Svenska E-sportförbundet blir en del av Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Svenska E-sportförbundet blir en del av Riksidrottsförbundet. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

E-sport blir en del av RF: "Overkligt"

Svenska E-sportförbundet blir en del av Riksidrottsförbundet. På riksidrottsmötet i Uppsala gick medlemsförbunden emot riksidrottsstyrelsen. Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott, säger Sammi Kaidi, ordförande i E-sportförbundet till SVT.


Beslutet kom efter en lång debatt där en rad förbund argumenterade för att e-sporten skulle få bli en del av Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsstyrelsen hade yrkat på avslag på e-sportens medlemsansökan, men förbunden gick emot styrelsens förslag. Efter en omröstning stod det klart att e-sporten väljs in, med 108 röster mot 71.

— Det var overkligt, jag var tvungen att titta några gånger om den ”gröna stapeln” var vår eller inte. Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott. Att äntligen få det erkännandet som det här mötet ger dem, säger Sammi Kaidi, ordförande i E-sportförbundet till SVT.

E-sporten har nobbats vid flera tillfällen tidigare, senast 2021.

Även Svenska förbundet för funktionell fitness röstades in som ny RF-medlem. Det innebär att Riksidrottsförbundet nu består av totalt 73 medlemsförbund.

TT
/
/
/
SVT
Senaste nytt

Iskall Mucolli förlängde Göteborgs fina svit

1 timme sedan

Världsstjärnan hyllar Åberg: "Helt fantastisk"

3 timmar sedan
Känslorna var lika starka som för två år sedan. Men den här gången grät Rory McIlroy glädjetårar. Efter Europas Ryder Cup-seger hyllade han svenske rookien Ludvig Åberg. Förhoppningsvis är han en del av Europas lag under de kommande 20 åren, säger den nordirländske stjärnan.

Svenskorna bänkade när Arsenal premiärförlorade

3 timmar sedan
Antiklimax för titeljagande Arsenal. I Super League-premiären hemma mot Liverpool blev det förlust, 0–1.

Sirius makalösa vändning – Degerfors kollapsade

3 timmar sedan
Sirius stod för en makalös vändning hemma mot Degerfors. Fram till den 90:e minuten låg hemmalaget under med 0–2.

Chilufya frälste Häcken – slog AIK

3 timmar sedan
Under fyra säsonger med Djurgården tog han inte en poäng mot AIK. Nu satte Edward Chilufya sina två första mål för Häcken och sänkte Solnalaget. En skön känsla. Jag har spelat så många gånger mot AIK och aldrig gjort mål förut, säger han efter 2–0-segern.

Fortsatt tungt för Almeria efter oavgjort mot Granada

idag 16:35
Almeria har fortfarande inte vunnit en match i La Liga i fotboll den här säsongen. Det gick inte vägen på hemmaplan mot Granada heller. 3-3 (3-0) slutade matchen på Estadio del Mediterráneo på söndagen, åttonde matchen i rad utan seger för Almeria.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.