Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Arkivbild.
Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

"Korruption är ett stort hot mot svensk fotboll"

Publicerades: 20 Mar, 16:58

Hammarbys sportchef Jesper Jansson är tydlig.Korruptionen är ett stort hot mot svensk fotboll.Det har eskalerat, säger han.


På måndagens allsvenska upptaktsträff hölls en paneldiskussion om spelarövergångar, frågor som rörde övergångssummor, löner, sign-on-bonusar och transferfönstret diskuterades. Medverkade i panelen gjorde bland annat Fotbollskanalens Olof Lundh.

— Finns det någon mer korrupt marknad än fotbollstransfers?, frågade Lundh, där han menade att transfermarknaden i svensk fotboll delvis är påverkad av korruption.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson var även han med i panelen och han höll med Lundh.

— Vi måste ta tag i korruptionen. Det är ett stort hot mot svensk fotboll. Korruptionen är inte mindre i Sverige än vad den är utomlands, sade Jansson där han även kommenterade det nya regelverket för agenter som kommer i år.

Mer pengar

Efter paneldiskussionen utvecklade Jansson sitt resonemang för TT.

— Det blir fler och fler intressenter, större och större pengar. Så är det, men det är inget nytt nu, det har varit pågående i många år.

TT: Men det är värre nu?

— Det har eskalerat och det är för att svensk fotboll och unga svenska spelare blir mer intressanta, det blir större och större pengar, ju fler intressenter som kommer in. Det måste vi vara medvetna om. Det är fakta.

Jansson berättar att korruptionen kan förekomma i flera olika former, men han vill inte kommentera om hot förekommit. Däremot säger han att man får försöka ta det inom fotbollsfamiljen.

TT: Hur ska fotbollsfamiljen göra för att få ordning på det i och med att det har eskalerat?

— Det får man nog göra gemensamt och inse att man är i en global värld, man är del av den och kan inte blunda för det. Fotbollen är en väldigt stor ekonomi ur ett världsperspektiv.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson på frågan om transfermarknaden är en korrupt bransch:

— Det är en tuff bransch, men vi har inte märkt av något. Vi har sålt spelare kontinuerligt i tio år och det är viktigt att man äger besluten. Det är vi i Djurgården som fattar besluten.

TT: Så du vill inte säga att branschen är korrupt?

— Det är en tuff värld, men korrupt? Det vet jag inte. Vi har köpt och sålt fotbollsspelare och har en klar idé när vi köper och när vi säljer spelare. Det ska vara bra för spelaren, bra för klubben.

Tufft klimat

Stefan Andreasson är klubbchef i Elfsborg.

— Fotbollen är en speciell bransch. I Sverige är det väl mer att det är så många agenter, det dyker upp väldigt många nya som kanske inte vill följa regler, säger Andreasson.

— De (agenterna) har en väldigt stor roll – kanske för stor roll i vissa fall. Det ser man exempel på ute i Europa, men det finns tendenser i Sverige också.

Andreasson fortsätter:

— Korrupt är ett starkt ord, en komplicerad värld är det. Det är ett tufft klimat.

TT: Hur ska man få bukt på det?

— Vi hoppas och tror på det nya regelverket, det känns ganska hoppfullt nu med ett tydligt regelverk. Det finns goda och onda i alla branscher, men jag tror att alla ser fram emot ett regelverk som man kan följa i Europa – men även i Sverige på ett enklare sätt.

TT
/
/
Hot
/
/
Senaste nytt

Salmings karriärstvist – satsar på höjdhopp

1 timme sedan

Grant om herrdominansen: "De har missat"

2 timmar sedan
Herrgolfarna fortsätter att dominera i Scandinavian Mixed. Titelförsvararen Linn Grant förstår varför. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger hon.

Elfsborgs sköna maj – spelare och tränare prisas

3 timmar sedan
Det går bra för Elfsborg. Det ger utdelning på flera fronter. Klubben skuggar Malmö FF i allsvenskan och Jacob Ondrejka och Jimmy Thelin får individuella utmärkelser.

Manchester City – klubben som väcker känslor

3 timmar sedan
Beundran, avund, till och med förakt. Manchester City väcker starka känslor. Det är upp till var och en och förhålla sig till klubben men krasst sett till det sportsliga kan det slås fast: Managern Pep Guardiola har byggt ett världslag.

Laimer byter Leipzig mot Bayern München

3 timmar sedan
Konrad Laimer och Emil Forsberg skiljs åt. Mittfältaren lämnar Leipzig och har skrivit på för fyra år i tyska mästarklubben Bayern München. Men snart ses de igen – i Wien.

Han blir ny sportchef i "Bajen" efter Jansson

idag 11:36
Det blir Mikael Hjelmberg som tar över som tillförordnad sportchef i allsvenska Hammarby efter Jesper Jansson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.