Sverige kunde inte stoppa Spanien i bronsmatchen i VM.
Sverige kunde inte stoppa Spanien i bronsmatchen i VM. - Foto: TT

Tung svensk förlust i VM-bronsmatchen

När VM-festen kom av sig så gjorde den det med besked.Det svenska handbollslandslaget blir utan medalj efter att även ha förlorat bronsmatchen, trots en fyramålsledning i paus.Spanien vann med 39–36 efter en blågul kollaps i andra halvlek.Det känns tomt, säger Niclas Ekberg.

Efter VM-silvret 2021 och EM-guldet i fjol lyckades inte Sverige följa upp med en ny medalj i världsmästerskapet på hemmaplan.

För efter några veckors VM-fest i Göteborg och Stockholm fick Blågult tyngsta tänkbara slut på turneringen. Först släcktes gulddrömmen mot Frankrike och två dygn senare även hoppet om medalj mot Spanien.

Att nyckelspelaren Jim Gottfridsson skadade sig i kvartsfinalen är en förklaring. En annan att Sverige hade en ganska tacksam väg fram till att bara fyra lag återstod i VM – och då var klassen på motståndet plötsligt på en helt annan nivå än tidigare.

— Det känns tomt. Någonstans förstår man inte att det är slut. Man har investerat allting i detta gäng i en månads tid, och sedan blir vi inte belönade för det, säger Niclas Ekberg.

— Det är de små detaljerna igen.

Började bra

Till en början såg det annars ut som att Sverige hade hämtat sig väldigt bra efter semifinalsmockan som Frankrike delade ut i fredags kväll.

Gottfridsson var saknad då, men inte i början av bronsmatchen. Mittnian Felix Claar visade nämligen hur bra han är när han är som bäst – och var inblandad i massor framåt i första halvlek. Östgöten spelade fram till Sveriges fem första mål, fixade straffen till det sjätte och fortsatte med att stänka in två bollar själv och spela fram till ett gäng till redan före paus.

Ett så gott som fullsatt Tele2 arena fick se en publikfriande "fart och fläkt"-handboll där det inte syntes många tecken på att det här var lagens nionde VM-match på bara två och en halv vecka.

Målfest

Det tog inte ens en kvart innan båda lagen var uppe i tvåsiffrigt, 10–10. Då fick Andreas Palicka lämna Sveriges mål där Tobias Thulin tog över. Direkt började han rädda lite bollar och Sverige kunde dra ifrån när målen framåt fortsatte att trilla in i en strid ström.

Hampus Wanne skaffade sig ett övertag på världsmålvakten och klubbkamraten i FC Barcelona, Gonzalo Perez de Vargas. Den svenske kantspringaren skickade in fyra raka svenska mål bakom en alltmer hängig Perez de Vargas och Sverige kunde gå ut i omklädningsrummet med en fyramålsledning.

22–18 var ställningen efter en böljande målfest i 30 minuter, där det går att sätta frågetecken för lagens försvarsspel.

Albin Lagergren sköt sitt femte mål när han inledde Sveriges målskytte fram till 23–19 i andra halvlek.

Snabb vändning

Sen körde Blågult fast ordentligt. Bleka Perez de Vargas hade lämnat plats för en desto hetare Rodrigo Corrales i paus. Det tog bara fyra minuter – sedan hade spanjorerna skickat in fem raka mål och tagit ledningen med 24–23.

När Spanien utökade ledningen till två mål kastade Solberg in Palicka i målet igen, i hopp om att den 36-årige lagkaptenen hade ett sista stycke VM-magi att bjuda på.

Men planens bäste målvakt hette Corrales. När spanjoren till och med stoppade Spaniendödaren och EM-guldhjälten Niclas Ekberg från strafflinjen, började man ana att hoppet om svenskt brons var ute.

När Spanien sköt 36–32 med bara fyra minuter kvar var det definitivt ridå för Sverige.

Tobias Thulin hade önskat något mer:

— Vi hade såklart velat ta medalj här på hemmamästerskapet och ge det till publiken som ändå har stöttat oss genom hela turneringen. Det är en besvikelse, måste jag säga.

/
/
/
/

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.