Sveriges vinnande stafettlag, Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.
Sveriges vinnande stafettlag, Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg. - Foto: TT

Svensk stafettsuccé – vann VC-premiären

Bra säsongspremiärer börjar bli en vana.De svenska skidskyttedamerna höll för favorittrycket och vann säsongens första världscupstafett i storslagen stil.Det är planenligt, det gäller att få upp självförtroendet och ta chansen direkt, säger Elvira Öberg om framgångarna i Kontiolax.


Fakta: Skidskyttedamernas stafettfacit

Förra säsongen vann Sverige stafettcupen i världscupen efter placeringarna 3-1-2-14-2. Sverige vann också stafetten i OS genom Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Det blev seger i 2022-2023 års säsongs första stafett i Kontiolax genom Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Sverige har vunnit tre av fyra lopp i världscuppremiären i Finland. Och i helgen kan det bli ytterligare framgångar när sprint- och jaktstartsloppen avgörs.

Efter Martin Ponsiluomas och Hanna Öbergs segrar i distansloppen vann damstafettlaget med en halv minut före Tyskland och Norge.

— Det är jätteskönt att få en bra start på säsongen och bygga självförtroende och nu har vi bra situation och det är bara att bygga vidare på det, säger Hanna Öberg.

Hon körde tredjesträckan efter att Linn Persson och Anna Magnusson varit med i tätklungan efter sina sträckor. Hanna Öberg hade visserligen en bom i både liggande och stående skyttet och behövde två extraskott i vardera skjutning. Men hon var snabb i spåret och kunde ge systern Elvira en ledning på drygt 20 sekunder.

— Jag hade något extraskott för mycket för att vara helt nöjd. Men Elvira tar verkligen hand om hennes läge på sista sträckan och tar oss till vinst, säger Hanna Öberg.

— Det är kul, speciellt för att vi är en av favoriterna och klarar av att prestera. Det har vi blivit väldigt bra på.

Många pallplatser

Det svenska skidskyttelandslaget har de två senaste åren varit väldigt bra i premiärerna. I Kontiolax för två år sedan blev det totalt nio pallplatser, i Östersund i fjol sex pallplatser.

— Vi brukar vara bra i början av säsongen, det är planenligt. Det gäller att få upp självförtroendet och ta chansen direkt, det finns inget att vänta på, säger Elvira Öberg.

TT: Hur ska ni bygga vidare på det?

— Utmaningen kan vara att hålla fokus mentalt och att fysiska formen ska hålla. För egen del – jag har fått några år med bra erfarenhet och flera år med bra träning. Jag ser att jag ska klara av att hålla säsongen bättre och bättre för varje år och är trygg i det, säger Elvira Öberg, världscuptvåa förra säsongen.

— Det jag gjorde på skjutvallen i dag betyder mycket för fortsättningen, att jag kan klara av det. Det bygger verkligen självförtroende för mig, är något jag verkligen tar med mig. Jag känner mig lugn och trygg just nu.

Fylla på med energi

Storasyster Hanna Öberg har haft svårt att behålla formen en hel vinter och haft sina utmaningar när det gäller kost och energiintag.

— Jag har lärt mig de senaste åren framför allt hur viktigt det är med återhämtningen och att fylla på med energi, säger Hanna Öberg.

— Nu har vi ett intensivt program, fyra lopp på fem dagar. Det är tufft och det gäller att prioritera återhämtningen och koppla av och koppla på. Det är något jag lärt mig.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?