Amanda Zahui, Frida Eldebrink och Elin Eldebrink lyckades inte ta Sverige till EM. - Foto: TT

Svensk kollaps – EM-drömmen borta: "Surt"

Det blir inget basket-EM för Sverige i sommar.I måstematchen mot Israel blev det en klar förlust, 57–71.Den här gruppen har väldigt mycket potential att bygga vidare på, så framtiden känns ljus, säger Frida Eldebrink till SVT.

Förutsättningarna för att nå EM i sommar var stenklara:

Sverige behövde vinna de två återstående matcherna – och det stort – för att nå basketfesten.

Första ödestestet: Israel i Tel Aviv.

Med Amanda Zahui, och systrarna Eldebrink, Frida och Elin i laget, inledde Sverige matchen svagt och låg under efter den första perioden.

Men sedan spelade Sverige upp sig och gick till halvtidsvilan med ledning, 32–31.

Sedan kom kollapsen.

För den tredje perioden blev rena mardrömmen. Sverige fick inte i gång sitt spel och slarvade rätt mycket, samtidigt som Israel satte den ena trepoängaren efter den andra.

Ett mirakel behövdes för att vända matchen – men nej, det ville sig inte den här gången. Israel tog en, till slut, enkel seger och slutsiffrorna skrevs till 71–57.

— Vi fick ingen jättebra start, och man kanske känner av lite att det är en viktig match, att vi måste vinna. Det kan skapa en press och nervositet även om man intalar sig själv att det inte ska vara så, säger Frida Eldebrink till SVT.

Resultatet innebär att den svenska EM-drömmen är över för den här gången.

— Jättetråkigt såklart. Målet och drömmen var EM så det är klart det är tråkigt och surt. Men den här gruppen har väldigt mycket potential att bygga vidare på, så framtiden känns ljus, säger Eldebrink.

Sverige avslutar EM-kvalet med en betydelselös match hemma på Avicii arena i Stockholm mot Lettland på söndag.

EM spelas den 15–25 juni i Israel och Slovenien.