Andreas Palicka under matchen mot Ungern.
Andreas Palicka under matchen mot Ungern. - Foto: TT

Fjärde raka i VM – Sverige vann klart mot Ungern

Det svenska segertåget fortsätter i handbolls-VM. Övertygande 37–28 mot Ungern betyder att det räcker att vinna en av de två återstående matcherna för att nå kvartsfinal.Att vinna med nio mot Ungern är fantastiskt bra, säger Andreas Palicka.


Fakta: Sveriges grupp i mellanrundan

Ställningen:

6 poäng: Sverige.

4 poäng: Island.

3 poäng: Portugal, Brasilien.

2 poäng: Ungern.

0 poäng: Kap Verde.

Återstående matcher, fredag: Kap Verde-Portugal, Brasilien-Ungern, Sverige-Island.

Söndag: Kap Verde-Ungern, Brasilien-Island, Sverige-Portugal.

De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Än så länge går det mesta helt enligt planen för det svenska handbollslandslaget i VM. Segern mot Ungern gör att Sverige redan efter fyra matcher har skaffat sig ett drömläge för att få vara med och spela utslagsmatcher i Stockholm nästa vecka.

Efter rekordkrossen (47–12) senast mot Uruguay var det ett mer respektingivande motstånd som väntade Sverige när mellanrundan inleddes mot Ungern.

Men det dröjde inte länge innan Blågult kopplade greppet inför den gula publikväggen i Scandinavium. Det var full fart i offensiven och redan efter tio minuter hade Sverige sprungit iväg till en 7–4-ledning. Det var framför allt en göteborgare som eldade i gång hemmapubliken med mål efter mål efter mål. När Hampus Wanne slungade in 11–7 var det hans femte fullträff på lika många försök från sin vänsterkant.

Straffparad

Ungern klängde sig ändå kvar i matchen och fick ett läge att krypa riktigt nära i slutminuterna av första halvlek, när Lukas Sandell vid 16–13 blev utvisad och Ungern fick straff. Då räddade Andreas Palicka både straffen och nästa ungerska anfall – och Sveriges ledning kunde i stället öka till 18–14 inför pausvilan.

Fysiskt starka Ungern, som har slagit Island tidigare i VM, gjorde sitt bästa för att skapa nerv i matchen igen. Men när Sverige gjorde tre mål i rask följd – och 27–23 blev 30–23 – stod det klart att det skulle bli ännu en komfortabel svensk seger, den fjärde raka hittills i VM.

Och det efter den bästa insatsen hittills av Blågult.

— Vi vinner matcherna bakåt, sen löper vi och så har vi ett fantastiskt stabilt anfallsspel när vi drar ner tempot, säger Palicka.

— Det är jämnt i 45 minuter, men vi maler på och maler på och maler på och har en jäkla trygghet i det.

Handbollsfest

Hemmapubliken skanderade Palickas namn när skåningen höll tätt i mer än fem minuter, samtidigt som målen fortsatte att trilla in i Ungerns mål. Det hela artade sig till en riktigt angenäm handbollsfest inför så gott som fullsatta läktare i Göteborg, där stekhete Wanne till slut blev målbäst med nio fullträffar.

Men ännu väntar det riktigt tuffa testet för de regerande Europamästarna. Kanske kommer det på fredag kväll, då Island väntar.

— De har en av Europas just nu hetaste niometersuppställningar och för mig är det ett komplett lag, säger Palicka.

Blir det seger mot Island är det klart att Blågult vinner gruppen och får spela kvartsfinal, redan inför söndagens möte med Portugal.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.