Alexander Isak hoppas på fler landslagsmål.
Alexander Isak hoppas på fler landslagsmål. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Isaks svar till Janne: "Klart man kan göra mer"

Sveriges förbundskapten Janne Andersson vill att Alexander Isak kliver fram mer i landslaget. Newcastlestjärnan håller med efter måltorkan i EM-kvalet. Jag har ett eget ansvar att förändra situationen, säger han inför mötet med Estland.


Fakta: Isaks landslagsmål

Alexander Isak debuterade i landslaget på vinterturnén till Förenade arabemiraten den 8 januari 2017. Han kom in i den 82:a minuten mot Elfenbenskusten.

Sedan dess är han uppe i 40 landskamper. Här är hans nio mål för Blågult – det senaste gjorde han för snart två år sedan.

Slovakien 2017. Några dagar efter debuten gjorde han sitt första landslagsmål, 1–0 i 6–0-segern mot Slovakien. Vid en ålder av 17 år och 114 dagar blev Isak den yngste målskytten i herrlandslaget genom tiderna.

Malta 2019: 1–0-målet i 3–0-segern i EM-kvalet.

Färöarna 2019: 1–0 och 2–0 när landslaget vann med 4–0 i EM-kvalet.

Ryssland 2020: 1–0 när landslaget lämnade Moskva med 2–1-vinst.

Kosovo 2021: Gjorde 2–0 i 3–0-segern i VM-kvalet i Pristina.

Spanien 2021: Kvitteringen i VM-kvalet i Solna när landslaget vann med 2–1.

Kosovo 2021: Andra målet i VM-kvalet i Sveriges 3–0-seger.

Grekland 2021: Andra målet i VM-kvalet i Sveriges 2–0-seger.

12 oktober 2021. Det var senast Alexander Isak gjorde mål för Sverige.

Efter en trög start på EM-kvalet har förbundskapten Janne Andersson efterlyst ett större ansvarstagande från sin anfallsstjärna.

— Det är positivt i sig. Det är bra att han vill att jag ska ta för mig mer och ta mer ansvar, säger Alexander Isak efter landslagets träning på Friends arena.

Med 40 landskamper i bagaget är Isak numera en av de mer rutinerade spelarna i truppen, sin unga ålder till trots. Andersson vill därför att 23-åringen ska vara "en spelare vi ska kunna hänga upp lite på".

Vad det innebär exakt?

— Ni kan tolka det själva. Ta lite mer ansvar och det går hand i hand med prestationen. Det är klart man kan göra mer där, säger Isak.

Om han tröttnat på snacket om ansvarstagande?

— Det är egentligen inget problem. Det är inget som jag stör mig på eller som tar på mig. Det har inte gått så jättebra för mig och laget och där har vi ett ansvar att ändra på saker och ting.

Ny anfallspartner?

Desto mer trött på det ämnet tycks hans anfallskollega Dejan Kulusevski vara.

TT: Känner du att behöver ta ett större ansvar?

— Jag har tagit ansvar sen jag var sex år och det kommer jag fortsätta göra, svarar Kulusevski kort.

Frågan är om det blir med just Kulusevski som Isak kommer bilda anfallspar med i lördagens bortamatch mot Estland.

Isak får frågan vad han får ut av att spela med Viktor Gyökeres i stället.

— Då blir jag förmodligen lite friare i mitt spel. Jag kan röra mig lite i djupet och komma ner lite och hitta en bra balans. En roll som jag känner mig ganska trygg i.

Kulusevski pratade om att han och Isak inte kommer till sin rätt i landslaget när bollarna mestadels slagits långt och högt.

"Medveten om det"

Alexander Isak tycks hålla med.

— Jag har inte varit jätteinvolverad i matcherna som varit. Det är inte inte då (med de matchbilderna) jag känner mig som bäst så det är klart det varit en bidragande faktor. Där har jag ett eget ansvar att ändra situationen.

Att det finns mer att hämta i landslagets offensiv tvivlar han inte på.

— Det finns många som gör det otroligt bra i klubblaget. Sedan är det inte så enkelt att man bara slänger in alla samtidigt. Får vi till det som lag kan vi bli väldigt farliga. Vi har inte fått ut maxpotentialen ännu.

Och att det var ett tag sedan det där landslagsmålet har Isak också koll på.

— Jag är medveten om det. Det är något jag vill ändra på. Men fokuserar man på lagets prestation och börjar vinna matcher så kommer det hjälpa mig också.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!