Mörka moln i form av kritik tornade upp sig över Henrik Stenson sedan hans kontroversiella byte till LIV-touren. Arkivbild.
Mörka moln i form av kritik tornade upp sig över Henrik Stenson sedan hans kontroversiella byte till LIV-touren. Arkivbild. - Foto: TT

De skapade rubriker – på gott och ont

Några skapade rubriker efter fantastiska segrar – några av skäl som fick oss vid sidan om att ifrågasätta om allt går att köpas för pengar.Här är idrottarna – och en häst – som skapade rubriker under 2022.


Henrik Stenson

Över en natt gick han från att vara Sveriges mest hyllade herrgolfare genom tiderna till att bli kritiserad och bespottad. Stensons val att välja den omstridda LIV-touren, uppbackad av den saudiska staten, kritiserades hårt. Det sägs att Stenson får över 500 miljoner kronor för sitt deltagande där, något han själv förnekat. Samtidigt har han erkänt att den ekonomiska biten var ett av skälen till det kontroversiella valet. Han fråntogs snabbt rollen som kapten för Europas Ryder Cup-lag och senare bröt också Svenska golfförbundet sitt samarbete med den 46-årige stjärnan.

Stoppad. Jonas Jerebko stängdes av från landslagsspel efter sin kontroversiella Rysslandsflytt. Arkivbild.

Jonas Jerebko

På tal om att gå från hyllad till bespottad ... basketstjärnan Jonas Jerebkos val att skriva på för CSKA Moskva i slutet av mars hamnade också i den kategorin. Bara drygt en månad efter Rysslands invasion av Ukraina valde 35-åringen att ta det kontroversiella beslutet att skriva på för arméklubben resten av säsongen. Jerebko, som spelat tio säsonger i NBA, stängdes av från spel i landslaget av Svenska basketbollförbundet. En avstängning som fortfarande är i kraft.

Även ett antal svenska ishockeyspelare hamnade i kritikerstormen efter att ha valt att spela vidare i Ryssland.

Kamila Valieva i tårar efter att ha ramlat i det fria programmet under OS i Peking. Arkivbild.

Kamila Valieva

Ryska supertalangen Kamila Valieva, 16 år, ledde det ryska konståkningslaget till guld i lagtävlingen i OS. Bara några dagar efter det kom beskedet att ryskan testats positivt för dopning redan före OS. Hon hade tagit en dopningsklassad medicin som används för ... hjärtproblem. Varför?, undrar fortfarande en hel idrottsvärld. Efter beslut från Cas, idrottens skiljedomstol, fick hon tävla vidare i OS, men missade medalj individuellt. Dopningsutredningen är ännu inte klar och har förhalats av Ryssland, vilket fått Wada att lämna över ärendet till Cas, idrottens skiljedomstol. Det internationella antidopningsorganet kräver att Valieva ska stängas av över OS 2026.

Lionel Messi kysser VM-bucklan efter finalsegern över Frankrike. Arkivbild.

Lionel Messi

Den store lille liraren tog till slut VM-titeln han suktat efter så länge. En titel som nu, enligt många, gör honom till tidernas störste fotbollsspelare. Men arvtagaren och PSG-lagkamraten Kylian Mbappé hade så när förvandlat Messis guldjubel till bittra silvertårar.

35-åringen från Rosario har nu vunnit såväl VM som OS och Copa América på landslagsnivå.

Den fantastiska finalen var förstås mumma för arrangören också där kritiken mot den hänsynslösa hållningen mot de migrantarbetare som byggde VM och bristande mänskliga rättigheter förbleknade som slutintryck.

Nils van der Poel efter prisutdelningen på 10 000 meter i OS. Arkivbild.

Nils van der Poel

Historien om skridskovirtuosen från Trollhättan fullbordades som en sannsaga i Peking. Han tog Sveriges första OS-guld i skridsko på 34 år efter en nagelbitare på 5 000 meter. Sedan tog han ett till efter uppvisning och världsrekord på dubbla distansen. Gulddubbeln gav honom Bragdguldet i november. Hans slutpunkt (?) i skridskokarriären satte han genom att vinna allround-VM i Hamar i mars.

Nils van der Poel är den udda fågeln som har gått sina egna vägar genom träning och förberedelser och efter OS-gulddubbeln gjorde han sin träningsdagbok publik. På tolv timmar laddades den ned 130 000 gånger. Van der Poel skänkte ett av OS-gulden till den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Beth Mead gratuleras av prins William efter EM-finalen. Arkivbild.

Beth Mead

Hur får man fotboll på damsidan att ta plats i ett land som en gång i tiden förbjöd kvinnor att spela fotboll? Den 27-åriga Arsenalanfallaren Beth Mead fixade det genom att leda England till guldsuccé i hemma-EM. Hon sköt sex mål och spelade fram till fem, vann skytteligan, utsågs till EM:s bästa spelare och senare till årets spelare i England. Det engelska landslagets segertåg genom mästerskapet – som drabbade Sverige i semifinal – ledde också till en sällan skådad fotbollsfeber och "the Lionesses" fyllde arena efter arena. Finalsiffran på Wembley, 87 192, var den högsta publiksiffran i EM-historien, både damer och herrar inräknat.

En finländsk supporter håller upp en jättebild på Marko Anttila under VM i Tammerfors. Arkivbild.

Marko Anttila

OS-äventyret började som en mardröm och finländska hockeylandslagets store – bokstavligt talat – kultfigur låstes in på ett karantänshotell för covid-19-smittade i Peking. Trots att han, med de nivåer som gäller överallt utom i Kina, var frisk. Men Anttila släpptes ut och blev en av de stora segerorganisatörerna när han spelade fram till Finlands guldmål i nationens första och historiska OS-seger.

Ytterligare några månader senare tillhörde han de som såg till att Finland tog hem dubbeln, med både OS- och VM-guld samma säsong efter seger på hemmaplan i Tammerfors. Något bara Sverige gjort tidigare. Den 37-årige före detta Örebroforwarden, 203 centimeter lång och 104 kilo tung, blev för evigt folkhjälte i Finland när han ledde sitt lag till skrällguldet i VM 2019. De här titlarna gjorde inte hans popularitet mindre direkt.

Propulsion efter segern i Elitloppet – vilket blev början på slutet. Till vänster ägaren och tränaren Daniel Redén och till höger kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.

Propulsion

Nästan två år efter att stjärnhästen Propulsion, körd av Örjan Kihlström, vann Elitloppet 2020 kom den slutliga domen i svensk travsports största skandal genom tiderna. Den 19 april slog svensk travsports överdomstol fast att tränaren och ägaren Daniel Redén döms till 100 000 kronor i böter för att ha tävlat med den nervsnittade hästen. Drygt 26 miljoner kronor i insprungna prispengar ska också betalas tillbaka och Propulsion beläggs med en livstidslång tävlingsavstängning.

Hästen ska ha nervsnittats – vilket innebär att den inte kan känna smärta – i USA 2015, fyra månader innan Redén köpte den. Där är det tillåtet att tävla för nervsnittade hästar, däremot inte i Sverige och resten av Europa.

Novak Djokovic på väg hem från Australien efter att han deporterats. Arkivbild.

Novak Djokovic

Världens mest kända antivaxare? Den serbiske före detta världsettan – som vunnit 91 tennistitlar varav 21 grand slam, började året med att stoppas från spel i Australian Open då han, i strid med Australiens lagar, rest in i landet ovaccinerad mot covid-19. Dagen före turneringen startade blev 35-årige Djokovic deporterad efter att ha suttit i förvar. Serbiens president Aleksandar Vucic kallade det hela för "en politisk häxjakt". Djokovic, som i juli vann Wimbledon, stoppades senare också från spel i US Open av samma anledning.

Brittney Griner eskorteras från domstolen under rättegången i Chimki utanför Moskva. Arkivbild.

Brittney Griner

I tio månader satt den 32-åriga amerikanska basketstjärnan – av många ansedd som världens bästa på damsidan – i fängelse i Ryssland. Detta sedan den tvåfaldiga OS-mästarinnan precis före krigsutbrottet fastnat vid en flygplatskontroll i Ryssland med cannabisolja i bagaget. Hon dömdes i augusti till nio års fängelse, men efter långvariga förhandlingar mellan USA och Ryssland släpptes Griner den 8 december i ett fångutbyte med ökände vapenhandlaren Viktor But.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.