Ordningsstörningar i form av olämpligt språkbruk, fylleri och användandet av pyroteknik är några av problemen som svenska föreningar upplever, visar två nya rapporter som fokuserar på brottslighet och otrygghet inom svensk idrott. Arkivbild.
Ordningsstörningar i form av olämpligt språkbruk, fylleri och användandet av pyroteknik är några av problemen som svenska föreningar upplever, visar två nya rapporter som fokuserar på brottslighet och otrygghet inom svensk idrott. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Idrotten hårt drabbad av brott: "Dyster läsning"

Förra veckan tog Hammarbys sportchef upp det växande problemet med korruption inom fotbollen.Bara att idrottsledare lyfter ämnet kan vara avgörande, säger Fredrik Gårdare.Den tidigare kriminalkommissarien kan med sin nya rapport visa på stora problem med brottslighet inom svensk idrott.Det är en mörk bild, säger Gårdare.


Fakta: Rapporterna om brottslighet inom idrotten

Stiftelsen Tryggare Sverige, en oberoende tankesmedja med fokus på brott och otrygghet, har i år släppt två rapporter med rubriken "Brott och otrygghet inom svensk idrott".

Den första, med underrubriken "en kunskapsöversikt", publicerades i januari 2023 och är skriven av kriminologerna William Reinler och Emma Sundkvist samt säkerhetssamordnare Arber Jasharaj, alla medarbetare vid Stiftelsen Tryggare Sverige. Den består av tre delar: 1) en litteraturstudie som går igenom tidigare forskning i ämnet, 2) en enkätstudie med samtliga specialidrottsförbund för att att kartlägga bland annat utsattheten för brott, 3) en intervjustudie med representanter för ett slumpvist urval av föreningar.

Den andra rapporten, med underrubriken "en lägesbild 2023", släpptes i mars 2023, och är författad av Fredrik Gårdare, tidigare kriminalkommissarie. Den bygger på intervjuer med över 200 personer kopplade till idrotten – chefer, ledare, säkerhetsansvariga, poliser, representanter för barnrättsorganisationer, andra experter och granskande journalister – och är tänkt att ge en fördjupad lägesbild.

Rapporterna visar bland annat att:

+ Brott och otrygghet är ett problem som inte enbart är kopplat till de stora lagsporter. Många specialidrottsförbund, även mindre, har under det gångna året fått kännedom om olika typer av brott inom idrotten.

+ Det behövs mer kunskap, genom mer forskning, i ämnet.

+ Idrottsförbunden får ofta kännedom om brotten via enskilda individer, inte från ledare eller föreningar. Det pekar på att den som drabbats ofta går förbi sin förening och rapporterar direkt till förbundet, en möjlig indikation på brister i processen.

+ En öppenhetskultur är centralt i det förebyggande arbetet, i synnerhet när det gäller sexuella övergrepp inom idrotten.

+ Många specialidrottsförbund saknar rutiner i form av handlingsplaner, policydokument och checklistor för att förebygga och rapportera brott.

+ Otrygghet på och kring idrottsanläggningar är vanligt förekommande. Avsides anläggningar, låg vuxennärvaro och bristande social kontroll är flera orsaker. En annan kan vara att anläggningen ligger i ett utsatt område där unga män uppehåller sig och bidrar till otryggheten. Det här är främst en kommunal fråga, men flera föreningar har uppgett att de inte får gehör från kommunen.

+ Huliganism, dopning och matchfixning är ämnen kring idrotten som redan fångat intresset hos många. Däremot finns andra problemområden som inte får samma uppmärksamhet, som trakasserier, sexuella övergrepp och otrygghet kring anläggningarna.

Källa: Stiftelsen Tryggare Sverige.

Under en paneldebatt i samband med herrallsvenskans upptaktsträff förra måndagen sade Hammarbys sportchef Jesper Jansson att korruptionen är "ett stort hot mot svensk fotboll".

Fredrik Gårdare applåderar att Jansson tar bladet från munnen.

Det senaste halvåret har den tidigare kriminalkommissarien intervjuat över 200 personer med koppling till idrotten. Resultatet – rapporten "Brott och otrygghet inom svensk idrott – en lägesbild 2023" – släpptes i förra veckan och är en av två i ämnet det här året från Stiftelsen Tryggare Sverige, en oberoende tankesmedja med fokus på brott och otrygghet.

Många unga drabbas

Bilden som målas upp är allt annat än ljus.

— Det är dyster läsning. Det är många som drabbas. Och det allvarliga är att det är väldigt många unga och barn som blir utsatta och drabbas. Förmodligen kommer en och annan chef inom idrotten tycka att bilden är för mörk. Men då tar man det inte på det allvar som man ska, säger Fredrik Gårdare.

Den första rapporten, "Brott och trygghet inom svensk idrott – en kunskapsöversikt", är av mer kvantitativ art och visar att nästan samtliga idrottsförbund i landet det senaste året fått kännedom om personer som har utsatts för brott med anledning av sitt utövande eller arbete inom idrotten. Det handlar i första hand om trakasserier och sexuella ofredanden och då främst inom förbund med i huvudsak kvinnliga idrottsutövare.

För föreningar är det största problemet i stället ordningsstörningar i form av olämpligt språkbruk, fylleri och användandet av pyroteknik.

Dyra klockor till spelare

Hot mot spelare och ledare, samt allmän otrygghet på och kring idrottsanläggningar nämns också.

Många av problemen är sådana som känns igen från samhället i stort. Men Gårdare konstaterar också att det finns idrottsspecifika utmaningar som huliganism, matchfixning och föreningar som kapas.

Och den senaste tårtbiten: agentverksamheten.

"Otillåten påverkan genom belöningar nämns ofta i samband med 'agentbranschen', förmedling/medlande av fotbollsspelare. Det delas till exempel ut dyrbara klockor, bjuds på utlandsresor och överlämnas pengar till anhöriga", står det i rapporten.

Under fem år ledde Gårdare polisens Aktionsgrupp idrott (AGI), som arbetade med kriminalitet kopplad till svensk idrott. För två år sedan lades projektet ner och Gårdare avslutade sin anställning. Ämnet ligger honom dock nära, och han ser ett övergripande tabu som måste besegras om problemen ska lösas.

Där kommer Jesper Jansson in i bilden.

— Tystnadskulturen är en vital del att lösa. Om vi kan få bort den så löser sig mycket annat, säger Gårdare.

Tystnad hos förbunden

Han nämner andra förebilder, idrottare som tidigare AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos, som gick ut och sade att han erbjudits mutor inför en match, och friidrottarna Moa Hjelmer och Patrik Sjöberg, som båda berättat att de blivit utsatta för sexuella övergrepp under karriären.

— Man får inte lägga ansvaret på de som är drabbade. Men de är ändå jätteviktiga. Det är starkt, det är klart att det är jobbigt att gå ut offentligt och berätta att man har blivit utsatt för sexualbrott.

Tystnadskulturen tycks dock sitta i väggarna i många idrottsorganisationer. Gårdare har förvånats över hur svårt det har varit att få folk att prata, även på förbundsnivå.

— När vi kommer till kränkningar, korruption, infiltration, sexualbrott – då är det inte lätt att få någon att prata. Då ser jag direkt att ”nu är det jobbigt”. Man vill kanske prata om det, men det är obehagligt.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.