Mattias Svanberg (i mitten) klappas om av Emil Holm (vänster) och Robin Quaison.
Mattias Svanberg (i mitten) klappas om av Emil Holm (vänster) och Robin Quaison. - Foto: TT

Effekt av klubbytet – Svanberg tryggare i landslaget

Flytten från Bologna till Wolfsburg har gjort Mattias Svanberg gott.Det missade inte den som såg honom i landslagets 2–1-seger mot Mexiko i onsdags kväll.Svanberg gick av planen med ett mål och en målgivande passning.Som en offensiv spelare är det förstås kul att bidra med poäng och hjälpa laget. Det är en lättnad, säger han.


Svanbergs vara eller icke vara i landslagselvan har diskuterats. Han har fått många chanser. Utfallet har varierat.

Prestationen mot VM-nationen Mexiko hamnade på uppsidan. Och då inte bara för vad han producerade statistiskt: Framspelningen till Marcus Rohdéns ledningsmål och det iskallt placerade segermålet.

Stabil insats

Det är alltid kul och viktigt att vinna, men också en lättnad att återfinna något som saknats. Ungefär så summerar Svanberg årets näst sista landskamp.

— Jag tycker att vi gör en stabil, solid insats. Vi hittar tillbaka till våra grunder, håller oss till det vi ska göra. Vi har väl fallit bort lite från det under det senaste halvåret och ville hitta tillbaka till det.

— Jag känner själv att jag borde ha gjort mer i några av de tidigare matcherna, med de chanser jag haft. Generellt har det varit för många matcher utan rätt skärpa hos mig. Det är en lättnad att det lossnar för mig och att det finns där inför kommande matcher.

Klubbytet till Wolfsburg i Bundesliga tycker han har adderat ett och annat till helheten som spelare.

— Jag vill alltid jobba hårt för laget. I tysk fotboll handlar mycket om laget före jaget och jag tror att jag har bevisat det sedan jag kom dit. För mig är det alltid viktigast att laget vinner. Man mår så mycket bättre då.

Tryggare i landslaget

— Det är en ny liga, ett nytt spelsätt, vilket gör att man måste anpassa sig. Man lär sig mycket nya saker som spelare och blir aldrig fullärd.

— Det har gett mig större trygghet när jag kommer hit till landslaget. Jag har mer erfarenhet och kan hantera fler typer av matchbilder, säger han

Mestadels har Janne Andersson föredragit Svanberg som central mittfältare. Nu sattes han som kantspelare till vänster.

TT: Är du bekväm på positionerna?

— Det tycker jag. Jag har inte spelat så mycket som ytter den senaste tiden, men jag vet vad jag behöver göra.

På lördagen väntar Algeriet – hemma i Svanbergs Malmö.

— Det är klart att man vill spela. Vi får se hur Janne tänker och hur kroppen känns.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

2 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.