Är det i dag det händer, Lionel Messi? Klockan 16.00, svensk tid, ska den 35-årige superstjärnan försöka leda sitt Argentina till VM-guld. I finalen väntar Frankrike. Arkivbild.
Är det i dag det händer, Lionel Messi? Klockan 16.00, svensk tid, ska den 35-årige superstjärnan försöka leda sitt Argentina till VM-guld. I finalen väntar Frankrike. Arkivbild. - Foto: TT

Guide: VM-finalen i fotboll

Får Lionel Messi avrunda sitt sista VM med att äntligen lyfta bucklan?Eller blir det nästa generations storstjärna, Kylian Mbappé, som för Frankrike till andra raka guldet?Det är dags för VM-final mellan Argentina och Frankrike.Här är det viktigaste att ha koll på.


Vad: Argentina–Frankrike, VM-final i fotboll.

När: I dag klockan 16.00.

Var: Lusailstadion, Lusail, Qatar.

Tv/radio: TV4/C More, P4 Radiosporten.

+ Superknallen ett minne blott

Argentinas VM kunde inte ha börjat sämre. Men Lionel Scalonis gäng lyckades resa sig från den sensationella 1–2-förlusten i premiären mot Saudiarabien, och har sedan dess övertygat mer och mer för varje match. Frankrikes väg till finalen har varit betydligt rakare. Förlusten mot Tunisien i den sista – betydelselösa – gruppspelsmatchen, är enda plumpen hittills.

+ Messis sista dans

Årets VM är troligen det sista för några av de senaste årens främsta spelare. Cristiano Ronaldo, Portugal, och Neymar, Brasilien, har redan tvingats lämna mästerskapet i tårar – medvetna om att VM-gulddrömmen troligen aldrig uppfylls.

Lionel Messi har fortfarande chansen. 35-åringen har de senaste veckorna visat att han i sina bästa stunder fortfarande har få övermän på planen. Den glimrande insatsen i semifinalen mot Kroatien får argentinarna att drömma om landets första VM-guld sedan 1986. Den gången var det en annan fotbollsikon, Diego Armando Maradona, som ledde Argentina hela vägen.

+ Franska sjukdomsoron

Förkylningar och sjukdomar har plågat den franska truppen.

Mittbackarna Raphaël Varane och Ibrahima Konaté samt anfallaren Kingsley Coman missade fredagens träning sedan de känt sig krassliga. Mittfältaren Adrien Rabiot och försvararen Dayot Upamecano spelade inte i onsdagens semifinal mot Marocko.

Förbundskapten Deschamps har inte hela bilden klar för sig och sade på gårdagens presskonferens att han inväntar mer information innan han kan slå fast om någon eller några spelare missar finalen.

— Självklart skulle det vara bättre om detta inte hände men vi hanterar det så bra som möjligt med vår medicinska personal, sade Deschamps.

+ Var är Benzema?

Ballon d'Or-vinnaren Karim Benzema var en av flera franska spelare som skadade sig veckorna före VM, och följde inte med laget till Qatar. Men stjärnanfallaren har fortsatt varit inskriven i truppen, och spekulationerna om en sen VM-entré har gått varma. I går sade dock förbundskapten Deschamps att spelarna på plats är spelarna han har tillgängliga till finalen. Frågan är om Benzema ens behövs. I hans frånvaro har Olivier Giroud klivit fram och gjort fyra av Frankrikes mål.

+ Qatar får sin perfekta finalduell

Kritiken mot fotbolls-VM har gällt både värdlandet, för dess tveksamma förhållningssätt till mänskliga rättigheter, och Internationella fotbollsförbundet (Fifa), för dess val att lägga mästerskapet i Qatar.

Men till slut fick den qatariska regimen ändå sin drömfinal – en duell mellan två av de stora fixstjärnorna, båda med stark koppling till emiratet. På den ena sidan: Argentina, med Lionel Messi. På den andra: Frankrike, med Kylian Mbappé. Båda spelar för franska Paris Saint-Germain, vars ägare är Qatar Sports Investments – som i sin tur ägs av den qatariska staten.

+ Vägen till finalen

Argentina: Saudiarabien 1–2, Mexiko 2–0, Polen 2–0, Australien (åttondelsfinal) 2–1, Nederländerna (kvartsfinal) 2–2 (4–3 efter straffar), Kroatien (semifinal) 3–0.

Frankrike: Australien 4–1, Danmark 2–1, Tunisien 0–1, Polen (åttondelsfinal) 3–1, England (kvartsfinal) 2–1, Marocko (semifinal) 2–0.

+ Tänkbara startelvor

Argentina (4–4–2): Emiliano Martínez – Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Marcos Acuna – Rodrigo De Paul, Leandro Paredes, Enzo Fernández, Alexis Mac Allister – Lionel Messi, Julián Álvarez.

Förbundskapten: Lionel Scaloni.

Frankrike (4–2–3–1): Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphaël Varane, Ibrahima Konaté, Theo Hernandez – Adrien Rabiot, Aurélien Tchouaméni – Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Huvuddomare: Szymon Marciniak, Polen.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

1 timme sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.