Magnus Wikman, Sveriges assisterande förbundskapten, på måndagens pressträff med det svenska fotbollslandslaget under fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland.
Magnus Wikman, Sveriges assisterande förbundskapten, på måndagens pressträff med det svenska fotbollslandslaget under fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland. - Foto: Christine Olsson/TT

Kritiserar sig själv: "Har varit okunnig"

I fjol anklagade han mediekåren för okunskap. Nu kritiserar han sig själv för samma sak. Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman är förvånad över hur bra de "sämre" nationerna inlett VM. De har varit bättre än jag trodde.


Det var inför EM-semifinalen mot England förra sommaren som Wikman plötsligt gick hårt åt den svenska mediekåren. Den assisterande förbundskaptenen menade att Sverige hade fått oförtjänt hård kritik för sina prestationer under turneringen – vilket framför allt handlade om uddamålssegrarna mot Schweiz och Belgien, på plats 20 respektive 19 på världsrankningen.

— Vi har fått kämpa i motvind mot er. Min utgångspunkt är att Schweiz och Belgien är mycket bättre än ni tycker och att vi, när vi är så mycket bättre än dem, är bra, sade Wikman.

Kämpigt för favoriterna

Han har sedan dess medgett att han kunde ha lagt fram kritiken bättre. Men i själva sakfrågan hade han kanske ändå en poäng, åtminstone är det något som inledningen på VM i Australien och Nya Zeeland tyder på.

Där har flera av förhandsfavoriterna haft problem med betydligt lägre rankade nationer än Schweiz och Belgien.

Norge (tolva på världsrankningen) förlorade mot Nya Zeeland (26), Frankrike (5) tappade poäng mot Jamaica (43), Kanada (7) fick bara 0–0 mot Nigeria (40) och EM-vinnande England (4) kom undan med blotta förskräckelsen mot Haiti (53).

Den sistnämnda matchen – England vann med 1–0 efter ett straffmål – hade Sveriges anfallare Olivia Schough tänkt skippa på grund av förutsägbarheten.

Haiti – bäst i världen?

— Jag tänkte ”nej, den pallar jag inte titta på, det kommer bli utklassning”. Men så drar Haiti bara fram världens bästa lag. Jag blev riktigt imponerad av dem. Till och med Europamästarinnorna hade problem, säger Schough.

Världstrean Sverige hade det inte mycket lättare. Med nöd och näppe vände de svenska fotbollsdamerna 0–1 till 2–1 mot Sydafrika, rankat 54:a.

En jobbig match för Sverige. Men ett bra tecken i tiden, säger Magnus Wikman.

— Det är härligt på det sättet. Om man är ett av de högre rankade så vill man på ett sätt inte ha det så, men det är klart att det är glädjande. När jag har suttit och tittat på matcherna i VM så har jag ibland tänkt att ”här kommer det att bli många mål”, men de så kallade större lagen har haft svårt, säger Wikman dagen efter premiärsegern.

Utökat VM

Inför årets VM har turneringen utökats från 24 till 32 lag. Men oron att det skulle leda till alltför stora segersiffror har kommit på skam.

— Jag tror att det är en blandning mellan att damfotbollen går framåt och att det är premiärmatcher. Det är väl bara två–tre matcher som har vunnits med mer än två bollar. Det visar att det inte är så enkelt, säger backen Nathalie Björn.

För Magnus Wikman ger ändå inte VM-starten en känsla av "vad var det jag sade?" angående fjolårets mediekritik. I stället medger han att det inte alltid är så lätt att ha koll.

Inte ens om man är assisterande förbundskapten.

— Lagen som är rankade runt 20:a, de har för oss kända spelare i bra lag. Men nu är det ytterligare en nivå lägre i rankning, och från vissa kontinenter där man inte känner till alla spelare. Och jag är okunnig i det i så fall, de här är säkert bättre än vad jag trodde. Det har gått lite fortare än jag trodde hos de här lagen som är lägre rankade. Det är väl väldigt positivt, säger Magnus Wikman.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Hedman hyllades för 1 000 matcher i NHL

1 timme sedan

Gyökeres målsuccé – två mål på fyra minuter

igår 23:20
Viktor Gyökeres målform i Sporting Lissabon håller i sig. När laget ställdes mot Gil Vicente i den portugisiska ligan stod Gyökeres för två mål – på fyra minuter.

Formstarkt Djurgården tog sjätte raka segern

igår 21:18
Hockeyallsvenskans formstarkaste lag heter Djurgården. Hemma på Hovet mot Almtuna kom sjätte vinsten i följd. Stockholmslaget vann med 5–3.

Notan för historiska tv-avtalet: 88 miljarder

igår 21:18
Engelska fotbollsligan Premier League har skrivit ett nytt tv-avtal som sträcker sig över fyra år och är värt 88 miljarder kronor. Jätteavtalet, som är Storbritanniens största någonsin, är tecknat med Sky Sports och TNT Sports och börjar gälla från och med säsongen 2025–26.

Uefas drag: Startar ny Europaturnering

igår 18:54
Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har presenterat en ny turnering för damerna som ska börja säsongen 2025–26.

Norrman och Åberg kan vinna prestigefullt pris

igår 18:52
Svenska golfarna Vincent Norrman och Ludvig Åberg är nominerade till priset som årets rookie på PGA-touren. Duon slåss om utmärkelsen med Eric Cole (USA) och Nico Echavarria (Colombia).