För att få bukt med tidsslöseri har Fifa bett VM-domarna att lägga på rejält med tilläggstid, enligt tidigare domaren Jonas Eriksson. - Foto: TT

Förklaringen: Därför är VM-matcherna så långa

Hela 60 minuter har lagts till i fotbolls-VM:s fyra första matcher, som alla varat i omkring 100 minuter vardera. Förklaringen är nya direktiv från FIFA.
– Man vill stoppa maskningarna, säger Jonas Eriksson i SVT:s VM-studio.

Fakta: Tilläggstid i VM:s fyra första matcher

Qatar–Ecuador (0–2), 10 minuter

England–Iran (6–2), 27 minuter

Senegal–Nederländerna (0–2), 10 minuter

USA–Wales (1–1), 13 minuter

De fyra matcherna som hittills har spelats under fotbolls-VM i Qatar har bjudit på dramatik och mål. Men också en och en halv halvlek i ren tilläggstid.

I Englands 6–2-seger mot Iran på måndagen pågick matchen till exempel i 117 minuter, alltså 90 minuter ordinarie tid plus 27 minuter tilläggstid över två halvlekar. Rekord i tilläggsminuter, enligt SVT.

Det berodde på att Irans målvakt Alireza Beiranvand blev skadad i den första halvleken och behövde läkarhjälp. Då lades 14 minuter till innan det blåstes för paus. I den andra halvleken spelades ytterligare 13 minuter extra innan domaren blåste av matchen.

"En fokuspunkt"

I de övriga matcherna – QatarEcuador, NederländernaSenegal och USAWales – blev det totalt 33 minuter tilläggstid. Sammanräknat har alltså domarna lagt till 60 minuter på fyra matcher.

Bakgrunden till detta är, enligt en artikel från The Athletic att internationella Fotbollsorganisationen FIFA, vill att bollen ska vara i spel så mycket som möjligt för att öka underhållningsvärdet. Man vill även förhindra att spelare slösar tid för att vinna en fördel, så kallade maskningar.

Även den tidigare stordomaren Jonas Eriksson, som dömt i både EM och VM, är inne på detta.

— Det kommer vara mycket tidstillägg, det är en fokuspunkt. Därför kommer domarna alltid lägga till för skador, maskningar och liknande. Vi kommer få se många minuter i det här mästerskapet, säger Eriksson i SVT:s VM-studio under tisdagen.

FIFA:s domarordförande, Pierluigi Collina, sa i en pressträff inför VM att han inte skulle bli förvånad om de flesta matcher har upp till sex-sju minuters tilläggstid varje halvlek. Det skulle innebära att de flesta matcherna skulle spelas i över 100 minuter.

Ex-spelaren Jaime Carragher: "Jag njuter"

Ämnet om tilläggstid har väckt reaktioner på sociala medier hittills under VM. Jamie Carragher, tidigare engelsk landslagsmittback i Liverpool och numera tv-expert, ser positivt på det.

"Jag njuter av att domarna lägger till extra tid i VM. Det finns mycket tidsslöseri i fotboll", skriver Carragher på Twitter.

Hittills har vi fått se fyra mål i VM göras på just övertid. I matchen England–Iran gjordes tre mål på tilläggstid. Ett mål i slutet av den första halvleken och två i den andra. Även Nederländerna gjorde sitt 2-0 mål på övertid  i matchen mot Senegal, när Davy Klaasen avgjorde i den 99:e matchminuten. Om detta är en ny trend återstår att se, men det står helt klart att vi har fler maratonmatcher framför oss i Fotbolls-VM 2022.

/
/
SVT
/
/

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.