Det blåste kraftigt när Elvira Öberg tränade i Oberhof i går.
Det blåste kraftigt när Elvira Öberg tränade i Oberhof i går. - Foto: TT

VM-stafetterna körs: "Varnat lite i överkant"

VM-stafetterna i skidskytte avgörs som planerat i dag, trots gårdagens varning om stormbyar i VM-orten Oberhof i Tyskland.De verkar ha varnat lite i överkant, säger SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson till TT.


Fakta: Sveriges stafettlag

Herrar (4x7,5 km, kl 11.45): Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson.

Damer (4x6 km, klockan 15.00): Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg.

I går kväll varnade VM-arrangören för vindbyar på 24 m/s, det vill säga storm. Efter morgonens möte beslutade man att genomföra stafetterna, herrar klockan 11.45 och damerna 15.00 om inte prognosen skulle försämras under förmiddagen.

— Nu ligger prognosen på en medelvind på 8-10 m/s, och byvinden har de skruvat upp till 18 m/s i eftermiddag, säger Mårtensson.

Mårtensson var i Oberhof strax före VM-starten och har sedan hjälpt det svenska skidskyttelandslaget på distans under tävlingsdagarna i Oberhof. Nu är han på väg till Planica för en liknande expedition före längdskidornas VM som startar på tisdag.

Han säger att om det skulle blåsa stormbyar i Oberhof hade det varit farligt både för publik och åkare ute i skogen, med risk för nedfallande träd. Men också för åkarna på skyttevallen.

— Då är det nog inte säkert för de som ska in och skjuta, man kan trilla omkull, säger han.

— Jag tror de får till det. Det kommer att bli en blåsig dag och lite chansartad med vilka vindbyar som kommer just när den som står på vallen ska skjuta. Men så är det med den där sporten.

Samuelsson inte orolig

Mårtensson säger att han pratat med Sveriges vallachef David Larsson under morgonen.

— Han sa att det var blåsigt men inte värre än någon annan gång (i Oberhof). Vinden ska öka men det skulle förvåna mig om det gick uppemot storm, säger meteorologen.

Vid det ordinarie tävlingsmötet 10.45 ska ett definitivt beslut tas om tävlingarna.

Sebastian Samuelsson, slutman i herrstafettlaget, är inte orolig för de vindbyarna.

— Blir det som de säger blir det väldigt tufft, man får se mer bom än tidigare under mästerskapet. De som kan hantera de nyare förutsättningarna bäst kommer att lyckas bäst. Men jag tänker att vi ofta har vind i Östersund (där landslagsskidskyttarna bor och tränar) och är ganska vana vid det. Det tror jag inte blir något stort problem, säger han till TT.

Elvira Öberg redo?

Under lördagen blev det också klart att Elvira Öberg, som de senaste dagarna varit isolerad med förkylningssymptom, är klar för VM-stafetten – om hon inte får ett bakslag efter fredagens träning. I så fall kliver Mona Brorsson in på hennes tredjesträcka.

De övriga i laget är Linn Persson, Anna Magnusson och Hanna Öberg.

Öberg kom till VM som en av de stora svenska medaljfavoriterna men hann bara köra ett individuellt lopp innan hon blev förkyld och fick ont i halsen. Hon missade därmed jaktstarten, distansloppet och singelmixedstafetten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.