Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof. - Foto: TT

Krossade medaljrekordet: "Helt sjukt VM"

VM-guld till både Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg samt silver för Martin Ponsiluoma.Total blev det elva historiska svenska VM-medaljer i tyska Oberhof.Det är ett helt sjukt VM. Vad vi har gjort är stort, säger landslagstränaren Johannes Lukas.


Fakta: Sveriges elva VM-medaljer

Guld: Hanna Öberg, distans 15 kilometer, Sebastian Samuelsson, masstart 15 kilometer, Hanna Öberg masstart 12,5 kilometer.

Silver: Hanna Öberg, sprint 7,5 kilometer, Linn Persson, distans, Martin Ponsiluoma, masstart.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart 12,5 kilometer, Sebastian Samuelsson, distans 20 kilometer, herrarnas stafett (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson), damernas stafett (Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg).

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma knäckte Norges Johannes Thingnes Bø i herrarnas masstart. Sedan tog Hanna Öberg sitt andra VM-guld när hon vann damernas masstart. Totalt tog Sverige elva medaljer i skidskytte-VM – och krossade det tidigare mästerskapsrekordet som var sex medaljer i VM i Pokljuka 2021.

— Inför mästerskapet trodde jag inte på att vi som landslag skulle ta så många medaljer. Vi slår ju rekordet med hästlängder, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Landslagstränaren Johannes Lukas peppade åkarna den sista VM-dagen med orden: "gå ut och njut, det är sista dagen i helvetesväder-stationen".

Och som svenskarna levererade. Guld i båda loppen, plus Ponsiluomas silver.

— Jag är rörd, det vi gjort är stort, säger Johannes Lukas och försöker förklara VM-framgången:

— Jag tror att det är ett otroligt bra jobb i många år. Vi har inte gjort något speciellt till i år men har utvecklat alla delar varje år litegrann och lite bättre.

Kom in i flowet

Johannes Lukas säger att det förtroende som det svenska förbundet visade att man har för tränarstaben genom att förlänga deras kontrakt redan före OS i fjol, har gjort att alla i ledarstaben lägger in extra mycket i sitt arbete.

— Och vi har ett fantastiskt bra lag som hoppar på det här tåget och de kom in i VM-flowet. Det är det viktigaste, flowet. När vi hittade det såg vi att mycket är möjligt. Men att det blir så här..., säger Lukas.

En annan förklaring till framgången kan vara träningsupplägget före VM med hårda intervaller så att åkarna skulle bli allt bättre under mästerskapet.

— Vi lyckades hålla hela vägen och det kändes som att många andra blev tröttare. Det är något som vi ska utvärdera och kanske göra igen.

Stafettbrons det största

För landslagstränaren var bronsen i stafetterna det största under VM.

— Det underlättar mycket för nästa år att alla åker hem med någonting, det är vi det enda landslag som lyckas med. Därför var det höjdpunkten för mig, säger han.

— Vi ska vara realistiska, vi vet inte om vi kan lyckas så här bra igen. Det här är ett helt sjukt VM, nu ska vi njuta och vara stolta.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

1 timme sedan

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

1 timme sedan
Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

2 timmar sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

idag 16:56
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

idag 16:54
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.