Vi försökte allt vi kunde, men vi fick inte ihop det, sade Toivonen i sitt tal.

Efter att Åge Hareide tog över som tränare i början av september i ett försök att rädda MFF:s säsong har det blivit sparsmakat med speltid, men Toivonen fick starta mot Degerfors och var dagen till ära lagkapten innan han byttes ut under stående ovationer.

I den 61:a minuten klev Ola Toivonen för sista gången över sidlinjen som professionell fotbollsspelare.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!