Ludvig Håkanson i Sveriges landslagsdräkt. Arkivbild.
Ludvig Håkanson i Sveriges landslagsdräkt. Arkivbild. - Foto: TT

Meditation bakom succén: "Kanske låter flummigt"

Ludvig Håkanson gör succé i Bilbao och spanska basketligan.En viktigt nyckel till framgångarna har varit meditation.Det kanske låter flummigt, men det har hjälpt mig jättemycket, säger det 26-åriga Bilbao-proffset.


Fakta: Ludvig Håkanson

Född: 22 mars 1996 i Stockholm.

Längd: 189 centimeter.

Position: Guard.

Moderklubb: Alvik. Har basketen i blodet. Farfar Egon, pappa Olle och mamma Carolina har alla varit stora profiler i basket-Sverige.

Aktuell som: Framgångsrikt proffs i Surne Bilbao Basket.

"Ludde" Håkanson upplever just nu sin bästa säsong i karriären och de senaste veckorna har formen varit exceptionell. Först sköt den blågula guarden 29 poäng mot självaste Real Madrid i mellandagarna – och utsågs till omgångens spelare i hela ligan. Och i årets första hemmamatch i Bilbao stod Håkanson för 25 poäng och 11 returer, varav det senare var en tangering av klubbrekordet.

— Det är skitkul och jag försöker bara njuta, säger Håkanson.

Mediterar varje dag

Att Stockholmaren är vass på basket är ingen nyhet. Redan som 15-åring packade Håkanson väskorna och lämnade Sverige för att spela i FC Barcelona, men det är först nu som han verkligen börjar göra sig ett stort namn i Spanien. Mental träning i form av meditation och visualisering har stor del i att "Ludde" nu är bättre än någonsin tidigare.

— Det har varit jättejätteviktigt. Jag började med en ny kille (Gregor Schill i Göteborg) för tre år sedan, jag mediterar varje dag och pratar med honom två dagar i veckan, berättar Håkanson.

— När man visualiserar att allt går grymt bra så kommer man in i matchen på ett helt annat sätt, med känslan att man precis har haft en otrolig match i huvudet. Det kanske låter flummigt, men det har hjälpt mig jättemycket.

TT: Hur tätt inpå matcherna mediterar du?

— Jag mediterar varje morgon, men också innan matchen och en kortis precis innan vi springer ut och börjar värma upp. Jag gör det till och med i halvtid. Det är en stor del av min dagliga rutin. Precis som jag tränar skott tränar jag huvudet. Det är lika viktigt för mig.

"Är drömmen"

Bilbao är ingen tungviktare i spanska ligan och att laget efter 16 omgångar är med och fajtas om åttondeplatsen, och därmed en plats i Copa del Rey i februari, är en positiv överraskning. De högklassiga insatserna från Håkanson i år gör såklart att intresset väcks hos större klubbar.

— Mitt mål har alltid varit att komma till Euroleague och gör man 29 poäng mot Real känner man att det är närmare än det någonsin har varit. Det är mitt mål och det är drömmen, sen får man se om och när det händer, säger "Ludde", medveten om att han på många sätt lever sin dröm redan nu.

— Jag tror att jag har tränat och levt som ett proffs sedan jag var 10-11 år. Jag visste tidigt att jag ville åka utomlands och sedan kom chansen att åka till Barcelona. Att komma dit var nästan som en liten fantasivärld. Jag bodde granne med Ansu Fati på (ungdomsakademin) La Masía och fick behandling bredvid Messi. Helt plötsligt var man inne i det och tänkte att det skulle vara så överallt.

Riktigt så glassigt har inte proffslivet varit hela tiden, men just nu trivs Håkanson utmärkt i den baskiska staden där han börjar bli ett alltmer känt ansikte på gatorna.

— Ja, det händer mer och mer att folk kommer fram och hälsar och vill ta selfies och grejer när man går ut. Men långtifrån på ett jobbigt sätt, det är bara roligt.

Det här blir tolfte säsongen utomlands och den tredje i Bilbao för Håkanson. Förutom korta sejourer i Lettland och Polen har han hållit till i Spanien.

"Mitt största mål"

Och när svenska landslaget kallar har han alltid ställt upp och dragit på sig den blågula dräkten. Ludvig Håkanson ligger etta i både poäng- och assistligan i det pågående VM-kvalet.

— För mig är landslaget det absolut finaste och mäktigaste man kan göra. Det har gett mig så otroligt mycket att få spela med landslaget och ha den rollen som "the go-to guy" där. Det har hjälpt mig jättemycket för att det ska gå så bra i klubblaget, säger han.

Något VM blir det inte för Sverige, som avslutar kvalet med två matcher i februari. Men Håkanson, som spelade EM 2013 som 17-åring, vill hemskt gärna få spela fler mästerskap framöver.

— Det är mitt största mål i karriären. Vi har blivit så mycket bättre de senaste åren, jag tycker att EM (2025) känns som ett rimligt mål.

Ska det målet nås är ingen spelare lika viktig som just Ludvig Håkanson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!