De tyska spelarna höll för sina munnar under lagfotot inför VM-premiären mot Japan.
De tyska spelarna höll för sina munnar under lagfotot inför VM-premiären mot Japan. - Foto: TT

Tyska VM-protesten mot Fifa – höll för sina munnar

De tyska fotbollsherrarna valde att hålla för sina munnar under lagfotot före avsparken i VM-premiären mot Japan.En protest mot Internationella fotbollsförbundet (Fifa).


Tyskarna har varit rejält upprörda efter att stått inför sportsliga konsekvenser från Fifa om lagkaptenen Manuel Neuer hade valt att bära den uppmärksammade "One Love"-armbindeln.

Inför onsdagens premiär mot Japan markerade det tyska laget med iögonfallande tystnad.

På den obligatoriska lagfotograferingen, som inte visades i tv-sändningen, satte samtliga spelare i Tysklands startelva handen för munnen. Kort därefter bekräftade det tyska landslaget att gesten var riktad mot Fifa och organisationens försök att tysta spelarna.

"Ville göra vår röst hörd"

"Vi ville använda vår lagkaptens armbindel för att ta ställning för de värderingar som vi har i det tyska landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Tillsammans med andra nationer ville vi göra vår röst hörd", skriver landslaget på Twitter och fortsätter:

"Det handlade inte om att göra ett politiskt uttalande – mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Det borde tas för givet, men så är fortfarande inte fallet. Det är därför det här budskapet är så viktigt för oss. Att neka oss armbindeln är samma sak som att neka en röst".

På läktaren kunde man även se Tysklands inrikesminister Nancy Faeser bär den omtalade armbindeln. Bland annat finns en bild när inrikesminister sitter bredvid FIFA:s ordförande Gianni Infantino.

Den tyska tidningen Bild uppgav på tisdagen att det tyska fotbollsförbundet (DFB) överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa efter beslutet att förbjuda "One Love"-armbindlarna.

Kritik från högsta ort

Steffen Hebestreit, talesperson för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, sade på onsdagen att Fifas förbud var väldigt olyckligt och att man inte kan köpslå om mänskliga rättigheter. På läktaren kunde man även se Tysklands inrikesminister Nancy Faeser bär den omtalade armbindeln. Hon kallade även FIFA:s beslut för ett stort misstag.

Tidigare på dagen höll även det danska landslaget – tillsammans med Tyskland ett av sju länder som planerade att spela med "One Love"-armbindeln under VM – en extrainkallad presskonferens där de kallade Fifas agerande för oacceptabelt.

— Normalt sett förenar fotbollen människor. Men det är inte fallet här, sade det danska fotbollsförbundets vd Jakob Jensen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.