Harry Kane vill inte vila mot Wales.
Harry Kane vill inte vila mot Wales. - Foto: TT

Guide: Dagens VM-matcher

Qatar kan slå bottenrekord, frågetecken kring skytteligaledaren och "hatmatch" mellan Iran–USA.Det är några av snackisarna när grupp A och B i fotbolls-VM ska avgöras.Här är det du behöver veta om dagens matcher.


+ Grupp A, tabell:

1) Nederländerna, 4 poäng, +2 i målskillnad

2) Ecuador, 4 poäng , +2

3) Senegal, 3 poäng, 0

4) Qatar, 0 poäng, –4

+ Så avgörs grupp A:

Nederländerna är vidare så länge man tar poäng, men för att säkra gruppseger krävs förmodligen seger. Qatar är redan utslaget. Ecuador är åttondelsfinalklart vid kryss mot Senegal. För Senegal är det bara seger som gäller. Om lag slutar på samma poäng avgör i första hand målskillnad, i andra hand antal gjorda mål och i tredje hand inbördes möten.

+ Matcherna:

Vad: Nederländerna–Qatar, grupp A

När: Tisdag klockan 16.00

Var: al-Bayt-stadion, Al Khor

Tv/radio: C More/Radiosporten

+ Kan slå bottenrekord

Qatar kan vid en förlust slå ett föga smickrande rekord. I sådana fall blir man första värdnation att inte lyckas ta en enda poäng. Qatar blev även första nation att slås ut ur VM i år.

+ Spelat till sig storflytt?

Cody Gakpo har varit det stora utropstecknet för Nederländerna i VM. Nu ryktas 23-åringen lämna PSV under vinterfönstret för större klubbar. "Allting är möjligt i fotboll", säger Gakpo om ryktena. Tidigare har bland andra Manchester United sagts vara intresserade av anfallaren.

.

Vad: Ecuador–Senegal, grupp A

När: Tisdag klockan 16.00

Var: Khalifa International Stadium, al-Rayyan

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten

+ Skyttekungen hoppas spela

Ecuador i VM är synonymt med Enner Valencia. 33-åringen har gjort nationens senaste sex VM-mål och toppar skytteligan i Qatar tillsammans Kylian Mbappé på tre mål efter två matcher. Frågan är om han kan spela mot Senegal, då han har tvingats kliva av i föregående matcher. "Jag hoppas kunna spela och hjälpa laget", säger Valencia.

+ Sågar lagets fokus

Senegal hade matchen mot Qatar som i en liten säck. Sedan slappnade man av och bjöd in värdlandet, innan de afrikanska mästarna till sist kunde avgöra. Skärpning krävs, menar förbundskaptenen Aliou Cissé. "Vår koncentration måste bli bättre", säger han.

.

+ Grupp B, tabell:

1) England, 4 poäng, +4 i målskillnad

2) Iran, 3 poäng , –2

3) USA, 2 poäng, 0

4) Wales, 1 poäng, –2

+ Så avgörs grupp B:

Wales behöver slå England med minst fyra mål för att ha chansen att gå vidare till åttondelsfinal. För Wales skull måste det också bli oavgjort mellan Iran och USA. England är vidare om man tar poäng, men kan även avancera vid förlust beroende på utgång i Iran–USA. Iran är klart för VM-åttondel vid kryss, samtidigt som England inte förlorar med fyra mål eller fler. USA behöver vinna för att säkra en slutspelsplats.

+ Matcherna:

Vad: Wales–England, grupp B

När: Tisdag klockan 20.00

Var: Ahmad bin Ali-stadion, al-Rayaan

Tv/radio: SVT1/SVT Play/Radiosporten

+ Lagkaptenen vägrar vila

De goda engelska förutsättningarna kan få förbundskapten Gareth Southgate att kasta om i startelvan. Inte om anfallsstjärnan Harry Kane får välja. Lagkaptenen vill "desperat" slippa vilas, enligt engelsk media. Han jagar nämligen rekordet som nationens meste målgörare.

+ Uppgivet Wales

Förbundskaptenen Rob Page tycks ha givit upp hoppet om avancemang på förhand. "Vi vill avsluta på topp", säger han. Danny Ward lär ta Wayne Hennesseys plats mellan stolparna efter dennes utvisning senast.

.

Vad: Iran–USA, grupp B

När: Tisdag klockan 20.00

Var: al-Thumama-stadion, Doha

Tv/radio: SVT24/SVT Play/Radiosporten

+ VM:s hetaste möte?

Känslorna riskerar att svalla över när Iran och USA (förmodligen) gör upp om sista slutspelsplatsen. Utöver de rent sportsliga förutsättningarna lär det spända politiska läget länderna emellan också göra sitt för att piska upp stämningen.

+ Flaggdraget upprör

På det amerikanska landslagets sociala medier såg Irans flagga plötsligt annorlunda ut. Emblemet och den islamiska text som finns i mitten flaggan saknades, vilket fick Iran att rasa. USA:s förbund skrev att draget var ett stöd till iranska kvinnors kamp för mänskliga rättigheter – medan det från iranskt håll menades att USA bröt mot Internationella fotbollsförbundet Fifas stadgar och borde kastas ut ur VM. Senare ändrades flaggan till den korrekta.

TT
/
/
SVT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.