Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof. - Foto: TT

Krossade medaljrekordet: "Helt sjukt VM"

VM-guld till både Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg samt silver för Martin Ponsiluoma.Total blev det elva historiska svenska VM-medaljer i tyska Oberhof.Det är ett helt sjukt VM. Vad vi har gjort är stort, säger landslagstränaren Johannes Lukas.


Fakta: Sveriges elva VM-medaljer

Guld: Hanna Öberg, distans 15 kilometer, Sebastian Samuelsson, masstart 15 kilometer, Hanna Öberg masstart 12,5 kilometer.

Silver: Hanna Öberg, sprint 7,5 kilometer, Linn Persson, distans, Martin Ponsiluoma, masstart.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart 12,5 kilometer, Sebastian Samuelsson, distans 20 kilometer, herrarnas stafett (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson), damernas stafett (Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg).

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma knäckte Norges Johannes Thingnes Bø i herrarnas masstart. Sedan tog Hanna Öberg sitt andra VM-guld när hon vann damernas masstart. Totalt tog Sverige elva medaljer i skidskytte-VM – och krossade det tidigare mästerskapsrekordet som var sex medaljer i VM i Pokljuka 2021.

— Inför mästerskapet trodde jag inte på att vi som landslag skulle ta så många medaljer. Vi slår ju rekordet med hästlängder, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Landslagstränaren Johannes Lukas peppade åkarna den sista VM-dagen med orden: "gå ut och njut, det är sista dagen i helvetesväder-stationen".

Och som svenskarna levererade. Guld i båda loppen, plus Ponsiluomas silver.

— Jag är rörd, det vi gjort är stort, säger Johannes Lukas och försöker förklara VM-framgången:

— Jag tror att det är ett otroligt bra jobb i många år. Vi har inte gjort något speciellt till i år men har utvecklat alla delar varje år litegrann och lite bättre.

Kom in i flowet

Johannes Lukas säger att det förtroende som det svenska förbundet visade att man har för tränarstaben genom att förlänga deras kontrakt redan före OS i fjol, har gjort att alla i ledarstaben lägger in extra mycket i sitt arbete.

— Och vi har ett fantastiskt bra lag som hoppar på det här tåget och de kom in i VM-flowet. Det är det viktigaste, flowet. När vi hittade det såg vi att mycket är möjligt. Men att det blir så här..., säger Lukas.

En annan förklaring till framgången kan vara träningsupplägget före VM med hårda intervaller så att åkarna skulle bli allt bättre under mästerskapet.

— Vi lyckades hålla hela vägen och det kändes som att många andra blev tröttare. Det är något som vi ska utvärdera och kanske göra igen.

Stafettbrons det största

För landslagstränaren var bronsen i stafetterna det största under VM.

— Det underlättar mycket för nästa år att alla åker hem med någonting, det är vi det enda landslag som lyckas med. Därför var det höjdpunkten för mig, säger han.

— Vi ska vara realistiska, vi vet inte om vi kan lyckas så här bra igen. Det här är ett helt sjukt VM, nu ska vi njuta och vara stolta.

TT
/
/
Senaste nytt

Almeria fixade en poäng mot Valencia

Celta Vigo kunde inte stoppa formstarka Barcelona

Barcelona och Celta Vigo möttes på lördagen på Olímpic Lluís Companys. Barcelona hade fyra vinster i rad i La Liga i fotboll inför matchen – och vann nu på nytt. Matchen slutade 3-2 (0-1).

Segerlös svit bröts när Everton vann mot Brentford

Det var länge sedan Everton vann i Premier League i fotboll. Men i lördagens match mot Brentford på bortaplan blev det till slut seger, efter fem raka matcher utan vinst. Segersiffrorna skrevs till 3-1 (1-1).

Frölunda vann på hemmaplan mot Luleå

Det blev en uddamålsseger för Frölunda i matchen mot Luleå i SHL på lördagen. Laget vann med 2-1 (1-0, 1-1, 0-0) hemma i Scandinavium.

Rögle besegrade Växjö på hemmaplan

Rögle vann mötet i SHL på hemmaplan mot Växjö, med 3-1 (2-0, 1-1, 0-0).

Brommapojkarna fixade kryss hemma mot Norrköping

Norrköping hade ledningen i halvtid med 2-0 borta mot Brommapojkarna i Allsvenskan i fotboll. Men i andra halvlek kom Brommapojkarna mer in i matchen, och fixade till slut ett oavgjort resultat. Matchen slutade 2-2.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.