Henrik Larsson.
Henrik Larsson. - Foto: Jessica Gow/TT

Larssons löfte: snabbare tider

Han tog sig vidare på 100 meter och blev historisk. I semifinalen tog Budapest-VM slut för Henrik Larsson — men svensken ser en ljus framtid framför sig. Nästa år kan jag dippa ner under tio, säger han.


I meningen efter, när Henrik Larsson står i Nemzeti Atlétikai Központs fuktiga katakomber med svetten rinnande, förklarar han var hans motivation kommer ifrån.

Tvivlarna.

— Det är många som sagt: ”nej, en svensk kan inte springa under tio”. Vi får se.

"Bevisa folk fel"

23-åringen nämner att kommentarerna når honom via sociala medier men vill inte specificera sig mer än så.

— Jag tänker inte säga var men jag tycker det är kul, jag gillar att bevisa folk fel. Man får skratta åt det, jag tar inte åt mig personligen utan jag tycker att det taggar mig.

Samtidigt är han medveten om att hans prestationer inte spelar någon större roll.

Tvivlarna kommer att finnas oavsett hur snabba tider han framöver kommer att ha på 100 meter.

— Springer jag under tio kommer folk gnälla på att jag inte springer snabbare än (Usain) Bolt. Folk som gillar att klaga kommer alltid att klaga men jag tycker att det är kul. De får fortsätta, jag får bränsle av det.

Historisk i Budapest

Inför friidrotts-VM i Budapest var det folk, enligt Henrik Larsson, som inte trodde han skulle ta sig vidare från försöken.

Hans svar blev 10,16, avancemang — och blev den förste svenske herrsprintern att vara i semifinal i ett globalt mästerskap sedan Lennart Strandbergs framgång i Berling 1936.

I semifinalen sprang på han på 10,20.

Han kallar båda för bra lopp.

Och lovar nu bättre tider i stora mästerskap framöver.

— Jag har snabbare tider i mig men det blev som det blev. Det är ett VM, jag kom vidare till semi och tog några skalper. Det var okej. jag kommer springa flera VM framöver.

— Jag kommer inte bli sämre, det kommer bara att gå uppåt.

Regerande världsmästaren Fred Kerley, USA, missade final efter att ha slutat trea i Henrik Larssons heat. Även regerande OS-mästaren Marcell Jacobs, Italien, försvann i semifinal.

I stället vann Noah Lyles, USA, på 9,83.

Emil Danielsson, som föll i försöket men ändå fick springa semifinal på 1 500 meter, missade final men noterade personbästa 3.34,16.

Senare under mästerskapet, på torsdag, springer svensken försök på 5 000 meter.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!