Ludvig Åberg skriver autografer efter onsdagens träning inför Ryder Cup-debuten.
Ludvig Åberg skriver autografer efter onsdagens träning inför Ryder Cup-debuten. - Foto: Christer Höglund/TT

Åberg-feber i Rom: "Lite mer än jag är van vid"

Ludvig Åberg har gått träningsrundor inför viktiga tävlingar förr. Det brukar bara inte se ut som på Marco Simone Golf & Country Club. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag, säger den nytända golfstjärnan inför helgens Ryder Cup.


Fakta: Ryder Cup 2023

Herrarnas lagtävling mellan Europa och USA avgjordes för första gången 1927.

Årets upplaga är den 44:e i ordningen. Europa har vunnit 14 gånger, USA har vunnit 27 och två gånger har det slutat oavgjort (1969 och 1989). Vid det sistnämnda scenariot behåller den regerande mästaren pokalen.

Amerikanerna är regerande mästare efter att ha tagit hem bucklan i överlägsen stil för två år sedan, 19–9, på Whistling Straits i Wisconsin.

På europeisk mark brukar USA däremot ha det tufft. Inte sedan 1993 har det blivit amerikansk seger när tävlingen har avgjorts i Europa.

I år avgörs Ryder Cup för första gången i Italien, på Marco Simone Golf & Country Club utanför Rom.

Fredag och lördag spelas fyra foursomematcher och fyra bästbollmatcher. På söndagen spelas tolv singelmatcher.

Lag Europa: Rory McIlroy, Nordirland, Jon Rahm, Spanien, Robert MacIntyre, Skottland, Viktor Hovland, Norge, Tyrrell Hatton, England, Matt Fitzpatrick, England, Tommy Fleetwood, England, Sepp Straka, Österrike, Justin Rose, England, Shane Lowry, Irland, Nicolai Højgaard, Danmark, Ludvig Åberg, Sverige.

Kapten: Luke Donald, England.

Lag USA: Sam Burns, Patrick Cantlay, Wyndham Clark, Rickie Fowler, Brian Harman, Max Homa, Brooks Koepka, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Justin Thomas.

Kapten: Zach Johnson.

Han är där någonstans, Ludvig Åberg. Men det är inte helt lätt att få en skymt av honom.

När den 23-årige svensken under onsdagen testade nio av 18 hål inför helgens Ryder Cup var temperaturen hos fansen redan i paritet med den stekande sensommarvärmen i Rom.

Tiotusentals supportrar var på plats och många av dem följde Sveriges nya golfstjärna när han värmde upp inför tävlingsstarten på fredag.

— Det är fantastiskt roligt att vara här. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag. Men det är en fantastiskt kul miljö och jag ser fram emot ett par roliga dagar, säger Ludvig Åberg.

Allt "för första gången"

Onsdagens träningsrunda – Åberg gick i samma boll som Shane Lowry, Tyrrell Hatton och Robert Macintyre – tog sin lilla tid. Autografer i mängder måste skrivas, och det var inte många i lag Europa som gjorde av med lika mycket bläck som Åberg.

Trots uppståndelsen såg svensken avslappnad ut. Han är den första spelaren att bli uttagen till Ryder Cup utan att ha spelat en major, men verkar ta det med ro.

— Det mesta som jag gör nuförtiden gör jag för första gången. Det är nya arenor och liknande. Men jag försöker ta in det och omfamna det med glädje och ha ett leende på läpparna, säger Åberg.

— Det här är ju någonting som jag har sett fram emot att göra under en väldigt lång tid. Och nu när jag verkligen är här så tycker jag att det är fantastiskt roligt. Det enda jag kan göra är att ha så roligt som möjligt, att omfamna det, och försöka spela så bra golf jag kan.

Spelet får även Europas fans att le. Svenskens erkänt starka drive har redan flera gånger den här veckan följts av ett imponerande sus från publiken. Som när han på onsdagen stänkte i väg ett perfekt utslag på det tolfte hålet rakt över ett koppel bunkrar – medan hans tre medspelare valde en kortare, och mindre riskfylld väg.

— Haha, ja, den var kul. Det är rätt roligt att ta lite andra linjer än dem som jag spelar med. Jag kan ta några bunkrar till. Jag gillar att slå drivern, det är en av mina styrkor i spelet så jag försöker använda den så mycket som möjligt.

Siren som stör

En gång tappade han dock fokus under onsdagens inspelsvarv.

När Åberg kalibrerade sina puttar på greenen på 15:e vaknade plötsligt alla mobiltelefoner runt banan till liv samtidigt. Oväsendet, ett test av Italiens katastroflarm likt Sveriges "Hesa Fredrik", gick inte att stoppa ens genom att sätta telefonen på ljudlöst.

— Jag fattade inte riktigt vad det var först. Men sedan insåg jag att det var någon sorts iphonevariant på det. Jag tänkte först att det var någon varning eller något.

TT: Den vill du inte ha om du ska slå en avgörande putt i helgen?

— Haha, nej, man vill nog göra det utan den där sirenen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!