Stockholm

Rolfö prisas för tredje året i rad: "Hedrad"

Fridolina Rolfö. Arkivbild.
Fridolina Rolfö. Arkivbild. Foto: TT

För tredje året i följd utses Fridolina Rolfö till årets bästa fotbollsanfallare i Sverige. Trots att hon spelar försvarare i klubblaget Barcelona."Jag känner att jag har blivit mer komplett som fotbollsspelare under året då jag fått speltid på olika positioner", säger hon.


Fakta: Motiveringar till fotbollspriserna

+ Årets mittfältare

Kosovare Asllani: "Kreatören Kosovare Asllani har under hela året presterat bra i sina lag och visade under sommarens EM att hon mot de allra bästa håller högsta internationella nivå med avgörande insatser för landslaget. Med sin stora taktiska skicklighet lyfter hon sina lag över hela planen, och är viktig och avgörande i både försvars- som anfallsspel. Kosovare är snabb, stark och med stort mod vill hon alltid ha bollen för att skapa chanser och mål."

Emil Forsberg: "Emil Forsberg står för en väldigt hög högsta nivå samtidigt som han har höjt sin lägsta nivå de senaste åren. Står för många avgörande prestationer med den enorma kreativitet och fantasi han besitter. En matchvinnare som bidrar med poäng och gör stor skillnad på plan. Är med och spelar på de allra största scenerna i Europa och är vidare från gruppspelet i Champions League med sitt Leipzig."

+ Årets forwards

Fridolina Rolfö: "Med en oerhört hög högstanivå har Fridolina Rolfö under året cementerat sin plats i startelvan i FC Barcelona, ett av världens bästa klubblag, samtidigt som hon fortsatt varit en viktig spelare i landslaget. Med sitt starka driv, fruktade skott och stora offensiva kvalitéer - som kombinerar snabbhet, styrka och teknik – fortsätter Fridolina utveckla sitt spel vilket gör henne till en spelare på absolut högsta internationella nivå."

Dejan Kulusevski: "Dejan Kulusevski har tagit sig an England och en av världens bästa ligor på ett imponerande och inspirerande sätt. Han har fått en fantastisk start i Tottenham och snabbt tagit en nyckelroll i klubben, som är vidare till slutspelet i Champions League. Även i landslaget har Dejan vuxit ut till en nyckelspelare, där det vackra målet mot Slovenien sticker ut."

Rolfö har under året spelat EM, där Sverige gick till semifinal (förlust mot England) och Champions League-final, som Lyon vann.

"Det har varit ett väldigt positivt år, med väldigt roliga fotbollsminnen och en Champions League-final som höjdpunkt", säger hon till fotbollförbundets webbplats.

I motiveringen till utmärkelsen står det att Rolfö fortsatt att utveckla sitt spel som är på högsta internationella nivå.

"Jag känner att jag växt som spelare, framför allt i försvarsspelet där jag breddat min repertoar. Jag befinner mig i en väldigt bra klubb, med skickliga spelare runt om mig på träningar och i match, där jag fortsätter utvecklas varje dag", säger hon.

Mittfältare till forward

Dejan Kulusevski har prisats en gång tidigare, 2020 då han utsågs till årets mittfältare. I år är han Sveriges bästa forward. Flytten från Juventus till Tottenham i januari blev lyckosam och i motiveringen till priset skriver man att Kulusevski tagit en "nyckelroll" och är "nyckelspelare" i både klubblag och landslag.

"Det år jag haft i Premier League har varit fantastiskt. Jag är så glad och lyckligt lottad över att vara i Tottenham och jag ser otroligt mycket fram emot vad vi kan åstadkomma framöver, både i klubblag och landslaget", säger Kulusevski.

Leipzigspelaren Emil Forsberg valdes till årets mittfältare för andra året i rad och för femte gången totalt i karriären. 31-åringen har varit en matchvinnare i ett landslag som i år haft många skador och inte lyckats med försöket att byta spelsystem till 4-3-3. Och i klubblaget Leipzig var det så rörigt att Forsberg var nära att byta klubb.

— Det är klart att det var en situation som inte var optimal där i augusti och det visste klubben om. Men de försäkrade mig om att jag ska stanna och att saker och ting kommer att ändras, och då stannade jag, säger han till Aftonbladet.

"Både toppar och dalar"

Med ny tränare har Leipzig tagit sig till åttondelsfinal i Champions League och ligger trea i Bundesliga.

Till fotbollförbundets webbplats säger Forsberg om året:

"2022 har varit ett speciellt år på många sätt. I landslaget har vi haft både toppar och dalar, där man självklart känner sig besviken för vissa uteblivna resultat och ett missat VM. Samtidigt så har många nya spelare etablerat sig i laget och det känns som att vi har en positiv känsla inför 2023 efter vinsterna mot Mexiko och Algeriet".

Kosovare Asllani får priset som årets mittfältare för andra gången, första gången var 2017. Hon har också utsetts till årets anfallare 2019.

"Jag är nöjd med året"

Asllani har i år bytt klubb från Real Madrid till Milan. Och i EM i somras stod hon för starka insatser när landslaget tog sig till semifinal.

"Det har varit ett väldigt intensivt och händelserikt år. Personligen har jag njutit av att spela fotboll under året och jag tycker att jag har ett starkt år bakom mig både i klubblagen och landslaget, även om vi i landslaget hade velat gå hela vägen i somras. Men på det individuella planet tycker jag att jag presterat bra, jag nöjd med året", säger hon till förbundets webbplats.

Fotbollsåret 2022 sammanfattas i en tv-sändning den 27 december. Inför programmet offentliggörs pristagarna i flera kategorier i förväg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.