Stockholm

USA vill tillåta ryska idrottare i OS – ställer krav

Ryske tennisspelaren Andrej Rubljov. Arkivbild.
Ryske tennisspelaren Andrej Rubljov. Arkivbild. Foto: TT

FN-experter berömmer Internationella olympiska kommittén (IOK) för att man överväger att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus tävla i OS under neutral flagga. Även USA ställer sig bakom IOK:s initiativ men poängterar att utövarna inte bör förknippas med respektive stat.


"Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen, och säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet", säger FN:s expertpanel i ett uttalande enligt SVT.

Experterna är tillsatta av FN:s råd för mänskliga rättigheter, men är oberoende och talar inte på uppdrag av FN.

"Vi förstår önskan att stötta ukrainska idrottare och Ukrainas olympiska kommitté, då de lider enormt från kriget precis som alla andra ukrainare. Men den olympiska kommittén och det olympiska samfundet har också en skyldighet att följa den olympiska andan och internationella mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering", säger experterna.

USA backar IOK

Senare under torsdagskvällen meddelade även USA att man ställer sig bakom IOK:s initiativ. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett uttalande från Vita huset.

"USA har stått bakom avstängningen av ryska och belarusiska idrottare från internationella tävlingar. Om utövare från Belarus eller Ryssland deltar i OS så bör man inte förknippas med staten. Det bör fortsatt vara förbjudet att använda flagga, emblem och nationalsång", säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i en kommentar.

Kritik från många håll

Efter IOK:s besked att man vill hitta vägar för att låta ryssar och belarusier delta i internationella tävlingar – de har varit avstängda från de flesta OS-idrotterna sedan Rysslands invasion av Ukraina – har kritiken kommit från många håll.

Bland annat har Lettlands olympiska kommitté sagt att Lettland inte tänker delta i OS i Paris nästa år om ryska idrottare tillåts tävla.

TT
/
SVT
/
USA
/

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.