Stockholm

VM-chefen kritiseras efter kommentaren

En migrantarbetare under byggnationen av en VM-arena i Qatar. Arkivbild.
En migrantarbetare under byggnationen av en VM-arena i Qatar. Arkivbild. Foto: TT

En migrantarbetare dog i en olycka vid en träningsarena under fotbolls-VM i Qatar. Det kallade VM-chefen för "en naturlig del av livet" och får nu skarp kritik av Amnesty International.


Den döde migrantarbetaren var i 40-årsåldern och filippinsk medborgare. Qatariska myndigheter säger att man ska utreda händelsen och VM-chefen Nasser al-Khater säger att alla dödsolyckor utreds. Men han tycker inte att man ska fokusera på den tragiska dödsolyckan.

— Vi är mitt uppe i ett VM. Och vi har ett framgångsrikt VM. Och jag menar det här är något ni vill prata om just nu? Döden är en naturlig del av livet, oavsett om det är på jobbet, oavsett om det är i sömnen, säger al-Khater enligt Metro och fortsätter:

— En arbetare dog, vi beklagar självklart sorgen. Våra tankar går till hans familj. Men det är märkligt att ni vill fokusera på det här.

Alla fall utreds inte

Människorättsorganisationen Amnesty International (AI) är kritisk till al-Khaters uttalande.

— Tyvärr har herr al-Khater fel när han säger att alla migrantarbetares död utreds. Vi har legat på om utredningar i flera år utan framgång, säger Ella Knight som arbetar med migrantarbetares rättigheter på AI, enligt BBC.

— I stället fortsätter man att skriva av många dödsfall som "naturliga orsaker" utan att ta i beaktande de hälsorisker som finns när man arbetar i extrem hetta.

Enligt The Athletics rapport ska mannen, utan säkerhetssele, ha arbetat med att reparera lampor på en parkering där Saudiarabien haft sitt VM-läger. Datumet för olyckan är fortfarande inte klarlagt.

— Händelsen utreds av de qatariska myndigheterna, säger en qatarisk regeringstjänsteman anonymt till AFP.

— Om utredningen visar att säkerhetsprotokollen inte har följts kommer företaget att bli föremål för rättsliga åtgärder och stränga ekonomiska påföljder.

Oklart med antalet

Filippinernas utrikesdepartement säger till AFP att deras ambassad i Doha undersöker fallet.

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, meddelar att "de är i djup sorg efter tragedin".

"Så snart Fifa fick kännedom om olyckan kontaktade vi de lokala myndigheterna för att begära mer information", skriver förbundet i ett uttalande.

Antalet migrantarbetare som dött i samband med bygget av infrastruktur och arenor kopplat till VM har varit omdiskuterat länge.

För en dryg vecka sedan uppgav en högt uppsatt tjänsteman i Qatar att antalet döda migrantarbetare relaterade till fotbolls-VM i Qatar är ”mellan 400 och 500”.

Enligt de uppgifter som Qatar offentliggjort har 40 dödsfall koppling till VM. Av dessa är 37 vad Qatar beskriver som icke-arbetsrelaterade incidenter, såsom hjärtinfarkter.

Senaste nytt

"Mondo är vår trofé – älskar sporten"

Publicerades: 3 timmar sedan

Ullmarks Boston stoppade Toronto

Publicerades: 3 timmar sedan

Nascar förbjuder tv-spelstricket

Publicerades: idag 04:20

Protester mot saudisk sponsring av fotbolls-VM

Publicerades: idag 03:52

Här är ligan som kan bli världens största

Publicerades: idag 03:32

United klart för final – möter Isaks Newcastle

Publicerades: igår 22:54

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.