Lista: Duplantis alla guld

Armand Duplantis vann karriärens första VM-guld utomhus i Eugene i fjol. I Budapest kom nästa. Här är listan över alla hans seniorguld.


+ EM i Berlin 2018

Duplantis kom till mästerskapet som det nya stjärnskottet på stavhoppshimlen. I en sanslös final där han slog personligt rekord hela tre gånger besegrades ryssen Timur Morgunov och barndomsidolen Renaud Lavillenie, Frankrike. Segerhöjden blev till slut 6,05 – nytt juniorvärlds- och svenskt rekord.

— Jag visste vid 5,95 att jag var tvungen att ta allt i första försöket för att vinna. Och jag antog utmaningen, jag tänkte göra allt för att vinna, sade Duplantis.

Armand Duplantis i Berlin. Arkivbild.

+ Inomhus-EM i Torun 2021

Efter att ha slagit världsrekord tidigare under säsongen, kom Duplantis till Torun som favorit till guldet. Den polska staden var platsen han satte sitt första världsrekord på när han hoppade 6,17. Det blev inte lika högt i EM. Likt i Berlin blev segerhöjden 6,05 – nytt mästerskapsrekord. Han försökte även på 6,19 men lyckades inte riktigt.

— Jag hade älskat att slå rekordet, men det hade varit för bra för att vara sant. Speciellt när det var här jag tog första världsrekordet. Det var inte menat i dag, sade han.

Duplantis i Torun. Arkivbild.

+ OS i Tokyo 2021

Duplantis säkrade OS-guldet med felfri hoppning över 6,02. Efter att den största konkurrenten, amerikanen Sam Kendricks, testats positivt för covid-19 och missat finalen var svenskens guld aldrig hotat. Sedan lade han upp ribban på världsrekordhöjden 6,19 – och var bara en osannolik rivning från att klara.

— Det är min dröm sedan jag var litet barn att ta guldmedalj i OS, och nu är jag här och har guldmedalj, sade han efter triumfen.

Duplantis i Tokyo. Arkivbild.

+ Inomhus-VM i Belgrad 2022

VM-guld och världsrekord i samma tävling är få förunnat. Men i Belgrad fick Duplantis jubla dubbelt. Ribban darrade, men låg kvar. Duplantis blev första stavhoppare att klara drömgränsen 6,20. Guldet var egentligen aldrig hotat. Silvermedaljören Thiago Braz från Brasilien klarade 6,05 som högst.

— Jag vill vara en kille som kan hoppa högt på mästerskap, så det är bilden jag haft i mitt huvud när jag tränat hemma i trädgården: att jag är i VM och publiken jublar, sade Duplantis.

Duplantis i Belgrad.

+ VM i Eugene 2022

I Belgrad darrade ribban på 6,20. I Eugene var Duplantis högt över 6,21 – och putsade till sitt eget världsrekord. Efter att ha säkrat VM-guldet – karriärens första ute – då Christopher Nilsen, USA, och Ernest John Obiena, Filippinerna, och Thiago Braz, Brasilien, rivit ut sig på sex meter valde han att fortsätta hoppa.

— Jag tänkte faktiskt inte på rekordet så mycket. I normala fall brukar det finns där någonstans i bakhuvudet men nu var jag så fokuserad på att hantera vinden och jag ville verkligen ha guldet. Det är medaljen som jag har saknat, sade han.

Duplantis i Eugene. Arkivbild.

+ EM i München 2022

På ett regnigt och kylslaget Olympiastadion i München bärgade Duplantis sitt andra EM-guld utomhus. Han klarade 5,95 på första försöket och säkrade guldet efter att tyske hemmahoppet Bo Kanda Lita Baehre rev ut sig. Något världsrekordförsök blev det däremot inte det här mästerskapet. Duplantis valde att stanna efter att ha klarat 6,06 – nytt mästerskapsrekord.

Duplantis i München. Arkivbild.

+ VM i Budapest 2023

På ett sommarhett Nemzeti Atlétikai Központ började han där alla andra inledde finalen: på 5,55 meter. Sedan försvann hopparna en efter en. På 5,95 var det bara fem kvar och i den senare duellen med Ernest John Obiena, Filippinerna, säkrade svensken guldet på 6,10 då Obiena stannade på 6,00 efter försök på både 6,05 och 6,10. Duplantis försökte sedan på nya världsrekordhöjden 6,23, var nära två gånger men fick nöja sig med ett guld.

Duplantis i Budapest.
TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!