Mikkel Rygaard i derbyt mot Göteborg.
Mikkel Rygaard i derbyt mot Göteborg. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Häcken vann målsprakande derby

Häcken hade 19 avslut och vann med 4–1 över IFK Göteborg. Men Per Mathias Högmo önskade en del annat. Jag är inte alls nöjd med försvarsspelet. Vi vill vara duktiga i alla faser av spelet, säger Häckentränaren efter derbysegern.

Storstadsderby med fullsatta läktare. Efteråt stod två klackar och sjöng och hyllade sina spelare.

Mest jublades det på den gulsvarta kortsidan. Häckens supportrar hade än en gång fått se sitt lag bjuda på en virvlande offensiv.

Den delen av spelet var Per-Mathias Högmo belåten med.

— Vi har gjort 29 mål nu i allsvenskan och skapade oerhört många målchanser i dag. Det var anfallsfotboll på hög nivå, säger den norske guldtränaren.

Pontus Dahbo gjorde Häckens 4-1-mål.

Blixtrande tvåmannaanfall

BK Häckens kreativitet och effektivitet kokades ner till ett konstnärligt koncentrat under några sällsynta sekunder i den 55:e minuten. Mikkel Rygaard och Bénie Traoré spelade bollen mellan varandra fem gånger. Det slutade med en retsam klackpassning från allsvenskans danske assistkung (nio målpassningar) och ett exakt avslut av allsvenskans ivorianske skytteligaledare (tio mål).

— Det var nog första gången jag har varit med och gjort något sådant. Det var ett snyggt mål. Jag tror jag ska hem och kolla på det igen, säger Mikkel Rygaard och ler.

Det var ett gulsvart tvåmannaanfall mot en skock blåvita försvarare som kunde vara hur många som helst. Alla blev ändå överspelade.

Sju minuter tidigare hade Mikkel Rygaard pangat in 2–1 med ”fel” fot, den högra. Och efter det där fenomenala 3–1-målet var derbyt kört.

Blåvitt kom igen starkt

Men i halvtid kände IFK Göteborg att laget hade något på gång.

Efter en stark första halvtimme av Häcken, där landslagsmittfältaren Samuel Gustafson hittade de flesta exakta passningarna även om det var 18-årige Momodou Sonko som serverade Lars Olden Larsen för 1–0, hade Blåvitt kommit igen.

Under en stark slutkvart av första halvlek skapade IFK Göteborg tryck och stressade hemmaspelarna. Mikkel Rygaard tappade ut bollen över sidlinjen på ett sätt man sällan ser honom göra. Det straffade sig.

Oscar Wendts inkast skarvades vidare med bröstet av Marcus Berg. Gustaf Norlin rusade in diagonalt från straffområdets hörn och satte kvitteringen precis intill bortre stolpen.

Rygaards revansch

Men Rygaard revanscherade sig efter paus med sitt mål och sin klackassist. Och på slutet presenterade Häcken ännu en ung målskytt. 17-årige Pontus Dahbo satte sitt livs första allsvenska mål för 4–1, framspelad av comebackande inhopparen Simon Gustafson.

— Men jag är inte alls nöjd med försvarsspelet i andra halvlek. Vi ger dem alldeles för många möjligheter i vår box, säger Per-Mathias Högmo.

Men IFK Göteborg klarade inte att utnyttja lägena och var totalt sett det klart sämre laget.

— Det känns för jävligt. 4–1 är svårt att prata bort. Det är skittråkigt, summerar Blåvitts lagkapten Marcus Berg.

Det var en match med massor av målchanser för båda lagen. Men Häcken hade fler och var betydligt skickligare på att ta vara på dem.

Därför hakar de gulsvarta nu på Elfsborg och Malmö FF i toppen. Och därför ligger IFK Göteborg kvar på kvalplats, med bara en seger på tio försök.

/
/
/
/
/

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.