För första gången får Kosovare Asllani och resten av det svenska landslaget betalt av Fifa för att spela VM. Arkivbild.
För första gången får Kosovare Asllani och resten av det svenska landslaget betalt av Fifa för att spela VM. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse / TT

Fifa: Förbundens ansvar att betala ut VM-pengar

Varje VM-spelare får minst 326 000 kronor för att spela fotbolls-VM. Men det är oklart hur betalningarna kommer att ske. Vi har pratat med förbunden, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.


Fifa har tidigare meddelat att varje VM-spelare får 30 000 dollar, motsvarande 326 000 kronor för att spela i gruppspelet.

För spelarna som vinner VM-guld väntar ytterligare pengar, 270 000 dollar, nästan tre miljoner kronor. Det är första gången Fifa betalar ut individuella premier i ett dammästerskap.

Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.

Fifas ordförande Gianni Infantino säger att pengarna kan förändra ett helt liv för många spelare.

Komplicerad process

— Vi rör oss i rätt riktning. Vi har pratat med förbunden och spelare så att vi kan säkerställa att det vi gör är rätt. Vi har gett förbunden rekommendationer så oavsett vilka betalningar vi (Fifa) kommer att göra så kommer förbunden ha ansvaret att skicka vidare till sina egna spelare, säger Infantiono på en presskonferens.

Infantino berättade sedan att processen att betala ut kommer att vara komplicerad av skattemässiga skäl.

Det Internationella fotbollsförbundet har höjt prissumman för dam-VM. Totalt kommer Fifa att betala ut motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor. Av den summan kommer hälften att gå till spelarna i de 32 lagen. Summan är tre gånger så stort jämfört med VM 2019 i Frankrike.

Infantino: "Var stolt"

Gianni Infantino meddelade även att man förväntar sig drygt en halv miljard dollar i intäkter. Och för första gången kommer de kommersiella intäkterna att vara separerade från herrturneringen.

Den 53-årige Infantino avslutade sedan presskonferensen med att uppmana fansen att köpa matchbiljetter och "fånga ögonblicket".

— Var stolt över vad som kommer bli det största evenemanget – inte bara inom sport – som har hittills arrangerats.

Enligt Fifa har 1,3 miljoner biljetter sålts till VM-matcherna. En siffra som är betydligt bättre än den från 2019 – som i och för sig inkluderade 24 lag jämfört med årets 32.

På Nya Zeeland kommer det spelas 29 matcher av totalt 64 – och till dessa har det sålts 320 000 biljetter. Inför värdnationens premiärmatch mot Norge på torsdag finns det fortfarande biljetter att köpa.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten framkom det fel siffra när det gäller biljettförsäljningen. Rätt ska vara 1,3.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!