Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Arkivbild.
Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

"Korruption är ett stort hot mot svensk fotboll"

Hammarbys sportchef Jesper Jansson är tydlig.Korruptionen är ett stort hot mot svensk fotboll.Det har eskalerat, säger han.


På måndagens allsvenska upptaktsträff hölls en paneldiskussion om spelarövergångar, frågor som rörde övergångssummor, löner, sign-on-bonusar och transferfönstret diskuterades. Medverkade i panelen gjorde bland annat Fotbollskanalens Olof Lundh.

— Finns det någon mer korrupt marknad än fotbollstransfers?, frågade Lundh, där han menade att transfermarknaden i svensk fotboll delvis är påverkad av korruption.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson var även han med i panelen och han höll med Lundh.

— Vi måste ta tag i korruptionen. Det är ett stort hot mot svensk fotboll. Korruptionen är inte mindre i Sverige än vad den är utomlands, sade Jansson där han även kommenterade det nya regelverket för agenter som kommer i år.

Mer pengar

Efter paneldiskussionen utvecklade Jansson sitt resonemang för TT.

— Det blir fler och fler intressenter, större och större pengar. Så är det, men det är inget nytt nu, det har varit pågående i många år.

TT: Men det är värre nu?

— Det har eskalerat och det är för att svensk fotboll och unga svenska spelare blir mer intressanta, det blir större och större pengar, ju fler intressenter som kommer in. Det måste vi vara medvetna om. Det är fakta.

Jansson berättar att korruptionen kan förekomma i flera olika former, men han vill inte kommentera om hot förekommit. Däremot säger han att man får försöka ta det inom fotbollsfamiljen.

TT: Hur ska fotbollsfamiljen göra för att få ordning på det i och med att det har eskalerat?

— Det får man nog göra gemensamt och inse att man är i en global värld, man är del av den och kan inte blunda för det. Fotbollen är en väldigt stor ekonomi ur ett världsperspektiv.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson på frågan om transfermarknaden är en korrupt bransch:

— Det är en tuff bransch, men vi har inte märkt av något. Vi har sålt spelare kontinuerligt i tio år och det är viktigt att man äger besluten. Det är vi i Djurgården som fattar besluten.

TT: Så du vill inte säga att branschen är korrupt?

— Det är en tuff värld, men korrupt? Det vet jag inte. Vi har köpt och sålt fotbollsspelare och har en klar idé när vi köper och när vi säljer spelare. Det ska vara bra för spelaren, bra för klubben.

Tufft klimat

Stefan Andreasson är klubbchef i Elfsborg.

— Fotbollen är en speciell bransch. I Sverige är det väl mer att det är så många agenter, det dyker upp väldigt många nya som kanske inte vill följa regler, säger Andreasson.

— De (agenterna) har en väldigt stor roll – kanske för stor roll i vissa fall. Det ser man exempel på ute i Europa, men det finns tendenser i Sverige också.

Andreasson fortsätter:

— Korrupt är ett starkt ord, en komplicerad värld är det. Det är ett tufft klimat.

TT: Hur ska man få bukt på det?

— Vi hoppas och tror på det nya regelverket, det känns ganska hoppfullt nu med ett tydligt regelverk. Det finns goda och onda i alla branscher, men jag tror att alla ser fram emot ett regelverk som man kan följa i Europa – men även i Sverige på ett enklare sätt.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

1 timme sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

3 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.