Onsdag 30 Nov
Stockholm

Orden från Börje Salmings familj: "Han älskar er alla"

Börje Salming, 71, hyllades vid Tidernas hockeygala i Avicii Arena.
Börje Salming, 71, hyllades vid Tidernas hockeygala i Avicii Arena. Foto: Maja Suslin/TT

Börje Salming, 71, var den stora stjärnan på Tidernas hockeygala. Den ALS-sjuke legendaren fick en lång och känslosam stående ovation när han tog sig ut på scenen.
– Börje hälsar att han älskar er alla, säger frun Pia Salming i sitt tal på scenen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: Två SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star-lag. Uttagen i Canada Cups All Star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star-lag.

Det ville inte ta slut.

När Börje Salming prisades med NHL:s hederspris pågick den stående ovationen i Avicii arena i nästan tio minuter. Den 71-årige hockeylegendaren leddes in på scenen tillsammans med sin familj och var rejält rörd över mottagandet.

— Först och främst vill Börje tacka för det här priset. Det är en stor ära för honom. Hans kärlek och passion till sporten ... jag hoppas vi kan fortsätta inspirera hockeyvärlden och ungdomar. Börjes ledord har alltid varit: ha alltid kul och ge aldrig upp, säger Börje Salmings fru Pia Salming.

Hon fortsätter:

— Sedan vill Börje, jag och hela familjen tacka för all den värme som hela svenska folket och Kanada har gett oss i den här tiden som har varit så svår. Börje hälsar att han älskar er alla.

Börje Salmings familj stänger dörren

Efter talet fortsatte de känslosamma stående ovationerna från publiken på plats och alla ishockeyprofiler från flera årtionden som befann sig på golvet.

— Börje, vi tänker på dig och vi finns här för dig, säger NHL-legendaren Nicklas Lidström från scenen.

Efteråt berättade Pia Salming att familjen inte kommer göra några mediala framträdanden på ett tag.

— Vi kommer stänga dörren till yttre världen från och med i dag. Nu räcker det. Vi är glada och tacksamma och värms av kärleken vi får från hela Sverige, men nu behöver vi lite lugn och ro. Vi ska ta en dag i taget, säger hon i SVT:s sändning.

Här kan du läsa mer om Börje Salmings familj: barnen Bianca, Teresa, Rasmus och Anders och frun Pia Salming.

Börje Salmings bror Stig Salming överlämnade pris

Det märktes helt klart vem som var den stora stjärnan när svensk ishockey firade 100 år.

Konferenciern Mark Levengood hann knappt inleda galan, som började 20.00, innan publiken hyllade Börje Salming, backlegendaren som i somras diagnostiserades med ALS.

Levengood nämnde att det är extra kul att Salming är på plats varpå publiken – både de på läktaren och ishockeyprofilerna på golvet – reste sig och hyllade 71-åringen i en spontan lång stående ovation. Salming, som befinner sig i en loge i Avicii arena tillsammans med sin familj, ställde sig upp och tackade för ovationen.

Börje Salming hade tidigare under kvällen fått en av två backplatser i tidernas All Star-lag och hans bror Stig Salming var nere på scenen för att ta emot utmärkelsen. Stig Salming gick sedan upp till logen och lämnade över priset till Börje.

Senare fick han alltså även NHL:s hederspris som delades ut av NHL:s vice kommissionär, Bill Daly. Salming prisades för att ha gått i bräschen för många framtida svenska NHL-stjärnor och sin blandning av tuffhet och spelskicklighet.

Börje Salmings fru Pia Salming: "Så glad"

Men det var inte färdigt där.

När Börje Salming spelade med Sverige i Canada Cup i Toronto 1976 fick han stående ovationer i arenan. Ett kapitel i hockeyhistorien som utsågs till Tidernas ögonblick i svensk ishockey.

— Jag sitter och storlipar och känner att jag måste koncentrera mig, för annats håller jag på att bryta ihop. Det var så mäktigt och jag måste säga att det nog är det finaste minnet jag har, säger Stig Salming som var med under matchen.

Salming gjorde 787 poäng och spelade 1 148 NHL-matcher i världens bästa hockeyliga och blev 1996 förste svensk att väljas in i Hockey Hall of Fame.

Förra veckan hyllades Salming i Toronto under två känslosamma kvällar i rad. 71-åringen fick ikonstatus under sina 16 säsonger i klubben.

— Så glad att Sverige har hyllat honom på samma fina sätt som Toronto har. Det gör mig superglad, säger Pia Salming.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.