Stockholm

Han är största hotet mot svensk VM-final

Dika Mem är det stora hotet mot Sverige i VM-semifinalen.
Dika Mem är det stora hotet mot Sverige i VM-semifinalen. Foto: TT

Största hotet mot en svensk EM-final i handboll?Franska superstjärnan Dika Mem.Han är absolut en av världens bästa, säger Sveriges Oscar Bergendahl.


Sveriges förbundskapten Glenn Solberg håller det stjärnspäckade franska laget som favorit i kvällens semifinalrysare i Tele2 Arena i Stockholm.

— Dika Mem, (Nedim) Remili, (Nikola) Karabatic, (Romain) Lagarde, (Elohim) Prandi, var ska man börja? Det är ett extremt bra handbollslag, säger han.

Tillför x-faktor

Hampus Wanne, till vardags i storklubben Barcelona, har bra koll på motståndet.

— De jag känner bäst är Ludovic Fabregas, Dika Mem och Melvyn Richardson, för jag spelar med dem. De är världsklasspelare alla tre, säger Wanne och fortsätter:

— Dika har något som ingen annan handbollsspelare har, fysik och spelintelligens.

25-åriga Dika Mem är en av Barcelonas, och Frankrikes, mest framstående stjärnor. Han har dragits med skadebekymmer under vintern men spelade i kvartsfinalen mot Tyskland. Wanne berättar om en skicklig spelare som ger trygghet till sina lagkamrater.

Hampus Wanne är lagkamrat med flera av de franska spelarna.

— Jag tycker att han tillför en x-faktor. Den inställningen jag har haft när jag spelat med honom är att även om det är jämnt i matcher så kan vi ändå ha känslan av att "vi har Dika och det är fortfarande en kvart kvar", det tillför han, säger svensken.

Det svenska försvaret har varit grundbulten i lagets framgång, men nu är motståndet på en helt ny nivå.

— De har kanske det mest fysiska laget i världen. Om det är någon spelare som sticker ut är det väl framför allt deras högernia, Dika Mem och Fabregas på mittsex, säger Oscar Bergendahl.

Gamla mot nya

Hur de ska stoppa den franska offensiven, och främst Mem?

— Det är en bra fråga. Jag tror det blir viktigt att man får komma ut på honom för han har ju ett fruktat skott. Men samtidigt, kommer man ut på honom och får stopp på honom kanske det öppnar sig utrymmen där bakom till en av världens bästa mittsexor (Fabregas) i stället. Det är en balansgång, säger Bergendahl och får medhåll av Max Darj:

— Det kommer att bli väldigt viktigt att vi har en bra plan på hur vi ska lösa det.

Hampus Wanne känner sina lagkamrater väl. Sist han spelade mot dem i den blågula tröjan var VM 2021 och då gjorde han 11 mål. Mycket av kampen mellan Sverige och Frankrike handlar om det nya stjärnlaget mot den gamla giganten.

— Jag tycker att vi haft rätt bra träff på dem de senaste gångerna, men samtidigt har de varit den bästa nationen de senaste 15-20 åren, säger Wanne.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.