Sveriges Elin Rubensson under fredagens kvartsfinal i fotbolls-VM mellan Sverige och Japan på Eden Park i Auckland, Nya Zeeland.
Sveriges Elin Rubensson under fredagens kvartsfinal i fotbolls-VM mellan Sverige och Japan på Eden Park i Auckland, Nya Zeeland. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Segers "vikarie" gör succé i VM

Caroline Seger lämnar en stor lucka efter sig på det svenska VM-mittfältet. Men Elin Rubensson har täppt igen både hålet och eventuella tvivel från förståsigpåare. Hon har visat hela världen hur bra hon är, säger mittfältspartnern Filippa Angeldahl.


Fakta: Elin Rubensson

Född: den 11 maj 1993 (30 år) i Marieholm.

Position: central mittfältare i första hand, men har också spelat ytterback, yttermittfältare, offensiv innermittfältare och anfallare i både klubb- och landslag.

Moderklubb: Marieholms IS.

Elitklubbar: Ldb Malmö/Rosengård 2010–2014, Göteborg (sedan 2021 BK Häcken) 2015–.

A-landskamper/mål: 83/4.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2016), 1 VM-brons (2019), 4 SM-guld med Ldb Malmö/Rosengård (2010, 2011, 2013, 2014), 1 SM-guld med Göteborg (2020), vann skytteligan när Sveriges F19-landslag tog EM-guld 2012.

Mycket talar för att Sveriges lagkapten Caroline Seger kommer att missa tisdagens semifinal mot Spanien i Auckland. Veteranen har gjort några inhopp under fotbolls-VM och startade sista gruppspelsmatchen mot Argentina, men vadproblemen ger inte med sig.

Svenska supportrar kan dock glädjas åt att hennes frånvaro knappt har märkts av. Ersättaren Elin Rubensson har gjort ett magnifikt VM så här långt.

— Jag är nöjd. Jag tycker att jag har fått ut det som jag ska få ut i den positionen. Jag känner mig i väldigt bra form, så det är kul, säger den 30-åriga Häckenmittfältaren.

Lärt sig rollen

I den mer defensiva rollen på innermittfältet, strax bakom Filippa Angeldahl och ytterligare några meter nedanför Kosovare Asllani, har Rubensson knappt satt en fot fel. Trots att hon är mer van vid Angeldahls position – den hade hon under VM 2019 – och trots att hon fick delar av våren förstörd av en skada.

— Hon är jätteviktig för oss, säger Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

— Hon har spelat mer och mer i den här positionen hos oss och också i Häcken. Det har nog hjälpt henne, för det skiljer sig lite från den roll som har spelat i tidigare. Och hennes egenskaper är kanske mer gjorda för lite högre positioner. Men hon har lärt sig rollen ordentligt och är i fysiskt bra form.

Fula tacklingar

Ett mål har det blivit i VM så här långt, på straff mot Argentina. Men framför allt har hon hela tiden legat tätt i hasorna på motståndarna. Den som har följt Sveriges matcher har flera gånger kunnat se hur Rubensson brutit omställningsförsök genom att ganska bryskt sänka spelare med en sådär lagom ful tackling.

— Det har jag börjat gilla mer och mer. Det är det som jag ska göra i den rollen och jag har fått träna mycket på det. Jag känner också att jag har en fysik till det som jag kanske inte hade för några år sedan, säger Rubensson.

— I VM 2019 spelade jag ju som ”åtta” och det tycker jag också är väldigt roligt, men jag älskar den här rollen. Jag har kanske inte varit den spelaren som har glidtacklat och jobbat så hårt i defensiven förut, men det är något som jag har blivit bättre på och utvecklat.

Det är något annat än den offensiva kraft som hon var en gång i tiden. När Sverige tog guld i F19-EM 2012 var det exempelvis Rubensson som vann hela turneringens skytteliga.

Alltiallo i landslaget

Elin Rubensson lägger inga fingrar emellan under VM. Här delar hon ut en tackling under 5–0-matchen mot Italien i gruppspelet.

Med åren har hon dock blivit en av Sveriges mest mångsidiga spelare. Under flera år var hon lite av en alltiallo i landslaget, den som hoppade in där det bäst behövdes. Ibland innebar det att hon fick nöja sig med att ta hand om exempelvis en ytterbacksplats.

Men i sin nuvarande roll är hon kanske bättre än någonsin tidigare. Efter graviditet och mammaledighet gjorde Rubensson mästerskapscomeback i fjolårets EM. Den långa frånvaron ser hon som ett av skälen till sommarens succé i Australien och Nya Zeeland.

— Jag har fött ett barn. Det hjälpte till väldigt mycket faktiskt när jag kom tillbaka. Jag jobbade väldigt hårt och tränade, och jag känner att jag har blivit mycket starkare och snabbare och framför allt väldigt uthållig.

Mittfältskollegan Filippa Angeldahl är mäkta imponerad över Rubenssons VM.

— Helt otroligt. Jag tycker att hon har visat under hela året vilken bra fotbollsspelare hon är. Hon har verkligen axlat den rollen. Det är inte lätt för henne när Seger är den spelaren som hon är, och som alltid har spelat där. Det är många som sätter mycket press på ”Ruben” och hon har motbevisat alla och verkligen visat hela världen hur bra hon är, säger Angeldahl.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!