Gianni Infantino. Arkivbild.
Gianni Infantino. Arkivbild. - Foto: Mark Baker/AP/TT

Stjärnan kritiserar Infantino efter kvinnoutspelet

Fifas ordförande Gianni Infantino uppmuntrade kvinnor att ta mer plats i fotbollsvärlden. Nu får han kritik av norska stjärnan Ada Hegerberg. "Jag arbetar på en liten presentation för att övertyga män", skriver hon.


Det återstår två matcher innan damernas VM i Australien och Nya Zeeland avslutas. Bronsmatchen Sverige–Australien och finalen mellan England och Spanien.

Inför avslutningshelgen höll Gianni Infantino, ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa), en presskonferens där han uppmuntrade kvinnor att ta ett större utrymme inom sporten.

— Jag säger till alla kvinnor – och alla vet att jag har fyra döttrar – att de har makten att förändra. Välj rätt strider. Ni har makten att förändra. Ni har makten att övertyga oss män vad vi behöver göra och vad vi inte behöver göra. Gör det. Bara gör det, sade han och fortsatte:

— Med män, med Fifa, ni kommer att mötas av öppna dörrar. Bara tryck på dörrarna. De är öppna. Och gör det på nationell nivå, i varje land, på varje kontinent i varje federation.

Det uttalandet har inte tagits emot väl på alla håll.

"Jag arbetar på en liten presentation för att övertyga män. Vem är med mig?", skriver Norges anfallsstjärnan Ada Hegerberg på X, tidigare Twitter.

Under presskonferensen var Infantino även kritisk mot medias bevakning av mästerskapet.

— Det kan inte vara möjligt att 39 italienska journalister åkte till (VM i) Qatar när Italien inte ens var med. Det är noll i Australien och Nya Zeeland. Det fanns fler än 30 danska och schweiziska journalister i herr-VM. Här är det färre än tio. Vi måste börja behandla kvinnor och män lika.

Ada Hegerbergs Norge åkte ut i åttondelsfinalen.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!