Hanna Lundkvist hoppas få VM-debutera på sin högerbacksplats.
Hanna Lundkvist hoppas få VM-debutera på sin högerbacksplats. - Foto: Adam Ihse/TT

Lämnade Sverige som 19-åring – kan få VM-chans

Hanna Lundkvist tog klivet ut i proffslivet redan som 19-åring. Nu är Atlético Madrid-backen aktuell för startelvan redan i VM-debuten. Det är så klart kul att möjligheten öppnas för min del, säger hon.


Fakta: Hanna Lundkvist

Född: 17 juli 2002.

Position: Högerback.

Klubbar: Djurö-Vindö IF, AIK, Hammarby, Atlético Madrid.

Landskamper/mål, A-landslaget: 4/0. U23: 12/0. U19: 12/3. U17: 19/2.

A-landslagsdebut: 16 februari 2023 mot Kina (4–1).

Aktuell: Uttagen i den svenska VM-truppen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har fått testa sig fram lite på den svenska högerkanten efter Hanna Glas knäskada i höstas.

Den rutinerade högerbacken, till vardags i Kansas City, hoppades in i det sista hinna tillbaka till mästerskapet i Nya Zeeland och Australien men tvingades till slut lämna återbud.

Det öppnar för exempelvis backtalangen Hanna Lundkvist.

— Det är jättetråkigt att en spelare blir skadad, men då blir det ju alltid en ny möjlighet för en annan spelare, konstaterar Lundkvist själv.

— Hanna Glas är en spelare som jag sett upp till hur länge som helst. Hon är oerhört duktig, så att försöka fylla hennes skor på något sätt i det här mästerskapet är en väldigt stor roll att ta. Jag hoppas att jag kan göra det någorlunda bra.

Hanna Lundkvist är en rutinerad landslagsspelare på ungdomssidan. Men i seniorlandslaget har det hittills bara blivit fyra landskamper, samtliga i år.

Det gjorde att det var en nervös väntan den 13 juni, när Peter Gerhardsson presenterade sin VM-trupp.

— Ända sedan första landskampen i februari har man väl haft någonstans i bakhuvudet att chansen finns och att jag hela den här våren känt att jag ska göra allt för att ha möjligheten att få chansen, säger Hanna Lundkvist.

— Det är stort, det är svårt att förklara nästan. Hela dagen var det som att man gick och väntade på det och var nervös. Sedan var det väl en lättnad, men framför allt en stolthet.

Högre krav

Hanna Lundkvist hade bara hunnit spela i damallsvenskan en säsong när chansen till en utlandsflytt kom och flyttlasset gick från Hammarby till Atlético Madrid.

Ett stort steg att ta för en 19-åring, men ett steg som fler och fler kommer att ta tror hon.

— När fotbollen utvecklas går det mer mot herrfotbollen och hur det ser ut där. Det kommer att vara storklubbar som vill köpa unga talanger från allsvenskan, det kommer säkert att bli vanligare och vanligare, säger Hanna Lundkvist.

Den första tiden i klubben, utan familj och vänner i närheten, var tuff medger hon. Inte minst att kraven på träningarna var betydligt hårdare än i Hammarby.

Men ett och ett halvt år senare ångrar hon inte flytten.

— Man ställer högre krav på varandra och att komma som ung till det var väl lite jobbigt i början. Men det är också något man växer in i och det är också jättefina personer utanför planen och så. Nu trivs jag jättebra i laget, det känns som en trygg miljö nu, säger Hanna Lundkvist.

Två konkurrenter

Av dem som fått chansen på högerkanten sedan Hanna Glas skadade sig finns utöver Hanna Lundkvist även Nathalie Björn och Amanda Ilestedt i VM-truppen.

Hanna Lundkvist hoppas dock att hon är tillräckligt lik Hanna Glas för att få chansen.

— Hon är en väldigt duktig ytterback, med mycket bra kvaliteter framåt och bakåt. Det är något jag också vill vara, så jag hoppas att vi liknar varandra på det sättet.

VM startar den 20 juli och tre dagar senare ställs Sverige mot Sydafrika i premiären.

TT
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!