Backen Hardy Häman Aktell, en av komponenterna som gjort Växjö Lakers till SM-vinnare i ishockey.
Backen Hardy Häman Aktell, en av komponenterna som gjort Växjö Lakers till SM-vinnare i ishockey. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Därför är Växjö bäst i Sverige

Växjö är svenska mästare i ishockey för fjärde gången.Här är fyra avgörande komponenter som ledde till SM-guldet:


Fakta: Växjö Lakers

Grundat: 1997 efter att Växjö HC gick i konkurs, fick starta om i division 4.

Klättringen: Flyttades upp från division 4 till division 2 1999, avancerade till division 1 2001, hockeyallsvenskan 2003 och slutligen till elitserien/SHL 2011.

SM-gulden: 4 stycken och är därmed hundraprocentigt i finalserier då samtliga har vunnits:

+ 2015: 4–2 i matcher över Skellefteå. Tuomas Kiiskinen sköt guldmålet i förlängning i den femte perioden på hemmaplan.

+ 2018: Krossade Skellefteå i fyra raka matcher och totalt 20–1 i målskillnad. Elias Pettersson var utomjordisk och gjorde 10 mål och 19 poäng på 13 slutspelsmatcher.

+ 2021: 4–1 i matcher över Rögle. Fick fira inför åtta åskådare på grund av coronapandemin. Pontus Holmberg, nu i Toronto, blev slutspelets store med 7 mål och 14 poäng på 14 matcher.

+ 2023: 4–1 i matcher över Skellefteå.

+ Vinnarkulturen

Samtliga SM-finaler som Växjö Lakers varit uppe i – 2015, 2018, 2021 samt 2023 – har slutat med seger för smålänningarna. Fyra SM-guld inom loppet av åtta år saknar motstycke under 2000-talet. Robert Roséns ledningsmål, med sex sekunder kvar av den andra perioden, kom efter att Skellefteå haft flera sekvenser av tryck i anfallszon, utan att få utdelning. I den tredje perioden stängde mästarlaget ned Skellefteå. Förmågan att, i avgörande lägen, få vågskålen att tippa åt Småland är en styrka hos Växjö.

Smålänningarna har aldrig missat en så kallad ”matchboll” att avgöra en SM-finalserie. Kuriosa är att i tre av de fyra finaler som Växjö vunnit har Skellefteå dragit det kortare strået.

+ Backarna

Faktumet att Brian Cooper och Keegan Lowe tillhör Växjös tredje backpar säger en del om klassen på laguppställningen sportchefen Henrik Evertsson satt på isen. Framför Cooper och Lowe finns Tre Kronor-kandidaterna Joel Persson, Hardy Häman Aktell och Lukas Bengtsson samt Miika Koivisto, som 2019 vann VM-guld med Finland. Hårda slagskott i mål, förmåga att försvara den egna kassen samt spelsinne vid uppspel är kvaliteter som Växjö inte haft någon brist på under den nyss avslutade säsongen. En backuppsättning värdig ett mästarlag.

+ Tränaren

Vem kunde ersätta trefaldige guldtränaren Sam Hallam då denne, efter tio raka säsonger som Växjös huvudtränare, lämnade till förmån för jobbet som förbundskapten för Tre Kronor? Sportchefen Henrik Evertssons svar blev en tränare som aldrig tidigare varit huvudansvarig för ett SHL-lag. Jörgen Jönsson behöver ingen närmare presentation efter sin spelarkarriär som gav OS-guld, VM-guld samt en hel rad SM-guld med Färjestad. Efter spelarkarriären har Jönsson bidat sin tid och samlat på sig erfarenhet som assisterande tränare i flera klubbar, bland annat i Växjö när klubben vann SM-guld 2018.

+ Målvaktsspelet

Mitt under säsongen 2021-2022 värvades 26-årige Emil Larmi till Växjö från Pelicans i finländska Liiga. Inledningsvis satt Larmi en hel del på bänken och tittade på när målvaktskollegan Adam Åhman vaktade smålänningarnas kasse. Den här säsongen har finländaren växt in i rollen som lagets givna etta i målet och har avslutat säsongen med att agera i rollen som SM-slutspelets bästa målvakt. Ögonblicket då Larmi, likt en fotbollsmålvakt eller möjligen Dominik Hasek, kastade sig och räddade Oscar Möllers hårda skott med handleden är redan klassiskt i Vida arena.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Stjärnan krossade världsrekordet i maraton

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

En av Sveriges och världens bästa hockeyspelare genom tiderna heter Peter Forsberg. Nyheter24 har tagit reda på vad svenska folket googlar på mest om hockeyikonen från Örnsköldsvik.

Werder Bremen slog FC Köln hemma

1 timme sedan
Ett måls övervikt avgjorde en resultatmässigt jämn match för Werder Bremen, som vann hemma mot FC Köln med 2-1 (1-1) i Bundesliga i fotboll på lördagen. Justin Njinmah blev matchhjälte med sitt avgörande 2-1-mål efter 67 minuter.

Verstappen tillbaka som vinnare

2 timmar sedan
Max Verstappen är tillbaka som vinnare efter ett kort avbräck på segersviten.

Seger för Malmö hemma mot Färjestad

3 timmar sedan
Hemmalaget Malmö tog hem segern mot Färjestad i SHL. 3-1 (1-0, 1-1, 1-0) slutade matchen på lördagen.

Lazio och Monza delade på poängen

3 timmar sedan
Lazio och Monza tog en poäng var i mötet i Serie A i fotboll på Stadio Olimpico. Matchen slutade 1-1 (1-1).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.