Ryske tennisspelaren Andrej Rubljov. Arkivbild.
Ryske tennisspelaren Andrej Rubljov. Arkivbild. - Foto: TT

USA vill tillåta ryska idrottare i OS – ställer krav

Publicerades: 2 Feb, 08:58, Uppdaterades: 2 Feb, 20:52

FN-experter berömmer Internationella olympiska kommittén (IOK) för att man överväger att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus tävla i OS under neutral flagga. Även USA ställer sig bakom IOK:s initiativ men poängterar att utövarna inte bör förknippas med respektive stat.


"Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen, och säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet", säger FN:s expertpanel i ett uttalande enligt SVT.

Experterna är tillsatta av FN:s råd för mänskliga rättigheter, men är oberoende och talar inte på uppdrag av FN.

"Vi förstår önskan att stötta ukrainska idrottare och Ukrainas olympiska kommitté, då de lider enormt från kriget precis som alla andra ukrainare. Men den olympiska kommittén och det olympiska samfundet har också en skyldighet att följa den olympiska andan och internationella mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering", säger experterna.

USA backar IOK

Senare under torsdagskvällen meddelade även USA att man ställer sig bakom IOK:s initiativ. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett uttalande från Vita huset.

"USA har stått bakom avstängningen av ryska och belarusiska idrottare från internationella tävlingar. Om utövare från Belarus eller Ryssland deltar i OS så bör man inte förknippas med staten. Det bör fortsatt vara förbjudet att använda flagga, emblem och nationalsång", säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i en kommentar.

Kritik från många håll

Efter IOK:s besked att man vill hitta vägar för att låta ryssar och belarusier delta i internationella tävlingar – de har varit avstängda från de flesta OS-idrotterna sedan Rysslands invasion av Ukraina – har kritiken kommit från många håll.

Bland annat har Lettlands olympiska kommitté sagt att Lettland inte tänker delta i OS i Paris nästa år om ryska idrottare tillåts tävla.

TT
/
SVT
/
USA
/
Senaste nytt

Spelarna garanterade minst 300 000 kronor på dam-VM

AIK:s assisterande tränare lämnar klubben

1 timme sedan
Mesut Meral, assisterande tränare i AIK:s herrlag, lämnar klubben.

Krisande AIK vill låna 10 miljoner av fansen

2 timmar sedan
Allsvenska AIK vill låna 10 miljoner kronor av sina fans till sommarens transferfönster.

Miljonregn över Beckham – Messi-effekt i Miami

3 timmar sedan
Lionel Messi ratade både oljepengar i Saudiarabien och legendarstatus i Barcelona för att bli en del av David Beckhams Inter Miami. Nu får klubben ett rejält uppsving, både på sociala medier och i biljettkassan.

Denver vann tredje finalmatchen

3 timmar sedan
Jamal Murray och Nikola Djokic blev historiska när deras Denver besegrade Miami med 109–94 i den tredje NBA-finalen. Denver leder nu finalserien med 2–1 i matcher.

Guide: Allt du behöver veta inför mixedgolfen

idag 05:16
Damer och herrar möts i Europatourgolfens Scandinavian Mixed-tävling på Ullna. Här är allt du behöver veta inför tävlingen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.