Christian Eriksen är tillbaka på den största internationella scenen – och han är stjärnan som ska leda Danmark till ett lyckat VM-slutspel i Qatar.
Christian Eriksen är tillbaka på den största internationella scenen – och han är stjärnan som ska leda Danmark till ett lyckat VM-slutspel i Qatar. - Foto: TT

Eriksen tillbaka: "Glädje att jobba med honom"

Christian Eriksen föll ihop under Danmarks första match i EM-slutspelet förra året.Efter skräckscenerna på Parken är han tillbaka på den internationella scenen.Det är en glädje att jobba med honom, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.


Mittfältaren var snabbt tydlig med hans målsättning: en plats i VM-truppen.

Hjärtstoppet i EM-premiären mot Finland på Parken i Köpenhamn den 12 juni i fjol skulle inte stoppa hans kärlek till eller möjligheten att utöva sporten.

Christian Eriksen lyckades.

Han kom tillbaka till fotbollen.

Och nu är han en av Danmarks viktigaste spelare i laget som jagar framgång i VM i Qatar.

"Fantastiskt"

— Innan EM, innan allt hände Christian så sade jag att han var hjärtat, hjärtslagen i laget, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

— När han spelar så har han ett fantastiskt sätt att bestämma rytmen i matcherna, kontrollera den med sina matcher, intelligens, blick och arbetsförmåga. Det var fantastisk att få tillbaka honom.

Hjulmand gillar inte bara det Eriksen utför i landskamperna, han uppskattar hur han är utanför arenorna och de stora matcherna.

— Han är en fantastisk spelare men en än bättre människa. Han ger oss så mycket, på och utanför planen, säger han.

— Det är en glädje att jobba med honom. På träningen tog vi det lugnt, det var lågt tempo men Christian körde på och vi fick slita honom av planen. Han bara älskar att spela, han älskar fotboll.

I danskarnas första match av EM-slutspelet 2020, som flyttades till 2021 med anledning av den rådande pandemin, förvandlades till skakande scener på Parken i Köpenhamn.

Kort före paus föll han handlöst mot gräset. Lagkamrater och motståndare insåg snabbt att något allvarligt hade hänt och skrek omgående efter medicinsk personal.

Christian Eriksen fick hjärt- och lungräddning på planen.

Matchen pausades.

Mittfältaren fördes till Rigshospitalet och först efter några timmar kom det positiva beskedet: läget var stabiliserat.

Han fick en defibrillator, hjärtstartare, inopererad, vilket innebar att spel i hans dåvarande Serie A-klubb Inter inte längre var aktuellt.

Danmarks spelare samlades runt Christian Eriksen som fick hjärtstopp på Parken i Köpenhamn den 12 juni 2021. Arkivbild

"En av de bästa jag någonsin sett"

I stället blev det en flytt till Premier League-laget Brentford och numera är han lagkamrat med de svenska landslagsspelarna Anthony Elanga och Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United.

Sedan mars är Christian Eriksen – som gjorde mål i comebacken i rödvitt – tillbaka i landslaget.

I Qatar är det tänkt att han ska leda danskarna till ett lyckat och framgångsrikt mästerskap.

— Hans kvaliteter säger allt. Vi är alla glada för att han är här, efter vad som har hänt. Som fotbollsspelare är han förmodligen en av de bästa jag någonsin har sett, säger lagkaptenen Simon Kjær.

— Vi älskar att ha honom vid vår sida och för varje minut han spelar.

Danmark inleder VM-slutspelet på tisdagen. Klockan 14.00 svensk tid är det dags för VM-premiär mot Tunisien.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!