Isaac Kiese Thelin blev segerskytt för sitt Malmö FF i den allsvenska premiären hemma mot Kalmar. Anfallaren satte matchens enda mål på straff. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Smakstart för Rydströms MFF: "Otroligt skönt"

Pressen är stor på Henrik Rydström att föra Malmö FF tillbaka till SM-guldtronen.Vägen dit startade åtminstone på bästa sätt.Anfallaren Isaac Kiese Thelin sänkte Kalmar i den allsvenska premiären med sitt straffmål inför ett utsålt stadion i Malmö.

Fakta: Allsvenska premiäromgången

Lördag: Malmö FF–Kalmar FF 1–0, Djurgården–Brommapojkarna (17.30).

Söndag: IFK Norrköping–Sirius, Hammarby–Degerfors (båda 15.00), Halmstad–AIK, IFK Göteborg–Värnamo (båda 17.30).

Måndag: Mjällby–Varberg, Elfsborg–Häcken (båda 19.00).

— Otroligt skönt. Tre poäng. Jag tycker att vi har ett bra tryck hela matchen, säger Isaac Kiese Thelin till Discovery+ efter premiärsegern.

Den nye Malmö FF-tränaren Henrik Rydström sparade inte på det offensiva krutet när han skickade ut sina elva allsvenska premiärspelare mot sin forna klubb Kalmar.

Med en 3–5–1–1-formation ville 47-åringen möjligen skicka en signal till guldkonkurrenterna – MFF-upplagan 2023 ska spela en offensiv fotboll i jakten på att återerövra SM-guldet från fjolårsvinnaren Häcken.

"Gasa"

— Hemmaplan, premiär, gasa, sade Rydström till Discovery+ inför avspark på stadion i Malmö.

— Vi kan väl inte hålla igen va? fortsatte han.

Kalmars nye tränare Henrik Jensen – som tog över efter Rydström – visste vad som väntade inför 21 612 åskådare.

— Vi förväntar att de kommer att pressa på, men vi ska vara smarta, sade dansken till tv-kanalen.

Inledningsvis blev matchbilden som förväntat. Redan efter sex minuter borde kanske hemmalaget haft en straff när Kalmarmittbacken Rasmus Sjöstedt träffade MFF-nyförvärvet Stefano Vecchias ben i straffområdet, men domaren Mohammed Al-Hakim friade.

Förra säsongens allsvenska fyra Kalmar kom in matchen ju längre den led, men bortalaget hotade inte MFF-målvakten Johan Dahlin en enda gång under den första akten. Å andra sidan lyckades inte heller Malmö – trots ett tämligen stort övertag – skapa de riktigt heta målchanserna.

Det bästa läget fick just Vecchia efter knappt 40 minuter, men stabile Ricardo Friedrich – utsedd till fjolårets bästa allsvenska målvakt – kunde tippa till hörna.

— Det känns som en premiärmatch där kanske inte allt sitter, men det blir bättre ju längre matchen går, sade Taha Ali, en av sex startspelare som inte spelade i MFF i fjol, i paus.

Med sju SM-guld sedan 2010 var naturligtvis fjolårets sjundeplats i allsvenskan en grov missräkning för MFF. Pressen är stor på Henrik Rydström att föra den skånska storklubben tillbaka till toppen. Svenska cupen var enda vägen ut i Europa denna säsong, men där tog det slut redan i kvartsfinal efter strafförlust mot Djurgården.

Vann på straffmål

Nu var det just från elva meter som premiärmålet föll. I den 66:e minuten gick lagkaptenen Anders Christiansen omkull efter kontakt med Kalmarmittbacken Lars Sætra i straffområdet.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin brände en straff i cupkvarten mot Djurgården – nu dundrade han in segermålet i mitten av målet.

Kalmar var inte ofarligt efter hemmalagets ledningsmål, men det dröjde till den 85:e minuten innan det gyllene läget dök upp. Mileta Rajovic fick ett friläge till skänks efter misstag i Malmö, men Kalmaranfallaren sköt över och MFF tog hand om de tre premiärpoängen.