Frankrike vann VM 2018, kan de göra om den bedriften nu? Arkivbild.
Frankrike vann VM 2018, kan de göra om den bedriften nu? Arkivbild. - Foto: TT

Snart börjar VM – här är fem favoriter

32 länder gör upp om det – men vilka är egentligen de största favoriterna till att få lyfta pokalen? Här är fem guldkandidater i fotbolls-VM i Qatar.


Brasilien

Det brasilianska landslaget är fyllt av världsspelare och dansade sig igenom kvalet med nollan i förlustkolumnen intakt. Faktum är att Brasilien inte har förlorat en enda match sedan finalen i Copa América 2021 och på vägen till Qatar har brasilianarna bland annat slagit stora rivaler som Uruguay och Chile övertygande.

Förbundskapten Tite är omtyckt. Arkivbild.

Förbundskapten Tite är omtyckt av såväl spelarna som supportrarna och har byggt ett lag där alla de stora stjärnorna drar åt samma håll. 61-åringen är möjligtvis något av en doldis för oss i Europa, men hemma i Brasilien är han i princip lika stor som profilerna i laget.

— Jag har aldrig träffat någon som har samma förmåga som han när det kommer till att få ut det bästa av varje enskild spelare. Det är något magiskt, gubben är en trollkarl, säger backveteranen Dani Alves till UOL Esportes.

+ Största profilerna i truppen: Neymar, Vinícius Júnior, Thiago Silva

+ Gruppspelsmatcherna: Serbien (24 november), Schweiz (28 november), Kamerun (2 december)

+ Så gick det i VM 2018: Ut i kvartsfinal

+ Främsta VM-merit: Guld 1958, 1962, 1970, 1994, 2002

Argentina

Kanske Brasiliens största konkurrent till VM-guldet. Laget har inte förlorat en landskamp på över två års tid och även om truppen kanske inte är lika namnkunnig som Brasiliens så är det idel världsspelare på i princip samtliga positioner. Möjligtvis går det att sätta ett litet frågetecken för försvarslinjen, klarar spelarna där att stå emot de andra toppnationernas allra största stjärnor?

Ska Leo Messi till slut få vinna VM? Arkivbild.

I anfallet hittar vi så klart det största namnet av alla:

Lionel Messi.

PSG-spelaren ledde Argentina till seger i Copa América förra sommaren och VM-slutspelet i Qatar blir av allt att döma hans sista stora mästerskap – och att få runda av landslagskarriären med den enda medaljen han saknar vore något som hela nationen drömmer om.

— Jag vet inte om vi är en av de stora favoriterna, men Argentina räknas alltid som en kandidat att vinna, säger Messi till ESPN.

+ Största profilerna i truppen: Lionel Messi, Ángel Di María, Lautaro Martínez

+ Gruppspelsmatcherna: Saudiarabien (22 november), Mexiko (26 november), Polen (30 november)

+ Så gick det i VM 2018: Förlust i åttondelsfinalen

+ Främsta VM-merit: Guld 1978, 1986

Frankrike

Kan Frankrike bli det första landslaget sedan Brasilien (1958 och 1962) att försvara ett VM-guld?

Ja, varför inte.

Världens just nu bästa spelare: Karim Benzema. Arkivbild.

Frankrike har en av de allra starkaste trupperna i mästerskapet med världens just nu bästa spelare, Karim Benzema, i spetsen. På grund av den långa frånvaron från landslaget i samband med utpressningsskandalen mot Mathieu Valbuena har Benzema inte spelat VM sedan 2014 och Real Madrid-stjärnan kommer med all säkerhet att vilja visa att han hör hemma i fotbollens absoluta finrum. Tillsammans med Kylian Mbappé och Ousmane Dembélé bildar Benzema en fruktad anfallstrio – och då har Frankrike även spelare som Antoine Griezmann och Olivier Giroud att tillgå i offensiven.

På det centrala mittfältet har dock fransmännen problem, både N'Golo Kanté och Paul Pogba är skadade och missar VM och det är tunga tapp som blir svåra för förbundskapten Didier Deschamps att ersätta.

+ Största profilerna i laget: Karim Benzema, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé

+ Gruppspelsmatcherna: Australien (22 november), Danmark (26 november), Tunisien (30 november)

+ Så gick det i VM 2018: Guld

+ Främsta VM-merit: Guld 1998, 2018

England

Inför varje VM sedan segern 1966 talas det om att pokalen "ska komma hem" till England. Så även denna gång.

Och nu finns det fog för snacket.

Visst, i Nations League gick det inget vidare för England, det blev till och med nedflyttning från A-divisionen. Men i VM-kvalet imponerade engelsmännen stort, i EM förra året blev det silver, och i truppen hittar vi flera världsstjärnor.

I spelararsenalen finns namn som Harry Kane, Jude Bellingham, Bukayo Saka och världens kanske bäst ytterback i form av Trent Alexander-Arnold.

Gareth Southgate menar att det vore en besvikelse om England inte spelar om medaljerna. Arkivbild.

Det nya och unga England spelar en snabb och vägvinnande fotboll och frågan är hur många av de offensiva pjäserna förbundskapten Gareth Southgate ställer upp med på planen samtidigt.

— Historiskt sett har England inte alltid svarat bra på press eller förväntningar. Men det här laget har kapacitet. Vi har spelat semifinaler och finaler, så om vi inte går dit nu vore det en besvikelse, säger Southgate på en presskonferens.

England har emellertid ett par tunga avbräck i truppen, spelare som Ben Chilwell och Reece James saknas på grund av skador.

+ Största profilerna i laget: Harry Kane, Trent Alexander-Arnold, Bukayo Saka

+ Gruppspelsmatcherna: Iran (21 november), USA (25 november), Wales (29 november)

+ Så gick det i VM 2018: Förlust i bronsmatchen

+ Främsta VM-merit: Guld 1966

Spanien

Sverige bjöd Spanien på tufft motstånd i VM-kvalet och de senaste slutspelen så har spanjorerna inte imponerat.

Så vad för då "La roja" på den här listan?

Jo, om Spanien får till det på samma sätt som i EM senast – då det blev en semifinalplats – kommer laget verkligen att vara att räkna med.

Gavi, en av de unga spelarna Spanien litar mycket på. Arkivbild.

Truppen är inte lika namnkunnig som för några år sedan men består av skickliga spelare, även fast profilen Sergio Ramos är petad. Ynglingarna Pedri, Gavi och Nico Williams sticker ut lite extra och den trion kryddad med veteraner som Sergio Busquets, César Azpilicueta och Koke gör att Spanien får räknas till en av VM-favoriterna.

Om avgående förbundskapten Luis Enrique dessutom prickar rätt med sitt anfallsval blir Spanien farligt.

— Ett landslag bygger inte bara på de elva bästa spelarna från ligan. Man måste sätta laget i någon slags kontext. Jag vill verkligen bygga ett lag. Spelarna i laget är ledare, de är målskyttar och lagspelare, säger Luis Enrique till AFP.

+ Största profilerna: Sergio Busquets, Gavi, Pedri

+ Gruppspelsmatcherna: Costa Rica (23 november), Tyskland (27 november), Japan (1 december)

+ Så gick det i VM 2018: Ut i åttondelsfinal

+ Främsta VM-merit: Guld 2010

TT
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.