Lyckas Neymar (andra från vänster) leda Brasilien till ett nytt VM-guld?
Lyckas Neymar (andra från vänster) leda Brasilien till ett nytt VM-guld? - Foto: TT

Här är alla VM-grupper – stor genomgång

På söndag börjar fotbolls-VM i Qatar.Här är en genomgång av alla grupper.


Grupp A

Qatar: Värdlandet gör sitt första VM. Men det är inget favorittippat landslag som öppnar turneringen. Stjärnorna är få och samtliga i truppen kommer från den inhemska ligan.

Offensiven leds av lagkaptenen Hassan Al-Haydos som sällskapas av Europa-meriterade duon Akram Afif och Almoez Ali. Värdnationer har dock överraskat förr.

Förbundskapten: Félix Sánchez

Världsrankning: 50

Ecuador: "La Tri" överraskade genom att avancera från ett tufft sydamerikanskt kval trots avsaknad av stora profiler. Ett starkt försvar kännetecknar Ecuador som spelar relativt "europeiskt".

Rutinerade Enner Valencia är offensiv stjärna. Längre bak finns spännande yngre namn som Brightonduon Pervis Estupiñán och Moisés Caicedo samt Leverkusen-backen Piero Hincapié.

Förbundskapten: Gustavo Alfaro

Världsrankning: 44

Senegal: Afrikas stora hopp står till Senegal. Inför slutspelet har dock allt kommit att handla om storstjärnan Sadio Manés vara eller icke vara. Nu står det klart att 30-åringen missar VM.

Det finns dock gott om övrig kvalitet i den regerande afrikanska mästaren. Chelseaduon Kalidou Koulibaly och Edouard Mendy håller tätt bakåt och framåt finns det gott om fart.

Förbundskapten: Aliou Cissé

Världsrankning: 18

Nederländerna: Gruppens storfavorit. Stjärnglans finns i överflöd i "De Oranje". Eller vad sägs om Frenkie de Jong, Matthjis de Ligt och Virgil van Dijk?

Frågetecken finns dock kring vem som ska göra målen. Memphis Depay har det tungt i Barcelona och ingen annan centerforward har imponerat. Kanske kan PSV-sensationen Cody Gakpo få sitt internationella genombrott.

Förbundskapten: Louis van Gaal

Världsrankning: 8

.

Grupp B

England: "Three Lions" tog sig till semifinal i Ryssland och final i EM men den stora triumfen låter fortsatt vänta på sig.

Offensiva stjärnor som Harry Kane lär garantera mål men frågetecken finns bakåt. Harry Maguires form är tveksam och Kyle Walker brottas med skador.

Förbundskapten: Gareth Southgate

Världsrankning: 5

Iran: Carlos Queiroz är tillbaka för att styra upp den röriga skuta som är "Team Melli". Portugisen återvände i september efter att så när lett dem till åttondelsfinal i VM 2018.

Kontroversielle Leverkusen-anfallaren Sardar Azmoun är uttagen. Övrig offensiv eldkraft finns i Mehdi Taremi, Alireza Jahanbakhsh och Malmö-födde Saman Ghoddos.

Förbundskapten: Carlos Queiroz

Världsrankning: 20

USA: Förre Hammarbytränaren Gregg Berhalter ska leda USA till framgång. Stora målet är VM på hemmaplan om fyra år och det är en ungt amerikanskt landslag som genrepar i Qatar.

Chelseastjärnan Christian Pulisic och Juventus Weston McKennie är de största namnen i dag – Dortmunds Giovanni Reyna och Yunus Musah i morgon.

Förbundskapten: Gregg Berhalter

Världsrankning: 16

Wales: Här handlar allt om Gareth Bale. 33-åringen var avgörande i VM-playoffet och gör eventuellt sitt sista stora mästerskap.

Aaron Ramsey och Joe Allen är några år äldre än senast, men det finns gott om beprövad Premier League-kvalitet i laget. Varningens finger för Bournemouths fyrtorn Kieffer Moore längst fram.

Förbundskapten: Rob Page

Världsrankning: 19

.

Grupp C

Argentina: En av guldfavoriterna. Anförda av Lionel Messi, i hans sista chans att vinna VM (?), har "La Albiceleste" i vanlig ordning en slagkraftig trupp.

Romastjärnan Paulo Dybala har återhämtat sig från skada. Aggressive Lisandro Martínez har gjort succé i Manchester United. I övrigt finns en bra mix av erfarenhet och ungdomlighet i laget.

Förbundskapten: Lionel Scaloni

Världsrankning: 3

Saudiarabien: 1994 nådde man åttondelsfinal. Där tog det stopp mot Sverige. Sedan dess har det blivit respass i gruppspelet varje gång för Saudiarabien.

Samtliga spelare kommer från inhemska ligan och en av de mest meriterade, Fahad Al-Muwallad, har lämnats utanför efter en dopningsskandal.

Förbundskapten: Hervé Renard

Världsrankning: 51

Mexiko: "El Tri" ser precis lika intressanta ut som vanligt. Raúl Jiménez och Hirving Lozano hotar framåt medan Héctor Herrera och Edson Álvarez täpper till på mitten.

Däremot har resultaten inte lovat särskilt gott. Trots att konkurrenterna hette Panama och Jamaica hade man problem i kvalet och nu har man drabbats av ett stort skadetapp i Sevillayttern Jesús Corona.

Förbundskapten: Gerardo "Tata" Martino

Världsrankning: 13

Polen: Sveriges banemän i playoffet lägger tro i händerna på fixstjärnan Robert Lewandowski. 34-åringen har haft svårt i tidigare VM men öser in mål i Barcelona.

I övrigt sticker Juventusduon Wojciech Szczesny och Arkadiusz Milik och Napolikreatören Piotr Zielinski ut. Försvaret är något ålderstiget.

Förbundskapten: Czeslaw Michniewicz

Världsrankning: 26

.

Grupp D

Frankrike: Den regerande världsmästaren är rejält skadedrabbad. Mittfältsduon N'Golo Kanté och Paul Pogba – viktiga i triumfen 2018 – missar turneringen.

Så även PSG-backen Presnel Kimpembe och Leipzigs målspottare Christopher Nkunku. Framåt råder det dock ingen nöd på "Les Bleus". Karim Benzema, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé sätter skräck i vilket motståndarförsvar som helst.

Förbundskapten: Didier Deschamps

Världsrankning: 4

Australien: Glansdagarna när stjärnorna hette Tim Cahill och Mark Viduka är över. Numera får "Socceroos" hoppas på habilt folk som Matthew Ryan och Aaron Mooy.

Man imponerade dock i playoffet när Peru besegrades efter straffar. Inställningen och kampviljan är det sällan fel på och man kan möjligen kriga sig till någon poäng.

Förbundskapten: Graham Arnold

Världsrankning: 38

Danmark: Har Danmark någonsin varit bättre? Nordens enda VM-hopp går in i turneringen med maxat självförtroende efter ett fint EM och har lekt sig vidare från kvalgruppen.

Christian Eriksen är tillbaka efter hjärtproblemen. Starka mittbacksalternativ finns i överflöd samt mittfältsstål i Pierre-Emile Højbjerg.

Förbundskapten: Kasper Hjulmand

Världsrankning: 10

Tunisien: "Karthagos Örnar" flyger mot sitt fjärde VM-slutspel. Man har dock aldrig tagit sig förbi gruppspelet och det ska väl Tunisien inte göra nu heller.

En stark defensiv brukar vara adelsmärket och offensivt är det rutinerat som gäller. 30-plussarna Naïm Sliti, Youssef Msakni och Wahbi Khazri är främsta vapen. Hetlevrade United-talangen Hannibal Mejbri kan bli en joker.

Förbundskapten: Jalel Kadri

Världsrankning: 30

.

Grupp E

Spanien: Ut med det gamla och in med det nya har varit "La Rojas" paroll under Luis Enrique. Veteraner som David de Gea och Sergio Ramos har fått göra plats för nya, yngre förmågor.

Dessa är lika lovande som vanligt. Barcelonas tonåringar Gavi och Pedri kittlar. Likaså 20-åringarna Yeremy Pino och Nico Williams. Frågetecken finns kring vem som tar plats mellan stolparna och förstavalet Álvaro Moratas målskytte.

Förbundskapten: Luis Enrique

Världsrankning: 7

Costa Rica: Succélaget från VM 2014, då man nådde kvartsfinal, gör ett nytt försök i Qatar. Många av nyckelspelarna för åtta år sedan finns fortfarande kvar.

Inte minst PSG:s stjärnmålvakt Keylor Navas, lagkaptenen Bryan Ruiz och förre AIK-profilen Celso Borges. Tillväxten har varit skral och truppen domineras av spelare från egna ligan. Joel Campbell får dra ett tungt offensivt lass.

Förbundskapten: Luis Fernando Suárez

Världsrankning: 31

Tyskland: Likt grupprivalen Spanien bygger även "Die Mannschaft" om under nye Hansi Flick efter EM-fiaskot i fjol. Exakt vart man står är oklart men truppbygget är klart intressant.

Ärrade veteraner som Manuel Neuer och Thomas Müller trängs med potentiella världsspelare som blott 17-årige Youssoufa Moukoko. Jamal Musiala kan explodera men skadade Timo Werner är ett kännbart avbräck.

Förbundskapten: Hansi Flick

Världsrankning: 11

Japan: "Samurajerna" har sitt kanske bästa lag på åratal. Och så lottas man med Spanien och Tyskland. Mardrömslottning till trots – här ska det nog gå att stjäla några poäng.

Arsenalbacken Takehiro Tomiyasu och förre Liverpoolyttern Takumi Minamino lyser starkast i en trupp med många spelare från tyska Bundesliga.

Förbundskapten: Hajime Moriyasu

Världsrankning: 24

.

Grupp F

Belgien: Är det sista chansen för Belgiens gyllene generation? Stjärnor som Eden Hazard och Kevin De Bruyne har passerat 30 och kan göra sitt sista VM. Det gäller även den ålderstigna backlinjen.

Den nya kullen väntar fortfarande på att slå igenom och där lär vara upp till veteranerna för att göra detta till en vinter att minnas. Formmässigt frågetecken kring skadedrabbade skyttekungen Romelu Lukaku.

Förbundskapten: Roberto Martínez

Världsrankning: 2

Kanada: Kanada är tillbaka i fotbollens finrum för första gången sedan 1986. Och det är en synnerligen spännande utgåva som reser till Mellanöstern.

Anfallstridenten Jonathan David–Cyle Larin–Alphonso Davies har fart att hota alla. Bayern München-stjärnan Davies har dock gått skadad under hösten men finns med i truppen. Lagkapten är förre Helsingborgaren Atiba Hutchinson, 39 år ung.

Förbundskapten: John Herdman

Världsrankning: 41

Marocko: Om det stormat hos "Atlaslejonen" inför mästerskapet? Jo, tack. Förbundskaptenen Vahid Halilhodzic sparkades trots fixat avancemang. I gengäld återvände bojkottande Chelseastjärnan Hakim Zieyech till landslaget.

PSG:s Achraf Hakimi är en av världens bästa högerbackar. Bayern Münchens Noussair Mazraoui är inte långt efter men lär få byta kant. Sevillamålvakten Bono och hans klubbkamrat Youssef En-Nesyri är andra noterbara namn i en stark trupp.

Förbundskapten: Walid Regragui

Världsrankning: 22

Kroatien: Finalisterna från 2018 har blivit fyra år äldre men har man blivit särskilt mycket bättre? Resultaten i Nations League och EM talar för motsatsen.

Evigt unge Luka Modric styr på mitten ihop med Marcelo Brozovic. Dejan Lovren och Domagoj Vida försvarar medan Ivan Perisic och Andrej Kramaric gör målen. Ingen av dem är under 30 år. Räcker energin?

Förbundskapten: Zlatko Dalic

Världsrankning: 12

.

Grupp G

Brasilien: Turneringens stora favorit? Topprankade sambalirarna har världsstjärnor på så gott som varje position och manglade motståndet i kvalet. Nu jagar man första VM-titeln sedan 2002.

Storstjärnan Neymar gör möjligen sitt sista slutspel och lär vara högmotiverad. Andra nyckelspelare blir centrallinjen bestående av Alisson, Thiago Silva och Casemiro. Allt annat än medalj vore en missräkning.

Förbundskapten: Tite

Världsrankning: 1

Serbien: Serbien är bra. Det menade Janne Andersson efter dubbla överkörningar i Nations League. Och den svenska förbundskaptenen har inte fel. Visst finns det kvalitet i Balkangänget.

Aleksandar Mitrovic öser i mål i Premier League. Dusan Vlahovic gör det i Serie A. Båda kommer dock till VM skadade. Mittfältsbjässen Sergej Milinkovic-Savic och Ajax snidare Dusan Tadic behöver leverera för att det ska bli serbisk succé.

Förbundskapten: Dragan Stojkovic

Världsrankning: 21

Schweiz: Schweiz vann sin kvalgrupp före Italien och gick till kvartsfinal i EM. Trots det är man möjligen något underskattade? Kanske borde man inte vara det.

Talang finns i Premier League-duon Manuel Akanji och Granit Xhaka och finess i kraftpaketet Xherdan Shaqiri, numera i MLS. Visst frågetecken kring målskyttet även om Monacos Breel Embolo levererat mot slutet.

Förbundskapten: Murat Yakin

Världsrankning: 15

Kamerun: "De otämjbara lejonen" tycks vara just det, otämjbara. Det ryktas om bråk på ledningshåll och att förbundskaptenen kontrolleras av förre storspelaren Samuel Eto'o.

Det är synd, för det finns spelare som kan blixtra till. Eric Maxim Choupo-Moting har haft en fantastisk höst i München, André-Frank Zambo Anguissa detsamma i Neapel och André Onana är en av Afrikas bästa målvakter. Liverpoolbacken Joël Matip bojkottar landslaget.

Förbundskapten: Rigobert Song

Världsrankning: 43

.

Grupp H

Portugal: Cristiano Ronaldo. Det är vad allting handlat om inför turneringen efter stjärnans kontroversiella tv-intervju. Frågan är hur det påverkar resten av truppen? Det ryktas om frostig stämning med Unitedkollegorna Diogo Dalot och Bruno Fernandes.

I övrigt bör "A Selecão" anses farliga. Världsspelare finns på alla positioner plus ett par yngre förmågor som kan slå igenom. Manchester City-trion Rúben Dias, João Cancelo och Bernardo Silva imponerar.

Förbundskapten: Fernando Santos

Världsrankning: 9

Ghana: "The Black Stars" är turneringens lägst rankade lag efter fiaskot i Afrikanska mästerskapen där det blev respass i gruppspelet. Ser man till spelarmaterialet känns det dock något galet.

En offensiv värvningskampanj har sett laget knyta till sig meriterade trion Mohammed Salisu, Iñaki Williams och Tariq Lamptey lagom till VM. Sedan tidigare finns Arsenalgiganten Thomas Partey och, som vanligt, bröderna Ayew. Söker revansch mot Uruguay efter Suárez ökända hands i VM 2010.

Förbundskapten: Otto Addo

Världsrankning: 61

Uruguay: Ett katastrofkval räddades när Diego Alonso ryckte in och lyckades lösa en VM-biljett. Nu ses "La Celeste" som en "dark horse" av många.

Detta tack vare en blandning av rutinerade stjärnor som Luis Suárez och Edinson Cavani, och nykomlingar som Darwin Nunez och Federico Valverde. Sett till spelarkvalitet är man förmodligen Sydamerikas tredje starkaste lag.

Förbundskapten: Diego Alonso

Världsrankning: 14

Sydkorea: Kommer Tottenhamstjärnan Son Heung-Min till spel? Han kunde ses träna med laget iförd ansiktsmask efter att en fraktur hotat hans VM-medverkan. Och alla sydkoreaner kunde dra en lättnadens suck.

Mittbacken Kim Min-Jae har gjort storsuccé i Napoli och Wolves Hwang Hee-Chan hoppas kunna avlasta Son längst fram. I en på förhand oviss grupp finns det goda skrällchanser – men då gäller det att Son kommer till spel.

Förbundskapten: Paulo Bento

Världsrankning: 28

TT
/
COS
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.