Mattias Svanberg klappas om av Emil Holm och Robin Quaison efter segermålet mot Mexiko.
Mattias Svanberg klappas om av Emil Holm och Robin Quaison efter segermålet mot Mexiko. - Foto: TT

Sargat Sverige tog efterlängtad seger: "Skönt"

Det kunde bara bli bättre.Bättre blev det.Det kritiserade landslaget spelade inte bländande, det är sprickor kvar i fasaden och grunden gungar emellanåt.Men det vinner igen – 2–1-segern mot VM-nationen Mexiko var vad det sargade självförtroendet behöver.Att vi vinner är skönt för mig som förbundskapten och även för spelarna och att vi gör det som vi brukar göra, säger förbundskapten Janne Andersson.


Fakta: Landslagsåret i siffror

24 mars: Tjeckien 1–0 ef förl, playoff till VM

29 mars: Polen 0–2, playoff till VM

2 juni: Slovenien 2–0, Nations League

5 juni: Norge 1–2, Nations League

9 juni: Serbien 0–1, Nations League

12 juni: Norge 2–3, Nations League

24 september: Serbien 1–4, Nations League

27 september: Slovenien 1–1, Nations League

16 november: Mexiko, 2–1, landskamp

19 november: Algeriet, landskamp

Efter fem landskamper utan vinst, efter ett missat VM-slutspel och fiaskot i Nations League kom den efterlängtade framgången.

Det gällde inget i Girona, men 2–1 betyder mycket.

— Först och främst, skönt att vi vinner igen, det var ett tag sedan. Det var det bästa, skönt för självförtroendet. Sedan är det skönt att jag gör poäng, säger Mattias Svanberg, som gjorde segermålet och spelade fram till Sveriges första, till C More.

När landslaget släpper på bältet och drar av sig hängslena kan det spela offensiv, effektiv fotboll.

— Vi har bättre tålamod i dag, alla accepterar matchplanen att vi ligger lite lägre, men vi gör det svårt för dem och ställer om och gör mål på chanserna, säger Svanberg.

Men det tog tid att nå dit mot Mexiko.

Publiken, där sympatierna uppskattningsvis var 99–1 i mexikansk favör, gjorde vågen redan efter 14 minuter. Varför är oklart. Det var knappast av upphetsning över vad som utspelade sig inledningsvis på Estadi Montelivis golfgreen till gräsmatta.

Mexikanerna rullade runt, ett passivt, positionsorienterad Sverige fick knappt låna bollen.

Tråkigt, men påkallat nödvändigt. Försvarsspelet, årets mest påtagliga problem, prioriterades. Det skulle "sättas" som förbundskaptenen Janne Andersson påpekat.

Svanbergs fina läge

Men att backa hem med samtliga tre lagdelar, nästan så att försvaret hamnade i Kristoffer Nordfeldts knä gav också Mexiko kommandot och övertaget.

Och så, ur ingenting, kom det gyllene läget. Jesper Karlström vann en duell, Anthony Elanga vandrade inåt från kanten, dribblade bort försvarare och serverade Mattias Svanberg fritt skottfält.

Wolfsburgsproffset försökte smeka in bollen intill stolpen men avslutet med högerfoten smet förbi precis utanför.

Emil Holm, debutanten, visade att han vill vara med och konkurrera om högerbacksplatsen. 22-åringen från Spezia väggspelade sig fram med Marcus Rohdén, men fälldes av Jesus Gallardo precis utanför straffområdeslinjen.

Ludwig Augustinsson slog friparken i den mexikanska muren – men det var en hygglig chans efter ett friskt initiativ av Holm.

Det var starten på en stark svensk period, där främst Viktor Gyökeres och Elanga satte det mexikanska försvaret i svårigheter. Gyökeres visade att han har självförtroende efter sina nio mål i höst för Coventry.

Häckens hyllade mittfältare Samuel Gustafson var inledningsvis anonym, men växte och växte. Hans främsta egenskaper kommer fram när han har bollen. När han hade den gjorde han kloka saker.

Uriel Antuna hade matchens så långt främsta målchans kort före halvtid, men hans distansskott slog i ribbans överkant.

Omgående i andra halvlek prickade Luis Chavez stolpen.

Vilken återkomst för Rohdén

Mitt i den mexikanska anstormningen kom det då högst osannolika svenska ledningsmålet av en lika osannolik målskytt – Serie B-spelaren Marcus Rohdén, som inte varit med i en landslagstrupp på fyra år.

Gustafson spelade ut till Svanberg vars inspel smet förbi Gyökeres. Vid den bortre stolpen kom Rohdén glidande och stötte in 1–0. Snacka om lyckad landslagsåterkomst.

Fem minuter senare: Det svenska högerförsvaret med Isak Hien och Holm gick bort sig helt.

Alexis Vega fick fritt fram och placerade in kvitteringen.

Robin Quaison, Mikael Ishak och Emil Forsberg kom in efter 69 minuter. Ut gick Elanga, Gyökeres och Karlström.

Sverige avslutade starkt, förde spelet och kom till läget som gav segermålet i den 84:e minuten.

Forsbergs hörna gick hela vägen till Svanberg som elegant prickade in sitt andra landslagsmål.

— Jag kände att jag borde göra mål på läget i första halvlek. Så jag tog det lugnt i avslutet, skönt att se att den går in, säger Svanberg.

Landslaget stannar i Girona över torsdag, tar sig till Malmö på fredag och på lördag kväll avslutas landslagsåret med landskampen mot Algeriet på Eleda stadion.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

2 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

3 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.