Sara Björk Gunnarsdóttir. Arkivbild.
Sara Björk Gunnarsdóttir. Arkivbild. - Foto: TT

Lyon drog in lönen när stjärnan blev gravid

När Sara Björk Gunnarsdóttir blev gravid 2021 slutade lönen att dyka upp från Lyon.Men den isländska fotbollsstjärnan har fått upprättelse.Hennes tidigare klubb måste betala närmare en miljon kronor.


I ett öppet brev på sajten The Players' Tribune skriver Sara Björk Gunnarsdóttir om upplevelsen i den franska storklubben, som hon lämnade för italienska Juventus i somras.

När isländskan blev gravid under våren 2021, och inte längre kunde träna och spela med laget, slutade Lyon att betala ut hennes lön.

Lyon uppgav fransk lagstiftning som skäl till den uteblivna lönen, men Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har gett den 32-åriga mittfältsstjärnan rätt med hänvisning till Fifas nya regler för gravida spelare, som infördes i januari 2021. Förra våren dömdes därför klubben att betala drygt 82 000 euro (runt 916 000 kronor), plus ränta på fem procent, till Gunnarsdóttir, rapporterade den internationella spelarföreningen Fifpro på tisdagen.

"Vi är glada att ha kunnat bistå henne på vägen till den första domen i sitt slag sedan Fifas graviditetsregler infördes", skriver Fifpro på Twitter.

Lyon: Bara sportsligt

Enligt isländskan satte klubbens fotbollschef Vincent Ponsot hårt mot hårt när Gunnarsdóttir valde att blanda in Fifpro för att lösa tvisten.

"Lyon vägrade att ge något svar på vilka kriterier de utgått ifrån. Till slut sade Dietmar (Gunnarsdóttirs agent) till Vincent att Fifpro skulle ta striden till Fifa-nivå. Vincent sade 'Om Sara går till Fifa med det här så har hon ingen framtid i Lyon över huvud taget'", skriver Sara Björk Gunnarsdóttir på The Players' Tribune.

Lyon skriver å sin sida i ett pressmeddelande, angående Fifas dom, att de bara gjorde som lagen föreskrev.

"Fifa har klandrat oss för att inte ha erbjudit Sara Björk Gunnarsdóttir ett annat jobb under hennes sjukskrivning och efterföljande föräldraledighet när lagstiftningen vid tidpunkten förbjöd oss att göra det i Frankrike, och då spelaren uttryckligen hade bett om att få återvända till Island för att bo där (under graviditeten), vilket vi accepterade", skriver Lyon enligt AFP.

"Vi var stolta över att ha Sara Björk Gunnarsdóttir i laget. Våra vägar delades enbart av sportsliga skäl."

"Inte okej"

För Gunnarsdóttir är det viktigt att få rätt hos Fifa, men inte främst för egen skull.

"Segern kändes större än bara mig. Det kändes som en garanti för ekonomisk säkerhet för alla spelare som vill skaffa barn under karriären", skriver hon.

"Jag vill vara säker på att ingen ska behöva gå igenom det som jag gick igenom. Och jag vill att Lyon ska veta att det inte är okej. Det är inte 'bara business'. Det handlar om mina rättigheter som anställd, som kvinna och som människa."

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

1 timme sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

1 timme sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

2 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

2 timmar sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

2 timmar sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.