Loui Eriksson gjorde sista målet i Frölundas 4–2-seger mot Leksand.
Loui Eriksson gjorde sista målet i Frölundas 4–2-seger mot Leksand. - Foto: TT

Nytt mål av Eriksson: "Nu det roliga börjar"

Loui Eriksson hade inte spelat på över ett halvår när han gjorde comeback i Frölunda.Men nu börjar den förra NHL-stjärnan känna sig hemma på isen igen.Jag känner att jag orkar mer, säger 37-åringen efter segern mot Leksand.


Fakta: Loui Eriksson

Född: den 17 juli 1985 i Göteborg (37 år).

Längd/vikt: 187 cm/81 kg.

Moderklubb: Lerums BK.

Klubbar: Frölunda (–2005), BIK Karlskoga (lån, två matcher 2004–2005), Iowa Stars (AHL 2005–2006), Dallas Stars (2006–2013), Davos (7 matcher under NHL-lockouten 2012–2013) Boston Bruins (2013–2016), Vancouver Canucks (2016–2021), Arizona Coyotes (2021–2022), Frölunda (2022–).

NHL-matcher: 1 050.

NHL-poäng: 613 (253 mål/360 assist).

A-landskamper: 72.

Meriter, urval: SM-guld (2005), VM-brons (2009), VM-silver (2011), VM-guld (2013), OS-silver (2014).

Källa: Frölunda och Eliteprospects.com.

Loui Eriksson gjorde SHL-comeback mot just Leksand i november. Nu fick NHL-veteranen sista ordet i en ny seger mot dalalaget.

Eriksson höll sig framme när Leksand tagit ut målvakten i slutminuterna, hann först på en rensning från egen zon och punkterade matchen med sitt 4–2-mål.

— Vanligtvis brukar de kanske ha en som ligger lite och säkrar, men jag tittade upp och såg att det var helt öppet. Så det var bara att åka och försöka få tag i den och lägga in den, så det var skönt, säger han efteråt.

Han har därmed gjort mål två matcher i rad och står på totalt fem sedan återkomsten.

Loui Eriksson tog SM-guld med Frölunda som 20-åring, men reste sedan över till NHL för totalt över 1 000 matcher för Dallas, Boston, Vancouver och Arizona i den nordamerikanska hockeyligan.

Stor omställning

Efter ett halvår utan kontrakt skrev han i höstas på för Frölunda igen och gjorde comeback mot Leksand i november.

— Ja, tiden går… Det känns bättre, det gör det. Tempot och fräschheten känns mycket bättre och jag känner att jag orkar mer. Det är bara att kämpa på för varje träning, säger han.

— Det är tajt, det är många bra lag har jag märkt och det är nu det roliga börjar med att bygga upp allting inför det kommande.

TT: Hur stor har omställningen varit för dig?

— Den har varit stor. Det är lite längre åkningar, man åker väldigt mycket skridskor. Där borta är det lite mer kortare sträckor, här är det väldigt stora ytor man måste täcka upp.

"Ska vara kämpigt"

Efter 1 050 NHL-matcher och dessutom flera stora turneringar med Tre Kronor har Frölundaforwarden dock haft mycket rutin att luta sig mot på vägen tillbaka mot den riktiga matchformen.

— Självklart hjälper det. Läsa spelet har aldrig varit det svåra, jag har alltid haft ett bra tankesätt när det gäller hockeyn. Nu de första veckorna har det handlat om att komma in i tempot, säger Loui Eriksson.

TT: Du hann aldrig ångra att du gjorde comeback?

— (skratt). Nej, det är det som är det roliga, att man ska kämpa vidare. Det är därför man hållit på så länge med den här sporten. Det ska vara lite kämpigt.

TT
/
AHL
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

3 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.