De sjukaste sporterna

Nyheter24 listar de tio mest udda sporterna - välj din favorit.


Schackboxning:

Sporten har kombinerat två paradoxala grenar. Matcherna kan gå i upp till elva ronder som växlar mellan schack och boxning. Matchen inleds med en fyraminuters schackrond följt av två tvåminuters boxningsronder. Man kan vinna på knockout, schack matt eller genom att motståndarens tid tar slut.

24-timmarslöpning:

Reglerna är enkla. Det gäller att springa så långt som möjligt under 24 timmar. I april vann en svenske Henrik Olsson VM i Italien med 257 042 meter. Tretton kilometer längre än tvåan. Man springer runt runt på en 1133 meter lång varvbana. Under tävlingen äter och dricker man, och tar gåpauser när det behövs, alltid på banan. Efteråt sade Henrik Olsson att han förstod att han skulle vinna när det var några timmar kvar av tävlingen.

Iron man:

Ironman är en triathlontävling och en av världens hårdaste tävlingar alla kategorier. 3,8 km simning, 180 km cykling och ett maraton (42 kilometer löpning) avverkas och det är ingen skillnad på sträckorna för damer och herrar.

Det finns runt 20 tävlingstillfällen per år, och de brukar vara populära. Deltagarantalet begränsas av att alla ska få plats och simma på samma ställe. Runt 2 000 personer ger sig glatt ut på en nätt runda som avslutas runt tio-elva timmar senare.

Gång:

Gång är en olympisk friidrottsgren. De vanligaste distanserna är 20 km för män och kvinnor, samt 50 km för män.

Deltagarna ska följa "gångdefinitionen". Det innebär att en av fötterna alltid måste ha markkontakt, och att knäet inte får böjas när benet är i marken. Annars springer man. Därför kryllar tävlingarna av domare med skyltar som visas upp när en gångare varnas. Vid tredje varningen diskas gångaren.

En grym diskning drabbade Jane Saville som var i ledning på hemmaplan vid OS i Sydney 2000. Hon diskades på upploppet efter att ha gått i nästan två mil.

Alla tävlande ser ut att lida. Lätta på stegen och spring!

Träskfotboll:

En gren som sägs ha varit en hård träningsform från början. Planen kan närmast beskrivas som en lervälling. Reglerna från den vanliga fotbollen har ändrats för att passa villkoren i leran. Exempelvis spelar man två 13 minutershalvlekar, man ska ha samma skor under hela matchen, offside saknas och det är fria byten för de sex spelarna på plan under hela matchen.

Världsmästerskapen spelas sedan år 2000 i Heighington, England. I dag finns det ungefär 260 träskfotbollslag världen över.

Kalkonbowling:

En yngling vid namn Derrick Johnson hade tråkigt på lagret i en matbutik där han arbetade. En lunchrast tog han sonika en fryst kalkon, ställde upp flaskor som käglor, och skapade kalkonbowling. I klippet bredvid deltar han i en amerikansk tv-show och berättar om sporten. Och visar George W Bush hur man gör. Den forna presidenten var vid tillfället guvenör i Texas där programmet spelades in.

Kalkonbowling har sedan dess spridits. Helst ska man tillaga kalkonen efteråt.

Springskytte:

Springskytte blandar löpning och sportskytte och kan liknas vid skidskytte som också är en kombination. Man springer och skjuter. Missar man får man tidstillägg. Sporten är populär hos poliser. Svenska mästerskap har anordnats sedan 90-talet. Planer finns på att ersätta grenen med rullskidskytte.

Hopp med snöskoter:

Av alla saker man kan välja att hoppa med, varför ta en 300 kilos snöskoter? Det låter som ett kamikazeuppdrag, men faktum är att många ägnar sig åt just detta om vintrarna. Man hoppar långt, högt eller gör volter bakåt och framåt.

Vansinnigast måste magasinet Snowmobiles Matt Deamon vara. I den forna OS-hoppbacken i norska Lillehammer, 90 meter lång, gav han sig en dag ut med en skoter. 58 meter mätte hoppet.

Extrem strykning:

Ja, du läste rätt. Extrem strykning, extreme ironing. Tänk dig att du klättrat upp för ett högt berg. Du är svettig och har valkar i händerna efter rep och bergvägg. Då sular du upp ett strykjärn och en krispig skjorta, helst en strykbräda också. Och stryker skjortan!

Extreme ironing är alltså en äventyrssport som avslutas med att man stryker något. På Extremeironing.com kan du läsa mer och inspireras av bilder på andra utövare. Bland annat kan man tävla i att vara flest djuphavsdykare som stryker shorts på havets botten. Eller stryka i luften på en "skysurf"-bräda.

Trav:

För att vara så pass etablerad är sporten mycket konstig. Ganska få bryr sig om travet i sig. Trav är snarare ett sätt för åskådarna att tjäna pengar. Däri ligger sporten.

Hästarna då? De tränas i att överge sitt naturliga sätt att springa så snabbt de kan. Galoppen övas bort till förmån för en konstlat snabb trav. Många av hästarna faller ändå in i galopp under loppen och diskas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!