Jens Berthel Askou blir IFK Göteborgs nya huvudtränare.
Jens Berthel Askou blir IFK Göteborgs nya huvudtränare. - Foto: Adam Ihse/TT

Askou ny tränare i Göteborg: "Stolt och glad"

IFK Göteborg har gjort klart med en ny huvudtränare. Det blir dansken Jens Berthel Askou. Jag är stolt och glad och spänd över att vara här, säger han.


Fakta: Senaste tränarna i IFK Göteborg

2023-: Jens Berthel Askou

2023: Alexander Tengryd och William Lundin

2021–2023: Mikael Stahre

2020-2021: Roland Nilsson

2018–2020: Poya Asbaghi

2015–2017: Jörgen Lennartsson

2012–2014: Mikael Stahre

2007–2011: Stefan Rehn/Jonas Olsson

2006: Kjell Pettersson

2004–2006: Arne Erlandsen

2003–2004: Bosse Johansson

2002–2002: Roger Gustafsson

1999–2002: Stefan Lundin

1998–1999: Reine Almqvist

1996–1998: Mats Jingblad

1990–1995: Roger Gustafsson

Nyheten meddelades på en pressträff på Kamratgården. Jens Berthel Askou har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 3,5 år och tar därmed över efter den tillfälliga tränarlösningen Alexander Tengryd och William Lundin som nu återgår till att vara assisterande tränare.

— Det är en fantastisk möjlighet för mig. Potentialen här är enorm. Historien talar för sig själv och du kan känna atmosfären när du kommer hit, säger han.

IFK Göteborg sparkade den tidigare huvudtränaren Mikael Stahre bara några veckor före den allsvenska premiären. Och våren har därefter varit tung med endast sju inspelade poäng på elva matcher. Med Jens Berthel Askou hoppas klubben vända på den dystra trenden.

— Vi har haft två huvudtränare under en interimsperiod som jag tycker har gjort ett utifrån förutsättningarna gott arbete. Men det är dags att få en tydlighet i vem som ska leda IFK Göteborg framåt, säger klubbens tekniske direktör Ola Larsson.

Ska spela modigt

Askou kommer närmast från danska Horsens och åkte där ur den danska högstaligan så sent som för några dagar sedan. Dessförinnan var 40-åringen tränare för Torshavn på Färöarna.

Av klubbföreträdare beskrivs dansken som en ambitiös pådrivare med en tydlig ledarstil. Själv menar Askou att han vill att hans lag ska spela modigt.

— Vi ska spela med högt tempo och ta mycket initiativ, med boll och utan boll. Vi ska inte bli för passiva, men det betyder inte att vi ska pressa högt hela tiden, ibland måste man kunna vara kompakta.

Samtidigt är Jens Berthel Askou medveten om IFK Göteborgs prekära tabellsituation. Därför är fokus här och nu på att vinna matcher.

— Tuffa tider händer alla lag. Det kortsiktiga målet är att göra mål och ta poäng och sedan ska laget byggas över tid, säger Askou.

Första matchen mot Sirius

Enligt IFK Göteborg tekniske direktör Ola Larsson var dansken den främste kandidaten av 30 tränarnamn som togs fram åt klubben av ett danskt rekryteringsbolag.

— I fotbollsvärlden kan man tycka att det är konstigt att man går utanför sitt nätverk för man är sitt nätverk. Men jag tror man behöver ändra på det. Vi behöver utgå från kompetens, inte vilka man känner. Det känns väldigt bra, säger Ola Larsson.

Söndagens bortamatch mot Sirius blir Jens Berthel Askous första som huvudtränare.

TT
/
/
Senaste nytt

Desiré Inglanders kaxiga hån mot Armand Duplantis 

1 timme sedan

Förolämpade dopningskontrollant – stängs av

1 timme sedan
Svenska fotbollförbundet stänger av Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson i två matcher, skriver Fotboll Skåne.

Mälarhöjdens IP kan stängas efter dödsskjutningen

1 timme sedan
Stockholms stad överväger att stänga Mälarhöjdens idrottsplats efter skjutningen i onsdags kväll.

Åberg-feber i Rom: "Lite mer än jag är van vid"

1 timme sedan
Ludvig Åberg har gått träningsrundor inför viktiga tävlingar förr. Det brukar bara inte se ut som på Marco Simone Golf & Country Club. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag, säger den nytända golfstjärnan inför helgens Ryder Cup.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

2 timmar sedan
Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Missar genrepet – men VM-starten inte i fara

2 timmar sedan
Nästa vecka gör de svenska beachvolleybollstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig VM-debut. Tanken var att vässa formen i Paris i dagarna, men paret tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Det ska inte vara någon fara för VM, säger Herman Sewelén, PR- och kommunikationsansvarig på volleybollförbundet, till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.