Cristiano Ronaldos flytt till Saudiarabien väcker frågor. Arkivbild.
Cristiano Ronaldos flytt till Saudiarabien väcker frågor. Arkivbild. - Foto: TT

Ronaldo om den kritiserade flytten: "Bryr mig inte"

Den amerikanska affärstidningen Forbes uppskattar Cristiano Ronaldos förmögenhet till i runda slängar fem miljarder kronor.Det går med andra ord ingen nöd på en av vår tid allra största idrottsstjärnor.Så varför flyttade han till klubben Al-Nassr och Saudiarabien?Jag vet vad människor säger men jag bryr mig inte, säger han.


Fakta: Cristiano Ronaldo

Född: 5 februari 1985 i Funchal, Madeira (37 år).

Position: Anfallare.

Klubb: Al-Nassr, Saudiarabien.

Tidigare klubbar: Sporting Lissabon, Manchester United, Real Madrid, Juventus, Manchester United.

Landskamper/mål: 196/118.

Främsta meriter: Europamästare 2016, fem gånger vinnare av Champions League, vinnare av Premier League tre gånger, vinnare av La Liga två gånger, vinnare av Serie A två gånger, fyra gånger världsmästare för klubblag, vinnare av FA-cupen, ligacupen och spanska cupen. Fem gånger vinnare av Ballon d'or, fyra gånger vinnare av guldskon, vinnare av Nations League. Totalt har han vunnit 32 titlar. Har spelat fem VM-slutspel och fem EM-slutspel. Han är den ende som gjort mål i fem VM.

Övrigt: Har under många år skänkt stora summor till välgörande ändamål och hjälporganisationer. Han dricker inte alkohol och donerar regelbundet blod, ett skäl till att han inte har några tatueringar. Dömdes 2018 till ett villkorligt fängelsestraff i Spanien för skattefusk. Har vid två tillfällen utretts för våldtäktsanklagelser men utredningarna lades ned. Ronaldo har nekat till anklagelserna.

Aktuell: Förmodas spela i en träningsmatch mot Paris Saint-Germain på torsdag och göra debut i saudiska ligan på söndag.

Ronaldo själv anför att han vid snart fyllda 38 år har upplevt och vunnit det mesta. Det var det dags för ett nytt, annorlunda äventyr.

Möjligheter att bryta ny mark lockade, menar han. Inte i första hand den furstliga lön han håvar in de kommande åren, Enligt statliga saudiska medier landar årsinkomsten på 2,2 miljarder kronor, de kommersiella rättigheterna inräknade.

Det gör honom till världens bäst betalde idrottare.

När Ronaldo presenterades på nya hemmaarenan Mrsool Park, belägen i ett universitetsområde i huvudstaden Riyadh, tryckte han på den sportsliga utmaning har ser framför sig.

— Jag kan säga nu att det fanns många möjligheter i Europa. Många klubbar i Brasilien, i Australien, USA och även i Portugal försökte värva mig, men jag gav mitt ord till den här klubben. För möjligheten att utveckla, inte bara fotbollen, utan också andra delar av det här fantastiska landet.

"Vill ge en annan bild"

— För mig är det en bra chans att förändra och hjälpa med min kunskap och erfarenhet. Många vet nog inte att Al-Nassr också har damfotboll och jag vill ge en annan bild av landet och fotbollen. Det var därför jag tog den här möjligheten. Jag vet vad människor säger men jag bryr mig inte.

Nonsens, hävdar kritikerna och menar att Ronaldos karriärval bara handlar om pengar och att han visar en tondövhet i en tid när sporttvätt hamnat på tapeten som en av idrottsvärldens mest diskuterade ämnen.

— Saudiarabien ska söka VM och då är det väldigt bra att ha stora stjärnor. Men jag kan tycka att det är tråkigt när det går på det här sättet med "sportswashing". Det är bedrövligt, sade SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog när övergången basunerades ut över världen vid årsskiftet.

Ronaldo fick ett varmt mottagande när han presenterades i nya klubben Al-Nassr. Arkivbild.

Kritiken tog fart i och med de rykten och spekulationer som rörde en påstådd hemlig del i kontraktet, att Ronaldo även engagerats som framtida ambassadör för Saudiarabiens förmodade försök att få arrangera VM-slutspelet 2030.

Förnekar VM-koppling

Det är något Al-Nassr officiellt gått ut och förnekat.

Den förmodade ligadebuten görs på söndag, mot Al-Ettifaq där svenske landslagsanfallaren Robin Quaison håller till sedan 2021.

Men redan på torsdagskvällen väntar en match som illustrerar hur genomkommersialiserad fotbollen numera är. Med Lionel Messi i spetsen flygs Qatarägda Paris Saint-Germain in till Riyadh för att möta en kombination av Al-Hilal och Al-Nassr.

Vår tids största fotbollsstjärnor möts i en jippomatch utan någon som helst sportslig relevans.

Det är hur som helst ett faktum att saudisk fotboll utvecklats. Landslaget slog i november världen med häpnad i och med 2–1-segern mot blivande världsmästaren Argentina vid VM i Qatar.

Ligan innehåller 128 utländska spelare från 44 nationer och i Al-Nassr har Ronaldo nya lagkamrater i colombianen David Ospina, tidigare i Arsenal, och förre Bayern München-profilen, brasilianaren Luiz Gustavo.

Leder ligan

De största klubbarna är Al-Hilal och Al-Ittihad, som båda vunnit Asiens Champions League sex gånger. Al Nassr toppar just nu ligan och satsar med Cristiano Ronaldo på att bli saudiska mästare och över tid bli den dominerande klubben.

Robin Quaisons Al-Ettifaq ställs mot Ronaldos Al-Nassr i den saudiska ligan på söndag. Arkivbild.

Robin Quaison har i intervjuer hävdat att ligan håller tillräckligt hög klass för att han ska hålla sig landslagsaktuell, men att det var en stor omställning att gå från Mainz och Tyskland till Al-Ettifaq och Saudiarabien.

— Först och främst är det värmen, sedan är det lite fram och tillbaka med fotbollen. Saudierna är inte så organiserade, men de är tekniska. Så det är på gott och på ont. Vissa spelare är väldigt duktiga, vissa inte så duktiga. Det är blandat men överlag bättre än jag trodde, sade han till TT hösten 2021.

Al-Nassrs tränare Rudi Garcia är övertygad om att Ronaldos ankomst betyder enormt mycket för klubben och den saudiska ligan. Fransmannen jämför med Pelés succé i den amerikanska proffsligan på 1970-talet.

— Det är lite som Pelés ankomst då. Särskilt för utvecklingen av fotboll, sport och kultur i Saudiarabien. Det är fantastiskt. Bra för oss, för Al-Nassr. Bra för Saudiarabien. Cristiano Ronaldo är mer än en spelare.

— Det enda jag önskar för Ronaldo nu är att han finner glädjen i att spela och ler igen, säger Garcia till nyhetsbyrån AFP.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.